Ny lov skal mindske madspild i Frankrig

Gourmetmadens land byder den amerikanske ’doggy bag’ velkommen med et nyt tiltag. Det er dog ikke alle, der er begejstrede for regeringens forsøg på at bekæmpe madspild.

Den franske regering har lavet en ny lov, der forpligter restauranter til at give gæsterne deres rester med hjem, hvis det er gæsternes ønske. I Frankrig strider 'doggy bag'-tankegangen dog mod kvalitet og gourmet hos mange kokke. Arkivfoto. .

05.01.2016

CSR.dk

Frankrigs restauratører har længe set skeptisk på det amerikanske ’doggy bag’-koncept, hvor en gæst får resten af sit måltid med hjem, hvis tallerkenen ikke er blevet tømt. For selvom de færreste nok ville sige nej til at vågne op til rester i køleskabet dagen derpå, er det for de fleste imod fransk etikette at forlade en restaurant med en pose rester. Det signalerer, at man vægter kvantitet over kvalitet, hvilket er en skændsel i gastronomiens verden. Hidtil har budskabet til gæster i franske køkkener været ”love it or leave it”.

Læs også: Spis restaurantrester og reducer madspild

Men nu er der kommet der nye boller på frøsuppen.

Nytårsdag trådte en ny lov i kraft, der forpligter restauranterne til at give gæster deres rester med i en ’doggy bag’, hvis det bliver ønsket. Det skriver The Telegraph.

Madspild skal mindskes
Hvert år smides syv millioner tons mad ud i Frankrig – og det er vel og mærke i et land hvor 3,5 millioner mennesker er afhængige af de gratis måltider, der uddeles af frivillige fra velgørende organisationer.

Restaurationsbranchen står bag 14 procent af madspildet og det er denne del regeringen nu prøver at mindske med den nye lov. Tiltaget skal med andre ord give den franske befolkning ’mod’ til at vælge at tage rester med hjem, så restauranten ikke smider udmærket kød, kartofler og grøntsager ud.

En dårlig idé
Der er dog delte meninger om den amerikanske ’doggy bag’s’ indtag i landet og om det overhoved vil virke.

Nogle kokke afskyr konceptet alene på baggrund af navnet, som de føler gør deres mad til ”hundeæde”, skriver The Telegraph. Det har fået Hotel- og restaurantsammenslutningen UMIH til at forsøge at promovere konceptet med navnet ”Le gourmet bag”.

Læs også: Verdens største madspildsaktion

Restaurantejer fra Paris, Xavier Denamur, mener dog, at problemet ligger et helt andet sted:

”Vi serverer ikke store portioner, som de gør i Amerika og vi smider stort set aldrig noget ud, fordi vi tilbereder alt per bestilling. Vi har altså aldrig store mængder for-lavet mad”, fortæller restaurantejeren til The Telegraph og fortsætter:

”Denne lov er nytteløs, fordi den ikke rigtig vil adressere problemet med madspild. Det ville være bedre at lave en lov, der forbød restauranter at servere industrielt tilberedt mad, der fordærves hurtigt”.

-CHM

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

17.07.2025BSR

Sponseret

How Foresight Can Enhance Strategic Resilience in a Time of Turbulence

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K