Michelinstjerner til det bæredygtige køkken

I dag uddeles de prestigefyldte Michelin-stjerner til nordiske restauranter. Udmærkelsen af de største stjerner inspirerer, og ikke mindst derfor ville det være på sin plads, at Michelin begyndte at fremhæve og præmiere køkkenernes bæredygtighedsindsats.

19.02.2018

CSR.dk

Man kan ikke andet end være enig med Guide Michelin i deres lovprisning af de danske stjernekokkes faglige niveau, de danske råvarers uovertruffenhed og kreativiteten i de danske køkkener. Men midt i al den stjerneglans, der med rette rammer de danske restauranter, kan det undre, at Michelinguiden slet ikke premierer de principper, der heldigvis også kendetegner de bedste restauranter herhjemme. Respekten for jorden, når råvarerne dyrkes. Dyrevelfærden. Professionalismen i køkkenerne, når madspildet minimeres, fødevarerne udnyttes til fulde, og medarbejderne motiveres til at løfte måltidet til nye højder. Denne indsats er i sandhed noget, der burde præmieres.

Bannerførere

Heldigvis er de danske Michelinkokke blandt de fremmeste bannerførere for den bæredygtige nordiske tilgang til fødevareproduktion. Når Restaurant Domestic i Århus får leveret kød, sker det i tæt samarbejde med den af Dyrenes beskyttelse udmærkede Trolsgården, hvor grise, kalve, får og andre dyr lever udendørs under de bedste og mest naturlige forhold. Christian Puglisi har med sin Michelinrestaurant Relæ konstant insisteret på de økologiske og i mange tilfælde egenproducerede råvarer. Rene Redzepi har netop genåbnet NOMA, som i mange år var både præmieret af Michelin og anderkendt som verdens bedste restaurant. I det nye NOMA er det prisbelønnede koncept ændret, så menuen fuldstændig afspejler sæsonernes skiften. Kun i efterårssæsonen spiller kødet den bærende rolle. Resten af året er der fokus på de for klimaet langt mere skånsomme fødevarer fra det nordiske planterige og det omgivende hav. 

Også når det gælder arbejdsforhold, kan vi være stolte af vores Michelinkokke. I et fag, der er notorisk kendt for et hårdt arbejdsmiljø og en konservativ ledelsesform, er det selvfølgelig de nordiske kokke, der tager skeen i den anden hånd og arbejder med at bringe arbejdsmiljø og de gode nordiske ledelsestraditioner ind i køkkenerne.

Bare Guide Michelin var lige så fremsynede og inddrog bæredygtigheden i deres kriterier for den gode spiseoplevelse. Så kunne vi have endnu flere stjernerestauranter i Danmark, hvor de mange gæster kunne gå mætte og tilfredse fra borde med visheden om, at bæredygtighed og stjernegastronomi er hinandens forudsætninger, ikke modsætninger. 

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København