Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

En ny rapport viser på overraskende vis, at der internationalt er stor opbakning til klimahandling. "Folk kan fejlagtigt få den opfattelse, at de langsomme fremskridt i bekæmpelsen af klimakrisen skyldes en udbredt mangel på engagement," fortællere forskerne bag undersøgelsen.

Ifølge rapporten tror under halvdelen på, at andre vil give 1 procent af deres indkomst til bekæmpelsen af klimakrisen. Foto: 123rf.com.

03.07.2024

CSR.dk

Umiddelbart kan det godt virke, som om verden er dybt splittede, når det kommer til bekymringen for klimaforandringer – og viljen til at gøre noget ved dem.

Landmænd overalt i Europa demonstrerer mod grøn klimapolitik og De Gule Veste i Frankrig marcherer gennem Paris’ gader med kampråb og klimapolitiske slogans.

Men ny forskning publiceret i Nature Climate Change viser, at 86 procent af verdens befolkning faktisk støtter klimahandling, mens 89 procent mener, at deres egen regering skal gøre mere for at tackle og bekæmpe klimaforandringerne.

Læs også: Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

Og det overrasker Peter Andre, Teodora Boneva, Felix Chopra og Armin Falk, der alle er professorer og forfattere til rapporten.

”Selvom vi forventede at flere går ind for klimahandling i specifikke, var vi faktisk overraskede over at finde ud af, at procentdelen af borgerne, der er pro-klima er høj, når man kigger på tværs af landene,” fortæller de i et interview med CarbonBrief.

Hvad der også er interessant er, at respondenterne i undersøgelsen, som omfatter 130.0000 adspurgte fordelt over 125 lande, systematisk undervurderer andre borgeres villighed til at tage aktion. 

Studiet viser nemlig, at blot 43 procent af verdens befolkning tror, at andre vil give 1 procent af deres indkomst til at støtte klimaet.

Forskerne kalder resultatet for en såkaldt opfattelseskløft, som eksisterer mellem vores egen og andres holdning til klimaet. 

Og det kan der være mange grunde til, påpeger de.

Læs også: Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

”Før i tiden har medier givet utroligt meget opmærksomhed til et lille antal klimaskeptikere. Derudover er klimaforandringerne grundlæggende svære at tackle. Folk kan fejlagtigt få den opfattelse, at de langsomme fremskridt i bekæmpelsen af klimakrisen skyldes en udbredt mangel på engagement – personligt og politisk,” siger de til CarbonBrief.

”I vores øjne er det mere vigtigt nu at ændre denne opfattelseskløft, end det er at prøve at forstå dens oprindelse. Ifølge adfærdseksperter er mennesker ’betingede samarbejdspartnere’ – vi bidrager mere til det fælles gode, hvis vi tror, at andre også gør det. Derfor er pessimisme om andres indsats skadeligt,” fortsætter forskerne.

Derfor håber Peter Andre, Teodora Boneva, Felix Chopra og Armin Falk, at deres forskning kan få flere til at få øjnene op for, at der faktisk er utrolig stor opbakning til at få bugt med klimakrisen. 

– HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom