Her ligger indtjeningen i cirkulært byggeri

Omstilling til cirkulære principper går en del hurtigere, hvis den kan bindes op på nye forretningsmuligheder. Også i byggebranchen, og netop det har netværket Circle House Lab nu undersøgt.

Ressourcerækkerne på Amager er et cirkulært byggeri. Foto: Circle House Lab.

02.03.2021

CSR.dk

Der er god grund til at lede efter de cirkulære forretningsmodeller i byggebranchen. Cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggeriet og bygningerne. Det er dog kun få virksomheder i branchen, som i dag kan tjene penge på at være 100 procent cirkulære. Så det er en god idé at finde frem til områder, det giver forretningsmæssig mening at fokusere på.

”Der er masser af barrierer, som fx manglende viden om materialer, og der er stadig kun få fuldtonede cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. Men samtidig findes der mange cirkulære forretningselementer: Bygherrer, der sparer penge på at genbruge materialer, ingeniører, der kortlægger genbrugte materialer, arkitekter, der tegner byggerier efter principperne i design for adskillelse,” fortæller Tine Lange, CSRrådgiver i Responsible Assets og, sammen med 3XN arkitekters grønne tænketank GXN, initiativtager til netværket.

Læs også: Byggebranchen skal være grønnere: 14 erhvervsforskere vil finde en løsning

Derfor har netværket Circle House Lab udgivet et green paper om netop cirkulære forretningsmodeller, for at finde ud af, hvordan man kan gøre markedskræfterne til medspiller i udviklingen. Netværket kommer med tre overordnede anbefalinger, som netværkets over 100 medlemmer fra byggebranchen er nået frem til:

Alle aktører i byggebranchen kan begynde at lede efter forretningsmuligheder i cirkulær økonomi. Kilde: Circle House Lab, Green Paper 04 Forretningsmodeller.

Når det offentlige bygger, bør de stille krav til cirkularitet. Dvs. krav om direkte genbrug, genanvendelse af ressourcer, design for adskillelse, totaløkonomi, livscyklusanalyser og CO2-besparelse.
 • Cirkulær forretning behøver ikke at betyde produktion af nye materialer og bygninger. Den kan også findes gennem bedre brug af de eksisterende. Et sted at starte er at anvende bygningsmassen optimalt, så kvadratmeterne udnyttes og bygninger ikke står tomme; en restaurant om aftenen kan være kontor om dagen. Et hotel om sommeren kan være erhvervslejemål om vinteren. En anden mulighed er at lease i stedet for at købe eller sælge – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer, mv.
 • Implementer CO2-afgifter, så markedskræfterne bliver medspiller i stedet for modspiller i omstillingen til cirkulært byggeri.
 • Green Paperet går skridtet videre, og har samlet ideer til, hvordan de forskellige aktører i byggebranchen kan arbejde sig hen mod det cirkulære. De kan ses, hvis man klikker på det lille billede til højre.

  Fem investeringsideer
  Nogle af de vigtigste aktører i forhold til omstillingen af byggesektoren er bygherrerne. For dem er spørgsmålet, hvad de skal investere i? Det har arkitektvirksomheden GXN, rådgivervirksomheden Arup og Ellen MacArthur Foundation kigget på og udgivet en rapport om: From Principles to Practices.

  Der er fem. Fem cirkulære investeringsmodeller i byggebranchen. Ifølge rapporten er de:

  1. Fleksible kvadratmeter - der kan skabes ny værdi og spares ressourcer gennem bedre brug af eksisterende kvadratmeter. Med fleksible løsninger kan en restaurant om aftenen være et kontor om dagen.
  2. Tilpasning over tid - ingen ved, hvad fremtiden bringer, og derfor er der langtidssikret værdi i bygninger, der kan tilpasses over tid - rammer, der kan rumme markedets ændringer, sociale forhold og nye programmer.
  3. Flytbare bygninger - semi-permanente og flytbare bygninger kan skabe værdi i udviklingen af nye områder eller ved afholdelse af større begivenheder
  4. Indlejret værdi - materialernes livscyklus kan sikres allerede ved bygningens opførelse ved at indgå kontrakt med en aftager af fremtidige nedrivningsmaterialer.
  5. Produkt som services - dele af bygninger kan leases i stedet for at sælges – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer mv. Leasing som forretningmodel har potentiale for også at kunne gælde hele bygningskomplekser.

  Læs også: Stort nyt projekt, med Global Fashion Agenda i spidsen, skal tage tekstilgenanvendelse til nye højder

  Ejendomsudvikleren NREP har arbejdet for at fremme cirkulært byggeri siden 2014 og oplever, at de cirkulære investeringer i stigende grad er konkurrencedygtige, fortæller partner i virksomheden Gustaf Lilliehook:

  ”Det er en stejl læringskurve for alle, og vi er kun ved at tage de første skridt. Vi er meget bevidste om vores rolle og muligheder som bygherren, der efterspørger byggeprodukter, og derfor indgår vi i dialog ikke kun med producenterne, men også med politikere og andre beslutningstagere, der er med til at forme rammerne for markedet.”

  Download Green Paper om cirkulære forretningsmodeller i byggeriet 
  Download From Principles to Practices
  Besøg Circle House Lab  

  Merkur Andelskasse

  Sponseret

  ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

  Energi Danmark A/S

  Sponseret

  Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

  Denne artikel er del af et tema:

  I fokus: cirkulær økonomi 2021

  Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

  Relateret indhold

  01.03.2024CSR.dk

  Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

  01.03.2024CSR.dk

  Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

  28.02.2024Optimeet ApS

  Sponseret

  Virksomheder øger fokus på bæredygtighed i møder og events

  27.02.2024Red Barnet

  Sponseret

  Toms Gruppen fylder 100 år og forlænger værdifuldt partnerskab med Red Barnet

  26.02.2024Merkur Andelskasse

  Sponseret

  Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

  26.02.2024Valified

  Sponseret

  Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

  23.02.2024Odense Renovation

  Sponseret

  Ny lys opfindelse på skraldebilerne

  21.02.2024Valified

  Sponseret

  Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

  Jobmarked

  Se alle

  Scanlux Packaging

  ESG Manager til Scanlux Packaging

  Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

  Område

  Sjælland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  GPV

  ESG Controller

  Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

  Område

  Midtjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

  Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

  Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

  Område

  Hele landet

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  DSV

  Compliance Manager – develop our risk management strategy

  Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

  Område

  Sjælland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  EY

  Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

  Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  16.03.2024

  Sustainable Business Solutions ApS

  Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

  Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

  Område

  Midtjylland

  Ansøgningsfrist

  14.03.2024

  Dansk Erhverv

  Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

  Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  15.01.2024

  Hold dig opdateret med CSR.dk

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

  Se flere temaer

  Events

  Se alle
  CBS Executive Fonden
  Uddannelse
  Strategisk regnskabsforståelse

  Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

  Dato

  10.01.2024

  Sted

  CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

  CBS Executive Fonden
  Uddannelse
  Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

  Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

  Dato

  15.01.2024

  Sted

  CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

  Bureau Veritas Certification
  Webinar
  Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

  Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

  Dato

  18.01.2024

  Tid

  13:15

  Sted

  Online

  Bureau Veritas Certification
  Møde
  Netværksmøde: Food Waste & Loss

  Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

  Dato

  31.01.2024

  Tid

  09:00

  Sted

  Bureau Veritas, Fredericia

  Sustainable Business Solutions ApS
  Webinar
  Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

  Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

  Dato

  29.02.2024

  Tid

  09:00

  Sted

  Live online (Zoom)

  Klimakampen ApS
  Workshop
  Klimakampen - Marts 2024

  Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

  Dato

  04.03.2024

  Sted

  Online