Michelinstjerner til det bæredygtige køkken

I dag uddeles de prestigefyldte Michelin-stjerner til nordiske restauranter. Udmærkelsen af de største stjerner inspirerer, og ikke mindst derfor ville det være på sin plads, at Michelin begyndte at fremhæve og præmiere køkkenernes bæredygtighedsindsats.

19.02.2018

CSR.dk

Man kan ikke andet end være enig med Guide Michelin i deres lovprisning af de danske stjernekokkes faglige niveau, de danske råvarers uovertruffenhed og kreativiteten i de danske køkkener. Men midt i al den stjerneglans, der med rette rammer de danske restauranter, kan det undre, at Michelinguiden slet ikke premierer de principper, der heldigvis også kendetegner de bedste restauranter herhjemme. Respekten for jorden, når råvarerne dyrkes. Dyrevelfærden. Professionalismen i køkkenerne, når madspildet minimeres, fødevarerne udnyttes til fulde, og medarbejderne motiveres til at løfte måltidet til nye højder. Denne indsats er i sandhed noget, der burde præmieres.

Bannerførere

Heldigvis er de danske Michelinkokke blandt de fremmeste bannerførere for den bæredygtige nordiske tilgang til fødevareproduktion. Når Restaurant Domestic i Århus får leveret kød, sker det i tæt samarbejde med den af Dyrenes beskyttelse udmærkede Trolsgården, hvor grise, kalve, får og andre dyr lever udendørs under de bedste og mest naturlige forhold. Christian Puglisi har med sin Michelinrestaurant Relæ konstant insisteret på de økologiske og i mange tilfælde egenproducerede råvarer. Rene Redzepi har netop genåbnet NOMA, som i mange år var både præmieret af Michelin og anderkendt som verdens bedste restaurant. I det nye NOMA er det prisbelønnede koncept ændret, så menuen fuldstændig afspejler sæsonernes skiften. Kun i efterårssæsonen spiller kødet den bærende rolle. Resten af året er der fokus på de for klimaet langt mere skånsomme fødevarer fra det nordiske planterige og det omgivende hav. 

Også når det gælder arbejdsforhold, kan vi være stolte af vores Michelinkokke. I et fag, der er notorisk kendt for et hårdt arbejdsmiljø og en konservativ ledelsesform, er det selvfølgelig de nordiske kokke, der tager skeen i den anden hånd og arbejder med at bringe arbejdsmiljø og de gode nordiske ledelsestraditioner ind i køkkenerne.

Bare Guide Michelin var lige så fremsynede og inddrog bæredygtigheden i deres kriterier for den gode spiseoplevelse. Så kunne vi have endnu flere stjernerestauranter i Danmark, hvor de mange gæster kunne gå mætte og tilfredse fra borde med visheden om, at bæredygtighed og stjernegastronomi er hinandens forudsætninger, ikke modsætninger. 

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

"Vi er klar til mere grøn handling": Klimakampen skaber motivation på tværs af virksomheder

03.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Firmajulegaven har betydning for klimaet - Sådan gør du dem mere bæredygtige

03.12.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Kreativ forhandler viser vejen for grøn omstilling: En inspiration for branchen

02.12.2025Klimaklar

Sponseret

Nordicco vil ikke bruge alle ressourcerne på et klimaregnskab - men i stedet på faktiske reduktioner

02.12.2025SustainImpact ApS

Sponseret

National ESG undersøgelse

01.12.2025CSR.dk

Kinas udledninger er fladet ud: Måske for altid?

28.11.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Bæredygtige løsninger til plantedyrkning

27.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service investerer i nordisk klimaskov for at balancere CO₂-udledningen frem til 2030

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Kemi Fokus 2025

Vi vil gerne invitere dig, der har interesse i området for kemikalier og kemikaliedokumentation, til Kemi Fokus 2025 den 9. december kl. 8.30-12.00 eller fra kl. 13.00-17.00 i Fredericia. Dagen indeholder forskellige relevante emner, og spænder fra det mere overordnede i forhold til markedsføring til det helt specifikke inden for klassificering – se mere i programmet nedenfor.

Dato

09.12.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Refresher Training

Event Description

Dato

09.12.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

09.12.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Svanemærket Byggeri Diplomkursus - 2 dage

På dette diplomkursus får du redskaberne til at varetage processen fra projektering til aflevering af et svanemærket byggeri.

Dato

09.12.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til retningslinjer for FN’s verdensmål

På dette 1-dags kursus lærer du, hvordan din organisation kan arbejde målrettet med FN’s verdensmål. Du lærer at forstå, hvordan verdensmålene kan omsættes til konkret handling, fra strategisk planlægning og bæredygtighedsstrategi til implementering og måling af resultater.

Dato

09.12.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Kursus
Practitioner Masterclass: ESG-kommunikation med forretningseffekt - December 2025

Gør din ESG-indsats til mere end kommunikation – lær at skabe autentiske brandfortællinger, der driver forretningseffekt, styrker din troværdighed og engagerer både medarbejdere og kunder.

Dato

09.12.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online