Mig’et skal med

Mette Reissmann har undervist medarbejdere på alle niveauer i CSR. Hun ved af erfaring, at medarbejderen skal have svar på spørgsmålet: Hvad betyder det for mig? Og så er hun overbevist om, at mange virksomheder overser den oplagte mulighed for at bringe CSR ind i nyansattes introduktionsforløb.

Mette Reissmann har via konsulentvirksomheden Allinfact undervist medarbejdere på alle niveauer i CSR..

16.03.2009

CSR.dk

Mette Reissmann har i sin konsulentvirksomhed Allinfact blandt andre rådgivet Bestseller, GE Money Bank og OK Benzin om CSR-strategi. Vi har taget en snak med hende om vigtigheden af den interne implementering og forståelse hos medarbejdere på alle niveauer af virksomheden: ”Vi slår meget på, at man er nødt til at forankre sin CSR-politik internt. Det er så vigtigt, at alle stakeholders ved besked om politikken. Det gælder selvfølgelig også bestyrelsen, men først og fremmest alle medarbejdere på alle niveauer. Det nytter ikke, at man kun har forankret CSR hos nogle ganske få ambassadører i virksomheden. Hvis det sker, risikerer man, at i det øjeblik, hvor de forlader virksomheden gøres virksomheden meget sårbar og man risikerer at skulle starte helt forfra. I stedet for at have en eksplosion får du en implosion, hvor det hele bare synker sammen. CSR skal implementeres helt håndholdt og på tværs i virksomheden og det skal ske gentagne gange således, at man skaber en cyklus af træningssessioner – selvfølgelig med længere intervaller imellem, når projektet først er sat i søen.”

Kurser på flere niveauer
Allinfact arrangerer dels længere CSR-forløb, hvor hele strategier udvikles og tilrettelægges, men også kortere work-shops, hvis der er et emne, som man er særligt interesseret i eller ønsker at opfriske. Det er f.eks. workshops indenfor klima, kunder/forbruger, medier/pr og leverandørstyring. For GE Money Bank har Mette Reissmann lavet et særligt introduktions-kursus i virksomhedens CSR-politik for alle nyansatte: ”Inden et givent tidspunkt skal alle medarbejdere have været igennem et to timers introduktionskursus i virksomhedens CSR og compliance regelsæt. Det er baseret på en turnus, så kurset kører hver måned. Parallelt hermed kan du selvfølgelig have sessioner for mellemledere, direktion og bestyrelsesmedlemmer, som er på et højere niveau. Men det gælder om, at der er en rød tråd igennem alle disse kurser, så der skabes en sammenhæng i hele virksomheden. Så når direktøren talen om CSR og compliance, så ved de også nede i Finance og i receptionen, hvad det betyder. Vi udvikler i fællesskab en 10-12 buzz-ord, som alle i virksomheden kender til.”

Det vigtige mig
Introduktionsforløbene er to timers sessioner, som de ansatte skal på senest 45 dage efter, at de er tiltrådt stillingen. De bliver lagt i forbindelse med alle de andre introduktioner, der typisk er, når man som nyansat kommer ind i en virksomhed – it-systemer, produktgennemgang, kaffebrygning osv. Mette Reissmann: ”Kurset skal egentlig bare ses som et ekstra add-on. Og jeg tror, at mange virksomheder, overser, at introduktionen til CSR sagtens kan gøres i forbindelse med de almindelige intro-forløb, så medarbejderne på den måde ”kodes” fra starten. Her er virkeligt et hul, som ville kunne give virksomhederne vanvittigt meget værdi. Især på dette tidspunkt, hvor medarbejderne stadigvæk er åbne, og det er de typisk i de første seks måneder. Inden der er gået halvandet år kan du høre dem sige; ”det plejer vi at gøre”. ”
Mette Reissmann fortæller: ”På kurset begynder vi med en begrebsafklaring, som så bliver relateret til den konkrete virksomheds særlige service eller produkt. Vi starter altså med et hvad? Herefter stiller vi spørgsmålet om, hvorfor skal vi overhovedet have CSR her – hvorfor er det godt? Så når vi frem til de helt centrale spørgsmål for de ansatte; hvilken værdi giver det for mig som ansat og hvordan kan jeg bruge det i den funktion, jeg sidder i. Med andre ord: Hvad godt gør det mig? Hvis ikke vi har det ”mig” med, så glider det hen over hovedet på medarbejderen.”

Svaret skal findes indeni
Som afslutning på kurset arbejdes der typisk med fem små cases med etiske dilemmaer fra hverdagen, som deltagerne i grupper får tre minutter til at tage stilling til. Hovedpointen er, at der ikke er nogen facitliste. ”Det her er jo etik og det er meningen, at den enkelte medarbejder skal udfordres på egne normer og finde svarene i sig selv. Det er i det hele taget meget bærende for tankegangen bag vores uddannelser, at svaret for medarbejderen kommer inde fra medarbejderen selv. Det skal så forenes med virksomhedens værdigrundlag. Hvis man stiller mig spørgsmålet, om man kan lære at agere socialt ansvarligt, hvis man aldrig har lært det hjemmefra? Så vil jeg nok tillade mig at svare nej. Hvis ikke du har den empati og naturlige omsorg for at sikre at andre også har det godt, så kommer du aldrig til det. Det er der sikkert mange, som vil være uenige med mig i, men det er den tanke, som jeg har bygget det her op omkring. Når jeg kommer med dette synspunkt på kurset, så kan du tro, at folk åbner sig, for så begynder de at stille sig selv spørgsmålet; er jeg nu et godt menneske... Vi er helt nede ved de fundamentale grundprincipper; vær mod andre som du ønsker, at de skal være mod dig. Jeg kan se, at det virker. Når du f.eks. senere siger til din kollega Helle, at hun skal huske ikke at lade fortrolige papirer ligge ude ved printeren eller at slukke sin skærm, så vil det ikke længere blive opfattet som om, at du er en rappenskralde, men udelukkende, at du hjælper Helle med at huske de fælles målsætninger. Du gør med andre ord noget godt for Helle. At huske hinanden på overholdelse af fælles regler samtidig med at gøre noget godt for andre er et vigtigt hjørne af forståelsen for CSR i praksis. Vi bryder de overordnede hensigter ned til en operationel handling til fælles bedste.”

Speak up!
Mette Reissmann slutter: ”Det er også meget vigtigt at sige til medarbejderne, at hvis man undlader at rapportere om et forhold, jamen så er man også ansvarlig. Altså princippet om, at undladelse er ligeså ansvarspådragende som aktiv handlen. Her er man nødt til at arbejde lidt med danskerne. Amerikanerne er jo helt helt anderledes fyldt med whistleblowers og speak up. I Danmark tænker man; nej, jeg skal søreme ikke betragtes som en dårlig kollega eller medarbejder. Det er vi nødt til at komme ud over. Det er helt ok, når du ser noget eller hører noget – også selvom det virker som en lille ting – at du siger det til din compliance-manager (eller hvem det nu er). CSR handler nemlig også om at overholde lovgivningen – det er både og – både det regelregulerede og det frivillige og mere uhåndgribelige.”

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V