Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast

Virksomheder drevet af kvindelige direktører giver højere afkast til aktionærerne end markedsgennemsnittet, konkluderer ny undersøgelse fra Nordea.

Virksomheder, der ledes af kvindelige topchefer, giver højere afkast på aktiemarkedet end gennemsnittet, vurderer Nordea i ny analyse. Alligevel har kun fire procent en kvinde som enten adm. direktør, bestyrelsesforkvinde eller begge. .

17.08.2017

CSR.dk

Aktievirksomheder med en kvinde ved roret – enten som adm. direktør eller bestyrelsesforkvinde – giver et markant større, årligt afkast en gennemsnittet for hele aktiemarkedet. Det konkluderer Nordea efter at have analyseret resultaterne fra næsten 11.000 forskellige aktieselskaber fra hele verden gennem de sidste otte år.

Mere konkret fandt Nordea, at virksomheder drevet af en kvinde gennemsnitligt har et årligt afkast på 25 procent, hvilket er mere end det dobbelte af de 11 procent, gennemsnittet ligger på ifølge det globale aktieindex MSCI World Index.

”Hvis du har investeret i en virksomhed med en kvinde ved roret, vil du have tjent mere end på det gennemsnitlige marked”, siger Robert Næss, portfolio manager hos Nordea. Han tilføjer:

”Andre studier viser ligeså, at diversitet er en positiv faktor, men de færreste har kigget konkret på adm. direktører”, siger han og påpeger, at andre undersøgelser i højere grad kigger på bestyrelsesmedlemmer, da de er nemmere at samle data om.

Læs også: FN og Boston Consulting Group: Der skal flere kvinder i ledelse

Af de næsten 11.000 virksomheder, der indgår i Nordeas analyse, var kun cirka 400 ledet af en eller flere kvinder. Med andre ord havde under fire procent af virksomhederne en kvindelig adm. direktør, bestyrelsesforkvinde eller begge.

Virksomheder vælger ”den sikre løsning”
Det er svært at sige, hvorfor kvinder i ledelsen betyder højere afkast, mener Robert Næss, men han nævner forskellige grunde, der kan have betydning.

En forklaring kan ifølge manageren være, at det er sværere for kvinder at få ledelsesstillinger, og at det derfor kun er de absolut bedste, der når toppen. En anden forklaring kan være, at virksomheder, der klarer sig godt, i højere grad vil ansætte kvinder, mens mere ustabile firmaer holder sig på ”den sikre side” og ansætter en mand. Sidst men ikke mindst kan det være, at kvinder simpelthen er bedre til at lede virksomheder end mænd.

Læs også: Undersøgelse: Kvinder i produktionen er godt for forsyningskæden

Lige meget hvad det skyldes, er analysens resultater noget, Robert Næss vil tage med sig i sit videre arbejde:

”De her konklusioner er helt sikkert noget, vi vil tage med os i fremtiden, når vi overvejer at investere i en virksomhed”, siger Rober Næss.

-CHM

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025CSR.dk

Ny begyndelse for jobindsatsen i Sønderborg

30.06.2025Sex & Samfund

Sponseret

Mødredødelighed i verden: Både fremskridt og alarmerende tendenser

18.06.2025CSR.dk

Nyt værktøj til sundere psykosocialt arbejdsmiljø

16.06.2025Give Steel A/S

Sponseret

Svejsetraileren har besøgt kvindefængslet i Jyderup

12.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal styrke virksomheders arbejde mod diskrimination

12.06.2025BSR

Sponseret

Four Tips for Authentic Business Leadership During Pride 2025

10.06.2025CSR.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

26.05.2025Sex & Samfund

Sponseret

FN's Kvindekommission: Fremme af ligestilling og seksuelle rettigheder som et spørgsmål om retfærdighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle