Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

EU tillader, at adgangen til varer og tjenesteydelser undtagelsesvis kan variere i forhold til køn. Institut for Menneskerettigheder efterlyser klarere danske retningslinjer, så virksomheder og deres kunder ved, hvor grænsen går.

21.07.2015

CSR.dk

Fakta

Ifølge EU’s direktiv om ligebehandling af mænds og kvinders adgang til varer og tjenesteydelser kan der gøres undtagelser fra den lige adgang.

Det betyder fx, at det ene køn i særlige tilfælde kan købe ydelser, som det andet køn ikke har adgang til, eller at der ikke leveres fælles eller ens ydelser til begge køn.

 

En ny rapport fra EU-Kommissionen viser betydelige udfordringer, når det gælder medlemslandenes gennemførelse af lovlig forskelsbehandling, fordi landenes implementerer reglen meget forskelligt.

”Nogle lande accepterer en del forskelsbehandling, mens andre lande sjældent accepterer, at der gøres forskel på mænd og kvinder. I nogle lande afgøres det fra sag til sag, mens andre lande tilsyneladende har vedtaget en liste over tilladte områder at gøre forskel på,” fortæller Kirsten Precht, som er jurist og specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder i en artikel på instituttets nyhedsside.

I Danmark afgør man om undtagelsen skal gælde fra sag til sag. F.eks. sagerne om forskel på prisen for at gå til frisør, og indretningen af en hoteletage med værelser kun til kvinder. Det er forvirrende for både virksomheder og kunder at der ingen retningsliner er for hvor grænsen går, mener Institut for Menneskerettigheder.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

Ideen er, at undtagelser kan gøres, når der er det som kaldes ”et legitimt formål” og at forskelsbehandlingen skal gennemføres med midler der er ”hensigtsmæssige og nødvendige”. Det er de begreber, Institut for Menneskerettigheder gerne vil have forklaret bedre.

I instituttets seneste statusrapport på kønsområdet anbefales det blandt andet, at der bør ”foretages en opdatering af bekendtgørelser og vejledninger fra Ligestillingsministeriet og øvrige relevante ressortministerier så det fremgår, hvornår det er lovligt at forskelsbehandle, enten ud fra et lovligt formål eller som positiv særbehandling”, skriver de på deres hjemmeside.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

10.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvert Ton Tæller.

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

09.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Elektrikere i finalen til at repræsentere Danmark ved EuroSkills

06.09.2024CSR.dk

Kan man lave klimaneutrale havregryn og rugbrød?

05.09.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Hvordan opgør man en virksomheds påvirkning af biodiversitet?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J