Ministeren ser stort klimapotentiale i dansk luftfart

CSR.dk har tidligere antydet, at den grønne indenrigsflyvning måske ikke var så relevant som klimapolitik. Nu har klimaminister Dan Jørgensen leveret sine svar.

Klimaminister Dan Jørgensen har svaret på nogle spørgsmål om grøn indenrigsluftfart. Han er afklaret men optimistisk. Foto: Ulrik Jantzen. .

14.01.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Efter Statsministerens nytårstales løfte om grøn indenrigsflyvning i 2030 stod der mange ubesvarede spørgsmål hen. CSR.dk sendte nogle af dem til den ansvarlige minister, som nu har svaret. 

Klimaminister Dan Jørgensen mener ikke overraskende, at det er en vigtig. 

Hvorfor har regeringen valgt indenrigsflyvningen som flagskibsprojekt for grøn transport - som annonceret i Statsministerens nytårstale?

"Danmark udgør 0,1 pct. af de globale drivhusgasudledninger - og den danske indenrigsflyvning fylder kun en brøkdel af de danske udledninger. Alligevel har dansk luftfart potentiale til at blive et gennembrud for klimaet. Ikke kun i Danmark, men globalt. Når vi forpligter os på at udvikle nye teknologier, bidrager vi til den globale klimaomstilling, også når det handler om flytrafik. I 2009 steg 2,5 milliarder passagerer om bord på et fly et sted i verden. I 2019, før coronaens hærgen, var tallet 4,5 milliarder. Udviklingen går kun én vej. Den voksende globale middelklasse vil flyve - klimavenligt eller ej."

Læs også: Grøn indenrigsflyvning gør måske mere klimaskade end gavn

Dan Jørgensen mener også, at regeringens målsætning er svær, men mulig at nå. Hvis bare vi hjælpes ad. 

Har dansk erhvervsliv særlige forudsætninger for at bidrage til grønne løsninger for flytransport?

"Vi kender i dag de teknologier, der skal omdanne grøn elektricitet fra vind og sol til bæredygtige flybrændstoffer. Danmark og danske virksomheder har med vores gode adgang til havvind gode forudsætninger for såkaldt Power-to-X, hvor grøn strøm omdannes til brint ved hjælp af elektrolyse. Det er samme teknologi, som skal gøre skibsfarten grøn. Men der udestår et stort arbejde med at færdigudvikle teknologierne, få produktionen op og de grønne brændstoffer ned i pris. I modsætning til de store skibsmotorer på et containerskib, som kan anvende brændsel af varierende kvalitet, så kræver en flymotor brændstoffer af meget høj kvalitet. Det er derfor vanskeligere og dyrere at producere grønne flybrændstoffer end grønne brændstoffer til søfarten. Så vi skal i gang nu, og det bliver svært. Jeg tror på, at det er muligt, når vi som land sammen går målrettet til værks mod løsningerne."

Præcis hvordan arbejdet skal organiseres, er der ingen konkrete planer for endnu. Men nu går de i gang. Hele regeringen. 

Hvordan vil arbejdet mod målsætningen blive organiseret? Hvem ejer målet og skal drive arbejdet frem mod dette?

Det er hele regeringens ambitiøse mål. Nu går vi i gang med at se på, hvordan vi klogest kan organisere arbejdet med målsætningen om grøn indenrigsflyvning. Det er vigtigt, at vi får en god dialog med flyselskaber og lufthavne, forskere og relevante myndigheder. Det er en ambitiøs målsætning. Bæredygtigt flybrændstof er væsentligt dyrere end fossilt brændstof, og der er tekniske- og regulatoriske udfordringer. Regeringen vil nu sammen med de relevante parter se på, hvordan vi konkret får realiseret ambitionerne for en grøn luftfart.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online