Michelinstjerner til det bæredygtige køkken

I dag uddeles de prestigefyldte Michelin-stjerner til nordiske restauranter. Udmærkelsen af de største stjerner inspirerer, og ikke mindst derfor ville det være på sin plads, at Michelin begyndte at fremhæve og præmiere køkkenernes bæredygtighedsindsats.

19.02.2018

CSR.dk

Man kan ikke andet end være enig med Guide Michelin i deres lovprisning af de danske stjernekokkes faglige niveau, de danske råvarers uovertruffenhed og kreativiteten i de danske køkkener. Men midt i al den stjerneglans, der med rette rammer de danske restauranter, kan det undre, at Michelinguiden slet ikke premierer de principper, der heldigvis også kendetegner de bedste restauranter herhjemme. Respekten for jorden, når råvarerne dyrkes. Dyrevelfærden. Professionalismen i køkkenerne, når madspildet minimeres, fødevarerne udnyttes til fulde, og medarbejderne motiveres til at løfte måltidet til nye højder. Denne indsats er i sandhed noget, der burde præmieres.

Bannerførere

Heldigvis er de danske Michelinkokke blandt de fremmeste bannerførere for den bæredygtige nordiske tilgang til fødevareproduktion. Når Restaurant Domestic i Århus får leveret kød, sker det i tæt samarbejde med den af Dyrenes beskyttelse udmærkede Trolsgården, hvor grise, kalve, får og andre dyr lever udendørs under de bedste og mest naturlige forhold. Christian Puglisi har med sin Michelinrestaurant Relæ konstant insisteret på de økologiske og i mange tilfælde egenproducerede råvarer. Rene Redzepi har netop genåbnet NOMA, som i mange år var både præmieret af Michelin og anderkendt som verdens bedste restaurant. I det nye NOMA er det prisbelønnede koncept ændret, så menuen fuldstændig afspejler sæsonernes skiften. Kun i efterårssæsonen spiller kødet den bærende rolle. Resten af året er der fokus på de for klimaet langt mere skånsomme fødevarer fra det nordiske planterige og det omgivende hav. 

Også når det gælder arbejdsforhold, kan vi være stolte af vores Michelinkokke. I et fag, der er notorisk kendt for et hårdt arbejdsmiljø og en konservativ ledelsesform, er det selvfølgelig de nordiske kokke, der tager skeen i den anden hånd og arbejder med at bringe arbejdsmiljø og de gode nordiske ledelsestraditioner ind i køkkenerne.

Bare Guide Michelin var lige så fremsynede og inddrog bæredygtigheden i deres kriterier for den gode spiseoplevelse. Så kunne vi have endnu flere stjernerestauranter i Danmark, hvor de mange gæster kunne gå mætte og tilfredse fra borde med visheden om, at bæredygtighed og stjernegastronomi er hinandens forudsætninger, ikke modsætninger. 

Rambøll A/S

Sponseret

Bliv klogere på CER

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

17.09.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen: Når små handlinger bliver til store resultater

15.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Nostalgi i smukt nyt design

12.09.2025CSR.dk

Ramaskrig om producentansvar midlertidigt slukket af Regeringen

11.09.2025Klimaklar

Sponseret

Sidder du alene med klimaregnskab? Få en klimasparringspartner.

11.09.2025Dagrofa aps

Sponseret

Ny digital løsning skal lette klimarapportering og bekæmpe madspild i danske professionelle køkkener

11.09.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads Kansas tager næste skridt i udfasningen af PFAS

09.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh tilføjer varme og elegance til julen med farven Wine

09.09.2025CSR.dk

Rekordstor skovpulje er nu åben for ansøgninger

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Seminar
Hybrid-Seminar: Hvordan kan den fremme den cirkulære omstilling i byggebranchen?

Den nye byggevareforordning trådte i kraft den 7. januar 2025 og vil få fuld anvendelse frem mod 8. januar 2026. Forordningen fastlægger harmoniserede EU-regler for byggevarer. Hensigten er, at den skal fremme byggevarers frie bevægelighed på markedet, reducere den administrative byrde (gennem digitale løsninger) og sikre, at byggevarer er i overensstemmelse med principperne for cirkulær økonomi og nye byggeteknologier.

Dato

17.09.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

18.09.2025

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Uddannelse
Kvalitetsleder

Kompetencegivende kvalitetslederuddannelse

Dato

18.09.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

18.09.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

MäRK
Morgenmøde
AT DRIVE FORRETNING ER IKKE EN RET – MEN ET ANSVAR

Vi lever i en tid, hvor compliance ikke er nok. Hvor ansvar ikke kan reduceres til regneark, dokumentation og business as usual. Verden har brug for virksomheder, der handler med etisk dømmekraft og menneskelig integritet. Som ikke kun spørger “Hvad må vi?”, men “Hvad er rigtigt – ikke bare her og nu, men også for kommende generationer?”

Dato

18.09.2025

Tid

08:30

Sted

Merkur Andelskasse, Vesterbrogade 40, 1. sal, 1620 København

Dakofa
Kursus
En god udbudsproces og en fair kontraktopfølgning

Et nødvendigt gør-det-selv kursus for såvel udbydere som tilbudsgivere. På dette kursus sætter vi nemlig fokus på rammerne for og kommunernes værktøjer til at sikre en god udbudsproces og en fair kontraktopfølgning i en tid, hvor udbud og kontrakter er et væsentligt link mellem udbydere og entreprenører. Grundet overvældende interesse er dette en gentagelse af kurset fra marts 2025.

Dato

18.09.2025

Tid

10:00