Klimakrisen forværrer kvinders vilkår

UN Women fastslår, at klimakrisen ikke er kønsneutral. Kvinder bliver forholdsmæssigt hårdere ramt af klimaforandringer.

"Nye krav om mere bæredygtighed i forsyningskæden er ikke nødvendigvis lette at implementere, men gevinsten er intet mindre end livsforandrende – det gælder særligt for de mennesker, der er mest udsatte for klimaforandringerne, nemlig kvinder og børn”, skriver Melanie Salter. Foto: 123rf.com.

11.03.2024

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Det er årstid for supply chain prognoser. Det vrimler med forudsigelser for, hvordan det vil gå for SCM i 2024 fra kilder som Forbes, KPMG, McKinsey, BAIN & Co., McKinsey og så videre. Bæredygtighed og ESG optræder som en af de største tendenser i prognoserne.

”Det er hjertevarmende at se, hvor stor en rolle og anerkendelse vi som supply chain disciplin får tildelt i arbejdet med at forebygge klimakrisen – særlig når man betænker, at forsyningskæderne for otte industrier er ansvarlige for mere end 50 procent af den globale udledning”, skriver Melanie Salter i nyhedsbrevet Supply Chain 50/50. Hun er Director of Supply Chain Research hos “boom! Global Network”. Hun supplerer:

“En meget stor del af vores arbejde handler om at bygge resiliens ind i forsyningskæderne med det formål at dæmme op for klimatruslen. Det giver derfor rigtig god mening faktisk at være en del af løsningen” - altså at bidrage til en bæredygtigt ansvarlig verden og ikke kun skabe resiliens.

Kvinder bliver ramt først og hårdest
Organisationen ”boom! Global Network” har normalt fokus på diversitet og DE&I (diversity, equity and inclusion, red.) og forsyningskæder, så hvorfor stiller Melanie Salter så skarpt på bæredygtighed? 

Kvinder bliver forholdsmæssigt hårdere ramt af klimaforandringer, og det gælder særligt, hvis vi ser nærmere på de særligt marginaliserede kvindegrupper som ældre, LGBTQ og handicappede kvinder

Melanie Salter

Det gør hun, fordi bæredygtighed og diversitet, ligestilling mellem køn samt inklusion hænger tæt sammen: ”UN Women fastslår, at klimakrisen ikke er kønsneutral. Kvinder bliver forholdsmæssigt hårdere ramt af klimaforandringer, og det gælder særligt, hvis vi ser nærmere på de særligt marginaliserede kvindegrupper som ældre, LGBTQ og handicappede kvinder”.

Læs også: Krav til bæredygtighedsrapportering stiger

Melanie Salter refererer til negative følgeeffekter som:

  • Tørke: I nogle dele af verden har kvinder det tungeste ansvar for vand. Mad og brændstof. Når disse ressourcer bliver en mangelvare, betyder det ofte, at unge piger bliver taget ud af skolen for at hjælpe deres mødre og bedstemødre.
  • Konflikt: Klimakrisen forværrer sociale, politiske og økonomiske spændinger og fører til konflikt. Konflikter øger mængden af kønsbaseret vold såsom seksuelle overgreb, menneskesmugling med prostitution som mål, børnevielser og andre former for vold.
  • Katastrofer: Kvinder har lavere sandsynlighed for at overleve en katastrofe og har større sandsynlighed for at blive kvæstet på grund af kønsuligheder som for eksempel adgang til informationer og mobilitet. Når den værste katastrofe er drevet over, skaber de samme uligheder dårligere vilkår for kvinders adgang til nødhjælp og assistance.
  • Moderskab og nyfødte: Katastrofer og klimaforandringer reducerer kvinder og børns adgang til sundhedsvæsenet. Forskning tyder på, at ekstrem varme øger risici for dødfødsler samtidig med, at klimaforandringer øger sygdomme som malaria og denguefeber, der skaber problemer for graviditeter og flere nyfødte med komplikationer.

Gevinsten er bedre livsvilkår
Listen er lang, og den er ikke køn. Melanie Salter mener, der er god grund til at tage ansvaret på sig i arbejdet med at reducere lidelsen hos udsatte kvinder i verdens forsyningskæder. 

Læs også: Kvinder tjener 7 procent mindre end mænd

Her kommer nye reguleringer ind i billedet. Det er for eksempel reguleringer som det nye EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), der pålægger virksomheder af en vis størrelse at rapportere om ESG. Den nye COP28 global climate agreement vil også påvirke virksomheder til at genbesøge deres kort- og langsigtede bæredygtighedsmål.

”Disse nye krav om mere bæredygtighed i forsyningskæden er ikke nødvendigvis lette at implementere, men gevinsten er intet mindre end livsforandrende – det gælder særligt for de mennesker, der er mest udsatte for klimaforandringerne, nemlig kvinder og børn”, skriver Melanie Salter.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online