Klimainteressen blandt børn og unge dykker: Madspildsskolen skal skabe ny motivation

En ny undersøgelse fra Arla Fonden viser, at børn og unges interesse for klima næsten er halveret sammenlignet med 2020. Derfor gentager Too Good To Go, Arla og Arla Fonden for fjerde gang i træk Madspildsskolerne. Her får familier redskaber og inspiration til at tænke kreativt med råvarer og rester for at mindske madspild.

Arla Fondens undersøgelse viser, at 40 procent af de unge foreslår reduktion af madspild som en måde at kæmpe klimakrisen. Foto: Arla Fonden..

19.10.2023

CSR.dk

I kølvandet på en sommer præget af voldsomme naturkatastrofer og øget fokus på klimaændringer går Too Good To Go igen i år sammen med Arla, Arla Fonden og Føtex om at afholde Madspildsskolerne i efterårsferien, som skal give familier en praktisk indgangsvinkel til at mindske madspild i hjemmet.

“Vi ved, at særligt børnefamilier kan have svært ved at komme madspild til livs i en travl hverdag, og derfor ønsker vi at gøre vores for at klæde de deltagende familier på til at få brugt alt i køleskabet og minimere madspild i deres daglige liv. Samtidig er det en mulighed for at vise især børnene, hvor stor en effekt kampen mod madspild kan have på vores miljø og klima,” siger landedirektør i Too Good To Go, Heidi Boye.

Markant dalende interesse for klima
En ny rapport fra Arla Fonden, der tager temperaturen på børn og unges madvaner, viser, at danske børn og unges klimainteresse er næsten halveret sammenlignet med 2020.

Læs også: Fødevareministeren lancerer verdens første handlingsplan for plantebaserede fødevarer

Undersøgelsen viser, at det for 25 procent af respondenterne i år er vigtigt at gøre en indsats for at leve miljø- og klimavenligt. I 2020 var tallet markant højere, her var det vigtigt for 43 procent af respondenterne blandt børn og unge.

“Det drastiske fald overrasker, og vi gætter på, at der er mange dagsordener på spil i øjeblikket, som børn og unge skal forholde sig til; først kom corona, så krigen i Ukraine og så forhøjede priser på mad. Det efterlader mindre plads til at interessere sig for klimaet, men vi kan heldigvis også se, at de unge selv ønsker et større fokus på reduktion af madspild,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

Madspildskursus er en hjælp
På trods af den faldende klimainteresse viser undersøgelsen, at hver tredje af de unge har foreslået ændringer derhjemme for at leve mere miljø- og klimavenligt. Her peger 40 procent af de unge på reduktion af madspild som et område, hvor man med fordel kan sætte ind over for klimaet.

Læs også: Professor ser CO2-afgift på landbruget som den billigste vej til grøn omstilling

”Det er fantastisk at se, at rigtig mange unge i udgangspunktet er ganske handlekraftige, når det gælder klimaet, og at de har mod på at tale med deres forældre om bæredygtighed og klimavalg. Og vi ønsker med Madspildsskolen at få endnu flere med. Derfor er det også helt centralt netop at få styrket børn og unge i deres viden og kompetencer, så de får en følelse af rent faktisk at kunne gøre en forskel - uden endda at skulle give afkald på noget,” siger Heidi Boye.

“I Føtex har vi fokus på madspild, og vi ønsker at hjælpe vores kunder endnu mere i forhold til at udnytte alle madvarerne i køleskabet og skufferne. Det kræver kendskab til grundsmagene, og derfor får alle deltagende familier en Madspildskasse, som kan bruges i undervisningen, og som de kan tage med hjem i køkkenet bagefter. På den måde håber vi i Føtex at bidrage til at forlænge madens levetid og reducere mængden af spild,” siger direktør for Føtex, Morten Møberg.

Madspildsskolen bliver afholdt i efterårsferien i uge 42 i København, Aarhus, Odense, Hvidovre og Vejle. Forløbet strækker sig over fem dage i hver by med to undervisningsforløb per dag.

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
'Kæmp for alt, hvad du har kært' med generalsekretær Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

28.10.2025

Sted

Odense, København, Aarhus, Haderslev, Aalborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.10.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Beierholm
Kursus
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

30.10.2025

Tid

08:30

Sted

Esbjerg

DTU
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

30.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

JUC SERVICE ApS
Kursus
ESG for fonde

JUC's kursus 'ESG for fonde' udruster dig med viden, værktøjer og indsigt til konkret at integrere ESG-hensyn og målsætninger i forvaltningen af fondsmidler, med fokus på at sikre fondens relevans og indvirkning på lang sigt.

Dato

30.10.2025

Tid

09:30

Sted

JUC, Axelborg - Vesterbrogade 1620 København V