Keflico vil passe på skovene og deres indbyggere

Keflico er en danskejet handelsvirksomhed, som i mere end 65 år har specialiseret sig i ét af verdens ældste men samtidig også mest moderne byggematerialer: træ. I de seneste år har de for alvor systematiseret arbejdet med bæredygtighed.

11.09.2020

CSR.dk

Hvad er Keflico for en virksomhed set i et bæredygtighedsperspektiv?
Som så mange andre virksomheder har vi en signifikant påvirkning på miljøet i vores værdikæde – negativ som følge af klimapåvirkninger fra vores aktiviteter og varetransporter og positiv som følge af vores bidrag til den bæredygtige skovdrift, brugen af træ samt et mere bæredygtigt byggeri.

Vi er stolte over, hvor langt vi er i dag, men den bæredygtige udvikling er en langsigtet proces, og vi arbejder hele tiden på at tage endnu et skridt i den bæredygtige retning. Vi prioriterer løsninger, der også virker på lang sigt, så vi ikke blot flytter rundt på problematikkerne, men rent faktisk skaber vedvarende bæredygtige løsninger til fordel for nuværende og kommende generationer.

Hvilke muligheder byder et øget fokus på bæredygtighed på for jer?
Først og fremmest at vi har muligheden for at gøre en reel forskel for vores fælles verden, og vi er meget bevidste om at prioritere de områder, som vi har størst indvirkning på. Disse er bl.a. at være med til at fremme bæredygtig skov og brug af træ – herunder, at vi igennem vores drift gør en forskel for klimaet, men også for forholdene for dem, som lever i og af verdens skove.

CSR.dk har talt med Camilla Hyldgaard Thomsen, som er kommerciel direktør i Keflico. .

Derudover giver det også muligheder for at indgå i nye og anderledes samarbejder med forskellige aktører på tværs af brancher, der er med til at skabe nye og anderledes bæredygtige produkter og løsninger. Vores samarbejde med Nordisk Profil omkring produktet Woodfac er et godt eksempel på dette, hvor vi har udviklet ét af markedets mest bæredygtige facadesystemer til dansk byggeri.

Hvad er jeres tre største udfordringer ift. bæredygtighed?
For det første at få hele markedet med både hvad angår udbuddet af certificeret træ og efterspørgslen på samme. Der er sket mange ting de seneste år, men vi kan altid blive bedre – og vi er glade for at se den udvikling vi ser lige nu, hvor der er kommet en større bevidsthed om at skabe flere bæredygtige løsninger blandt andet ved brug af træ. Ikke mindst forståelsen af, at der faktisk er positive klimagevinster ved brugen af træ fra ikke det modsatte, som man måske kunne foranlediges til at tro – dette naturligvis under forudsætning af bæredygtig skovdrift.

En udfordring på udbudssiden er f.eks. incitamenter til at rydde skovene – fordi den økonomiske gevinst ved skovdriften ikke modsvarer gevinsten ved fx plantager med produktion af palmeolie.

I relation til mere træ i byggeriet mangler der klimamæssig dokumentation i branchen, der kan bidrage til beslutningsprocessen hos aktørerne i blandt andet byggeriet. Vi vil i de kommende år arbejde aktivt for mere konkret klimamæssig dokumentation.

Hvilke rammebetingelser skal der arbejdes med, hvis I skal drive jeres bæredygtighedsarbejde længst muligt?
Byggeriet står for næsten 39 procent af den globale CO2-udledning årligt (ifølge FN’s Global Status Report fra 2017). En måde at nedbringe dette er blandt andet at bruge mere træ i byggeriet. Derfor er det også en vigtig rammebetingelse, at branchen og dens organisationer sætter fokus og pres på den grønne omstilling – og at der kommer et øget politisk fokus herpå.

Globalt bør der sættes hårdere ind over for den åbenlyse illegale skovdrift/skovrydning. På den ene side på skovrydning til fordel for landbrugsproduktion og på den anden mere fokus på den illegale efterspørgsel, så vi sikrer et fortsat udbud af træ fra bæredygtig skovdrift. 

Hvordan har jeres bæredygtighedsindsats ændret sig over de seneste 3-5 år?
Træ er en naturlig del af at mindske verdens klimabelastning. Derfor er det afgørende, at vi passer på skovene, så kommende generationer har adgang til både skov og bæredygtige, træbaserede produkter, der kommer fra en holdbar, lovlig og ansvarlig skovdrift. Så sikrer vi et sundt fundament og en indtægt til dem, som lever i og af verdens skove. På den måde kan vi øge verdens skovarealer, og dermed også muligheden for at fremme f.eks. et rigt dyre- og planteliv og forholdene for lokalbefolkningen i nogle af udviklingslandene.

Klimaforandringer har allerede haft alvorlige konsekvenser for flere af vores tætte samarbejdspartnere, hvor f.eks. skovdriften hos nogle har været udfordret af tiltagende skovbrande. Hos andre har et ualmindeligt fugtigt klima skabt problematikker med at få adgang til skovene. Hvis vi skal lykkes med at skabe vedvarende klimamæssige forbedringer, har vi alle et medansvar.

Vi har valgt at påtage os en del af dette ansvar ved at mindske vores negative påvirkning på klimaet. Derfor har vi også valgt at integrere vores arbejde med bæredygtighed direkte ind i salgs- og indkøbspolitikker samt i virksomhedens strategi. Vi har sat nogle ambitiøse mål og konkrete målsætninger for f.eks. andel af certificeret træ. Senest har vi produceret en omfattende bæredygtighedsrapport hvor vi dokumenterer vores bæredygtige initiativer, og at vi tager bæredygtighedsudfordringer alvorligt.

I rapporten skriver I bl.a., at træ binder CO2, så længe det er i brug, men cirkulær økonomi er ikke nævnt som en prioritet. Hvordan hænger det sammen?
I forbindelse med vores bæredygtighedsrapportering for 2019 foretog vi en grundig vurdering af påvirkningsmuligheder i værdikæden. Vi kunne konkludere, at grundet vores position i værdikæden har vi kun en lav grad af påvirkning på slutbrugeren og i den forbindelse end of life for vores produkter.

Men dermed ikke sagt, at vi ikke tænker i den retning. I 2020 kunne vi f.eks. præsenterer et nyt produkt i vores sortiment – Genbrugs Eg. Produktet kommer bl.a. fra nedrivning af gamle bygninger i Europa, som i nogle tilfælde har stået i mere end 100 år. Træet har stadigvæk mange år tilbage i sig og en lang række forskellige anvendelsesmuligheder Derudover er træet FSC Recycled-certificeret i forhold til sporbarhed.

Der er mange muligheder for nye cirkulære forretningsmodeller – og dette er naturligvis også noget, vi kigger interesseret på i fremtiden.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k