Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

Inden årets udgang skal Danmark vedtage en ny klimalov med mål for 2035. Med COP30 og EU-formandskabet i horisonten er behovet for en opdateret og ambitiøs klimalov akut. Spørgsmålet er, hvor ambitiøs Danmark tør være, og hvor bredt regnskabet skal føres.

30.04.2025

CSR.dk

Det er fem år siden, at Danmark vedtog sin første ambitiøse klimalov med mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030. Nu er det igen tid til at fastsætte en ny målsætning, denne gang for 2035. 

Der er tidspres fra flere sider. Dels skal Danmark til sommer overtage EU-formandskabet og dermed nøglerollen i forhandlingerne om EU’s klimamål for 2040. Samtidig samles verdens lande til COP30 i november, hvor det er forventet at have nye nationale målsætninger med til forhandlingsbordet.

Derudover har klimarådet i sin seneste analyse vurderet, at den nuværende klimapolitik vil føre til en reduktion på 78 procent i 2035 sammenlignet med 1990. Et niveau, rådet anser for utilstrækkeligt i forhold til Parisaftalens målsætning om maksimalt 1,5 graders global temperaturstigning. 

De grønne organisationer i 92-gruppen foreslår her en 90 procents-målsætning for 2035, om end klimarådet også vurderer, at selv denne ambitiøse reduktion ikke vil bringe Danmark i fuld overensstemmelse med Parisaftalen. 

Samtidig peger Klimarådet på behovet for at supplere målet med en såkaldt reduktionssti eller et årligt budgetmål, der kan sikre en mere balanceret indsats over tid. Dermed undgås risikoen for, at nødvendige indsatser udskydes og samles i slutningen af perioden.

Nye spørgsmål på dagsordenen

Den kommende klimalov må også adressere nye, komplekse spørgsmål. 

En central udfordring i udformningen af den kommende klimalov bliver spørgsmålet om, hvorvidt Danmark i højere grad skal tage ansvar for de globale udledninger som er knyttet til dansk forbrug og investeringer. I dag omfatter det danske klimaregnskab kun nationale udledninger, men ifølge Danmarks Statistik er klimaaftrykket fra dansk forbrug i udlandet større end det nationale, og andelen er stigende.

Regeringsgrundlaget fra december 2022 rummer en hensigtserklæring om at undersøge konsekvenserne af at indføre et mål for forbrugsbaserede udledninger. En sådan tilgang vil dog fordoble den officielle CO2-udledning per dansker og dermed markant ændre billedet af Danmarks klimaindsats.

Samtidig diskuteres det, om klimaloven bør inddrage udledninger fra international skibs- og luftfart. I dag reguleres disse sektorer gennem FN-systemet og tælles ikke med i nationale regnskaber, hvilket betyder at store udledninger forbundet med danske aktiviteter i praksis forsvinder fra statistikken. 

Et tredje emne er finanssektorens indirekte klimaaftryk. I 2024 var danske banker, pensionskasser og investeringsfonde ifølge Nationalbanken ansvarlige for udledninger svarende til næsten 120 millioner ton CO2 via deres investeringer. Det er næsten tre gange så meget som Danmarks samlede nationale udledninger. 

En retfærdig omstilling?

På tværs af disse temaer opstår et fælles spørgsmål om klimaretfærdighed: Hvem bærer byrden ved CO2-udledningerne, og hvem skal betale for den grønne omstilling. Risikoen er, at hvis omstillingen vil møde modstand, hvis den ikke også er socialt bæredygtig.

En nylig meningsmåling fra Københavns Universitet viser dog, at den folkelige opbakning til den grønne omstilling indtil videre stadig er massiv, hvor 75 procent mener, at det vil kræve store ændringer i samfundsindretningen og i måden vi lever på generelt.

Hertil kommer også, at 51 procent mener, at ”Danmark bør begrænse udledningen af drivhusgasser så hurtigt som muligt, uanset hvornår andre lande gør det”. Kun 18 procent er direkte uenige.

Det tyder derfor på, at politikerne et langt stykke hen ad vejen kan regne med at have folket i ryggen, selv med de mest ambitiøse klimaplaner.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online