Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Teknologi gør helt nye metoder til fødevareproduktion mulige, og menneskeheden har brug for at gribe de muligheder. Det bliver en helt ny tidsalder.

Lauri Reuter har på VTT været med til at udvikle en bioreaktor i køkkenbordsstørrelse, som kan producere mad baseret på encellede organismer. F.eks. nogle særlige finske bær, som ses på billedet. Foto: VTT.

11.04.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Lad os starte med at se på mejerivirksomheder. Vi ved de er i mælke-branchen. Men er de nødvendigvis i ko-branchen?"

Når Lauri Reuter svarer på sit eget spørgsmål er svaret ”nej”. Han er ”Senior Specialist of Disruptive Technologies” ved VTT Technical Research Centre of Finland og i hans fødevarefremtidsunivers kan mælk sagtens laves uden køer.

Lauri Reuter har på VTT været med til at udvikle en bioreaktor i køkkenbordsstørrelse, som kan producere mad baseret på encellede organismer. F.eks. nogle særlige finske bær, som ses på billedet. Foto: VTT.

”Processen med at producere mejeriprodukter går ud på at forarbejde plantefoder til mælkeprodukter ved hjælp af en ko. Men hvorfor ikke erstatte koen? Betyder det noget, om mælkens bestanddele er produceret af noget andet end køer? Selvom koen blev erstattet af en bioreaktor, ville det stadig handle om at omsætte det samme plantemateriale til mælk, som landmanden stadig tappede og sendte videre til forarbejdning og distribution,” forklarer han.

Encellede organismer og syntetisk biologi
Nøglen til dette skift er encellede organismer, som vi kender fra f.eks. visse former for gær, bakterier og alger, som dyrkes i lukkede systemer, hvilket er muligt på grund af af udviklingen i bioteknologiske værktøjer.

”Hidtil har et produkt produceret i laboratorier været ekstremt dyrt. Nu udvikler teknologier, såsom syntetisk biologi, sig i et enormt tempo, og det vil gøre det muligt for priserne at falde hurtigt,” siger Lauri Reuter.

”Encellede organismer er den absolut simpleste type organisme at kontrollere. Modsat en ko, som er super-kompleks og derfor svær at styre, hvilket gør at der er et stort spild, når den bruges til at producere fødevarer. Så hvis vi erstatter koen med et langt mere kontrollabelt univers af organismer, så bliver produktionen meget mere effektiv. Så kan vi producere meget mere med mindre, og det er det vi skal,” fortsætter han.

Fordi det er nødvendigt og giver bedre mening

Lauri Reuter er helt ubetinget teknologibegejstret. Han er typen, der lyder glad og spændt, når han taler om at kunne købe ernæring på abonnement hos Nestlé eller Amazon, fordi de i forvejen ved alt om ham gennem deres indsamling af data. Som ikke ryster på hånden, når han taler om muligheden for at dyrke mad på Mars.

Men det er ikke derfor, han prøver at udvikle alternative måder at producere fødevarer. Det handler om nødvendighed.

Tossede tal om global fødevareproduktion

  • Landbrugsaktivitet dækker omkring 43 procent af den del af jordens landmasse, som ikke er dækket af is eller ørken.
  • Omkring 87 procent af landbrugets brug er jord er dedikeret til produktion af fødevarer.
  • Animalske fødevarer: kød, dyrket fisk, æg og mejeriproduktion benytter 83 procent af verdens landbrugsjord og bidrager med 37 procent af vores proteinindtag og 18 procent af vores kalorieindtag.
  • Målt på volumen, dvs. i kilo og altså ikke antal, udgør kyllinger 70 procent af alt det, vi kalder fugle.
  • Vanding af afgrøder anslås at drive to tredjedele af al brug af ferskvand.

Kilder: Science Magazine og www.pnas.org

”Måden, vi producerer fødevarer på i dag, er den største miljømæssige katastrofe, vi som mennesker er årsag til. Næringsstoffer vi tilsætter i produktionen, løber ud i vores vandforsyning. Landbrug udleder flere drivhusgasser end al trafik tilsammen, det udnytter omkring 40 procent af al frugtbar jord og fjerne leveområder for biodiversitet,” siger han i sin TEDx-talk fra september 2017.  

Kombinerer man den tanke med, at vi i 2050 vil have brug for 70 procent flere fødevarer for at ernære de 10 milliarder mennesker vi vil være på jorden til den tid, uden at øge mængden af jord vi bruger til det, og samtidig med at klimaet er begyndt at slå igen med ekstrem tørke, oversvømmelser osv, så der der kun en konklusion: Vi er nødt til at finde helt nye måder at producere mad på.

”Men vi udvikler ikke teknologierne til f.eks. at producere mælk og kød uden køer og grise, bare fordi vi kan. Vi gør det, fordi det giver bedre mening. Det vil være billigere, bedre for miljøet og bedre for mennesker. Det er derfor, det kommer til at ske,” siger Lauri Reuter.

Nyt bygger oven på gammelt
Han sammenligner det med skiftet fra jæger-samlersamfundet til landbrugssamfundet, og overgangen fra dette til det industrialiserede landbrug med intensiv brug af maskiner, kemi og påvirkning af biologiske processer. De skift skete også, fordi det gav bedre mening.

Spørgsmålet er, om alt det eksisterende så vil blive erstattet af det nye? Hertil er svaret fra Lauri Reuter et nej.

”Der findes jo stadig mennesker, som er jæger/samlere og der er masser af småbrug sammen med det industrielle landbrug i det globale landbrugsmix. Så historisk er det jo heller ikke sådan, at de nye systemer helt erstatter de gamle.

Oven på det gamle system, vil der blive bygget noget nyt, og dele af det gamle system vil givetvis blive overflødiggjort – fordi det ikke er bæredygtigt,” siger han.

Lauri Reuter kan også sagtens se, at der er meget man kan gøre inden for det eksisterende fødevaresystem.

”Det handler om at udrydde madspild, spise mindre kød og gøre landbruget mere ressourceeffektivt. Men det er stadig kun gradvise forandringer inden for det eksisterende system. På længere sigt har vi brug for mere end det,” siger han.

Råd til fødevarevirksomheder

Hvis du vil deltage i fremtidens fødevaresystem, skal du forandre dig. Og hvis du skal det, er du nødt til at være i stand til at forestille dig en alternativ, mulig fremtid. Formålet med den er, at du så kan tænke og planlægge bagud derfra, og diskutere hvad der skal gøres, for at komme hen til denne nye fremtid og situation. Hvis du blot kigger fra nu og et par kvartaler frem, så kan det nemt være, at det, som ser åbenlyst rigtigt ud nu, er helt skævt i forhold til der, hvor du skal hen i det lange løb.

Tænk uden for koen. Det hjælper ikke at finde ud af, hvordan du får stadigt mere effektive køer. Du er nødt til at åbne for den mulighed, at du faktisk er i en helt anden branche end køer, og så finde ud af hvad det kræver af dig.

Det bedste består – men der skal handles nu
Noget, som irriterer Lauri Reuter lidt, er, at der er en tendens til at præsentere fremtidens fødevareudbud i sort/hvid. For det er det ikke. Det er et spørgsmål om mængder ikke om enten-eller. Mængder af madspild, mængder af energi vi bruger og mængder af kød vi spiser – for eksempel.

Han mener, at ikke alle de gamle fødevareproducenter har grund til at være bekymrede. Ikke hvis de udvikler højkvalitetsprodukter produceret på en bæredygtig facon. Men billige, dårlige produkter vil blive erstattet af noget andet.

Han fremhæver ét alvorligt problem, som han kan se i fødevarebranchen, og det er i hvor høj grad man forsøger at beskytte status quo og det eksisterende system, fordi forandringen i sig selv føles truende. Også selvom man måske har indset, at forandring er nødvendig.

”Det er ikke nok at forstå det. Du må lave en plan og sætte gang i forandringsprocessen. For virksomhedsledere må også regne med, at hvis du ikke flytter din virksomhed, så kommer der på et tidspunkt nok en iværksætter, som har meget bedre vilkår for at løbe risici og ikke noget status quo at beskytte, og erstatter dig eller dele af din forretning.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

Relateret indhold

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København