Ny lov skal mindske madspild i Frankrig

Gourmetmadens land byder den amerikanske ’doggy bag’ velkommen med et nyt tiltag. Det er dog ikke alle, der er begejstrede for regeringens forsøg på at bekæmpe madspild.

Den franske regering har lavet en ny lov, der forpligter restauranter til at give gæsterne deres rester med hjem, hvis det er gæsternes ønske. I Frankrig strider 'doggy bag'-tankegangen dog mod kvalitet og gourmet hos mange kokke. Arkivfoto. .

05.01.2016

CSR.dk

Frankrigs restauratører har længe set skeptisk på det amerikanske ’doggy bag’-koncept, hvor en gæst får resten af sit måltid med hjem, hvis tallerkenen ikke er blevet tømt. For selvom de færreste nok ville sige nej til at vågne op til rester i køleskabet dagen derpå, er det for de fleste imod fransk etikette at forlade en restaurant med en pose rester. Det signalerer, at man vægter kvantitet over kvalitet, hvilket er en skændsel i gastronomiens verden. Hidtil har budskabet til gæster i franske køkkener været ”love it or leave it”.

Læs også: Spis restaurantrester og reducer madspild

Men nu er der kommet der nye boller på frøsuppen.

Nytårsdag trådte en ny lov i kraft, der forpligter restauranterne til at give gæster deres rester med i en ’doggy bag’, hvis det bliver ønsket. Det skriver The Telegraph.

Madspild skal mindskes
Hvert år smides syv millioner tons mad ud i Frankrig – og det er vel og mærke i et land hvor 3,5 millioner mennesker er afhængige af de gratis måltider, der uddeles af frivillige fra velgørende organisationer.

Restaurationsbranchen står bag 14 procent af madspildet og det er denne del regeringen nu prøver at mindske med den nye lov. Tiltaget skal med andre ord give den franske befolkning ’mod’ til at vælge at tage rester med hjem, så restauranten ikke smider udmærket kød, kartofler og grøntsager ud.

En dårlig idé
Der er dog delte meninger om den amerikanske ’doggy bag’s’ indtag i landet og om det overhoved vil virke.

Nogle kokke afskyr konceptet alene på baggrund af navnet, som de føler gør deres mad til ”hundeæde”, skriver The Telegraph. Det har fået Hotel- og restaurantsammenslutningen UMIH til at forsøge at promovere konceptet med navnet ”Le gourmet bag”.

Læs også: Verdens største madspildsaktion

Restaurantejer fra Paris, Xavier Denamur, mener dog, at problemet ligger et helt andet sted:

”Vi serverer ikke store portioner, som de gør i Amerika og vi smider stort set aldrig noget ud, fordi vi tilbereder alt per bestilling. Vi har altså aldrig store mængder for-lavet mad”, fortæller restaurantejeren til The Telegraph og fortsætter:

”Denne lov er nytteløs, fordi den ikke rigtig vil adressere problemet med madspild. Det ville være bedre at lave en lov, der forbød restauranter at servere industrielt tilberedt mad, der fordærves hurtigt”.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Beierholm
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København juni 2025

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

København

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København