Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

Bedre resultater, bedre stakeholderrelationer og bedre risikostyring. Og mere vægt på bæredygtighedshensyn i beslutninger. Globalt PwC-survey får fordelene ved CSRD frem i lyset.

21.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fortalere for CSRD vil finde meget at glæde sig over i resultaterne i Global CSRD Survey, som PwC offentliggjorde for kort tid siden. 

Surveyet viser nemlig at argumentet om, at strammere krav ville føre til forandringer i virksomhedsadfærd, holder stik. De 547 virksomhedsledere i 30 lande, som alle er i gang med at forberede sig på rapportering ud fra de nye krav, peger på, at de forventer en række fordele ved deres øgede bæredygtighedsrapporteringsindsats.

Cirka halvdelen nævner forventede fordele, herunder bedre performance på både E og S-forhold, bedre stakeholder engagement og reducerede risici. Et af de vigtigste resultater i rapporten var, at virksomheder, der var længere fremme i deres forberedelse – dem, der forbereder sig på at rapportere om 2024/i 2025 – var betydeligt mere tilbøjelige til at forudse fordele i alle kategorier, især i forbindelse med økonomiske fordele. For eksempel forventer 38 procent af de virksomheder, der rapporterer i 2025, at implementeringen af CSRD vil føre til omsætningsvækst sammenlignet med kun 18 procent af dem, der rapporterer i 2026. 34 procent af 2025-indberetterne forventer desuden omkostningsbesparelser sammenlignet med kun 16 procent i gruppen, der først skal rapportere om 2025’s resultater. 

Foto: PwC

Surveyet viser også, at det kræver involvering af mange afdelinger at blive klar til compliance med CSRD. I gennemsnit er otte funktioner og afdelinger involveret i surveyets virksomheder, de oftest nævnte er bæredygtighed (93 procent), Finans (77 procent), direktion og bestyrelse (hhv. 73 og 72 procent). 

No pain – no gain

Nok var det Jane Fonda som fitnessdronning, som gjorde udtrykket til en del af populærkulturen i 80’erne, men det er Benjamin Franklin som står som ophavsmand til påstanden om, at man ikke opnår noget uden at det gør ondt på vejen. 

Og ondt gør det da også hos de CSRD-forberedende virksomheder, som slås med for lidt af især tre ting. 

  • Datatilgængelighed og kvalitet som 59 procent nævnte som en hindring i arbejdet
  • Overblik og indsigt i værdikæden som 57 procent nævnte som en udfordring
  • Personale til at løse opgaven som 50 procent døjer med

Det kunne dog tyde på, at virksomhederne får spændt ben for sig selv på alle tre forhold, ved at de endnu ikke har investeret meget eller nok i IT-systemer, der kan styre deres ESG-data. Hele 74 procent svarede, at de i øjeblikket bruger regneark til at håndtere deres data til rapportering. Nummer to på listen er et CO2-beregningsværktøj, og det kunne blot 37 procent pege på at have til deres rådighed. Langt flere forventer dog, at de vil begynde at bruge forskellige digitale værktøjer i løbet af de næste par år. 

Det hjælper altid at forberede sig

PwC’s rapport peger også på, at jo længere man er med de forberedende aktiviteter, som f.eks. den dobbelte væsentlighedsanalyse, dialog med revisor, gap analyse ift. tidligere rapportering osv., jo mere sikker er man på, at man kommer til at levere rapportering efter bogen allerede første år. Og at det langt fra er alle, der er i mål med den forberedende indsats. 

Foto: PwC

 Det samlede billede får rapportens tre forfattere, PwC-partnere i Holland, Tyskland og USA, til at konkludere at: 

”Overordnet, så skal man huske at CSRD-rapportering er en rejse for alle involverede parter – også myndighederne. I de tidlige år komme rapporterne sikkert til at adskille sig fra hinanden i betydeligt omfang selv mellem virksomheder, der ligner hinanden. Det vil være sådan indtil stakeholderne når frem til en fælles forståelse af best practice. Det, der betyder mest lige nu, er at de øverste ledelser virkelig går ind i arbejdet med at forstå ikke bare CSRD’s detaljerede krav, men også lovens intention og de muligheder for værdiskabelse den løfter sløret for,” siger de

Klik her for at få adgang til surveyet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

05.07.2024KNAUF A/S

Sponseret

Knauf udgiver CSR rapport 2023

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

01.07.2024Foxway A/S

Sponseret

Foxway’s science-based targets validated by SBTi

01.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er din virksomhed klar til den nye EU-lov om miljøvenligt produkt design?

28.06.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG-rapporteringen: Ny vejledning om, hvordan du anvender bæredygtighedsstandarder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet