Klimainteressen blandt børn og unge dykker: Madspildsskolen skal skabe ny motivation

En ny undersøgelse fra Arla Fonden viser, at børn og unges interesse for klima næsten er halveret sammenlignet med 2020. Derfor gentager Too Good To Go, Arla og Arla Fonden for fjerde gang i træk Madspildsskolerne. Her får familier redskaber og inspiration til at tænke kreativt med råvarer og rester for at mindske madspild.

Arla Fondens undersøgelse viser, at 40 procent af de unge foreslår reduktion af madspild som en måde at kæmpe klimakrisen. Foto: Arla Fonden..

19.10.2023

CSR.dk

I kølvandet på en sommer præget af voldsomme naturkatastrofer og øget fokus på klimaændringer går Too Good To Go igen i år sammen med Arla, Arla Fonden og Føtex om at afholde Madspildsskolerne i efterårsferien, som skal give familier en praktisk indgangsvinkel til at mindske madspild i hjemmet.

“Vi ved, at særligt børnefamilier kan have svært ved at komme madspild til livs i en travl hverdag, og derfor ønsker vi at gøre vores for at klæde de deltagende familier på til at få brugt alt i køleskabet og minimere madspild i deres daglige liv. Samtidig er det en mulighed for at vise især børnene, hvor stor en effekt kampen mod madspild kan have på vores miljø og klima,” siger landedirektør i Too Good To Go, Heidi Boye.

Markant dalende interesse for klima
En ny rapport fra Arla Fonden, der tager temperaturen på børn og unges madvaner, viser, at danske børn og unges klimainteresse er næsten halveret sammenlignet med 2020.

Læs også: Fødevareministeren lancerer verdens første handlingsplan for plantebaserede fødevarer

Undersøgelsen viser, at det for 25 procent af respondenterne i år er vigtigt at gøre en indsats for at leve miljø- og klimavenligt. I 2020 var tallet markant højere, her var det vigtigt for 43 procent af respondenterne blandt børn og unge.

“Det drastiske fald overrasker, og vi gætter på, at der er mange dagsordener på spil i øjeblikket, som børn og unge skal forholde sig til; først kom corona, så krigen i Ukraine og så forhøjede priser på mad. Det efterlader mindre plads til at interessere sig for klimaet, men vi kan heldigvis også se, at de unge selv ønsker et større fokus på reduktion af madspild,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

Madspildskursus er en hjælp
På trods af den faldende klimainteresse viser undersøgelsen, at hver tredje af de unge har foreslået ændringer derhjemme for at leve mere miljø- og klimavenligt. Her peger 40 procent af de unge på reduktion af madspild som et område, hvor man med fordel kan sætte ind over for klimaet.

Læs også: Professor ser CO2-afgift på landbruget som den billigste vej til grøn omstilling

”Det er fantastisk at se, at rigtig mange unge i udgangspunktet er ganske handlekraftige, når det gælder klimaet, og at de har mod på at tale med deres forældre om bæredygtighed og klimavalg. Og vi ønsker med Madspildsskolen at få endnu flere med. Derfor er det også helt centralt netop at få styrket børn og unge i deres viden og kompetencer, så de får en følelse af rent faktisk at kunne gøre en forskel - uden endda at skulle give afkald på noget,” siger Heidi Boye.

“I Føtex har vi fokus på madspild, og vi ønsker at hjælpe vores kunder endnu mere i forhold til at udnytte alle madvarerne i køleskabet og skufferne. Det kræver kendskab til grundsmagene, og derfor får alle deltagende familier en Madspildskasse, som kan bruges i undervisningen, og som de kan tage med hjem i køkkenet bagefter. På den måde håber vi i Føtex at bidrage til at forlænge madens levetid og reducere mængden af spild,” siger direktør for Føtex, Morten Møberg.

Madspildsskolen bliver afholdt i efterårsferien i uge 42 i København, Aarhus, Odense, Hvidovre og Vejle. Forløbet strækker sig over fem dage i hver by med to undervisningsforløb per dag.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online