Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

EU tillader, at adgangen til varer og tjenesteydelser undtagelsesvis kan variere i forhold til køn. Institut for Menneskerettigheder efterlyser klarere danske retningslinjer, så virksomheder og deres kunder ved, hvor grænsen går.

21.07.2015

CSR.dk

Fakta

Ifølge EU’s direktiv om ligebehandling af mænds og kvinders adgang til varer og tjenesteydelser kan der gøres undtagelser fra den lige adgang.

Det betyder fx, at det ene køn i særlige tilfælde kan købe ydelser, som det andet køn ikke har adgang til, eller at der ikke leveres fælles eller ens ydelser til begge køn.

 

En ny rapport fra EU-Kommissionen viser betydelige udfordringer, når det gælder medlemslandenes gennemførelse af lovlig forskelsbehandling, fordi landenes implementerer reglen meget forskelligt.

”Nogle lande accepterer en del forskelsbehandling, mens andre lande sjældent accepterer, at der gøres forskel på mænd og kvinder. I nogle lande afgøres det fra sag til sag, mens andre lande tilsyneladende har vedtaget en liste over tilladte områder at gøre forskel på,” fortæller Kirsten Precht, som er jurist og specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder i en artikel på instituttets nyhedsside.

I Danmark afgør man om undtagelsen skal gælde fra sag til sag. F.eks. sagerne om forskel på prisen for at gå til frisør, og indretningen af en hoteletage med værelser kun til kvinder. Det er forvirrende for både virksomheder og kunder at der ingen retningsliner er for hvor grænsen går, mener Institut for Menneskerettigheder.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

Ideen er, at undtagelser kan gøres, når der er det som kaldes ”et legitimt formål” og at forskelsbehandlingen skal gennemføres med midler der er ”hensigtsmæssige og nødvendige”. Det er de begreber, Institut for Menneskerettigheder gerne vil have forklaret bedre.

I instituttets seneste statusrapport på kønsområdet anbefales det blandt andet, at der bør ”foretages en opdatering af bekendtgørelser og vejledninger fra Ligestillingsministeriet og øvrige relevante ressortministerier så det fremgår, hvornår det er lovligt at forskelsbehandle, enten ud fra et lovligt formål eller som positiv særbehandling”, skriver de på deres hjemmeside.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle