Københavnerne skal ikke selv sortere affald

Et flertal i København Kommune ønsker at satse på en teknologisk løsning, der skal skal gøre det muligt at genanvende husholdningsaffald, uden at borgerne selv skal sortere det. Men med løsningen kan kommunen ikke indfri sin ressource- og affaldsplan, viser et udviklingsprojekt.

Københavns Kommune har som mål at 45 procent af husholdningsaffaldet i København skal genanvendes om to år..

18.02.2016

CSR.dk

For at nå målet kræver det nemlig, at københavnerne selv begynder at sortere affaldet, og den løsning afviser et flertal i borgerrepræsentationen. Det skriver Politiken.

Flertallet ønsker i stedet fortsat at satse på en højteknologisk løsning, der ikke kræver, at borgerne selv sorterer deres affald. I Renescience-teknologien, som flertallet er fortalere for, blandes husholdningsaffaldet med varmt varm, der er tilsat enzymer. Herefter kan metal og plast udskilles og bruges til genanvendelse, mens den flydende del af massen kan bruges som biogas.

Men ifølge Politiken har et udviklingsprojekt dog vist, at det ikke er muligt at indfri kommunens plan i 2018 med den teknologiske løsning. Anlægget vil nemlig først stå klar i 2018 og vil kun have kapacitet til at behandle cirka en tredjedel af al husholdningsaffaldet i kommunen.

Stadig samme mål
Kommunens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) holder dog fast i, at målet stadig hedder 45 procent.

”Derfor skal der helt entydigt ske mere på området. Jeg mener, at kildesortering i etagejendommene vil være et afgørende element i at nå de mål. Det er der ikke flertal for nu, så må vi se, hvordan det ser ud, når vi kommer længere hen i processen”, siger Morten Kabell til Politiken.

Hos socialdemokraterne ønsker man fortsat at satse på, at Renescience kan bruges til at genanvende det organiske husholdningsaffald. Og partiet ønsker, modsat Morten Kabell, ikke, at borgerne i etageejendomme selv skal sortere affaldet i deres lejligheder, forklarer miljøordfører Jakob Hougaard.

”Det er jo ikke, fordi det går den forkerte vej med genanvendelsen. Man når bare ikke så højt et mål, fordi Renescience tager længere tid. Skal man så i stor panik gå tilbage og lave en plan for kildesortering? Det er der nogle partier, der gerne vil. Men vi i Socialdemokratiet vil hellere arbejde med central sortering, fordi det er nemmere for folks hverdag”, siger Jakob Hougaard til Politiken.

Læs også: Nespresso vil genanvende kaffekapsler

Han mener dog, at prisen også spiller en væsentlig rolle. Ifølge beregninger vil anvendelsen af det nye system nemlig blive langt højere end først antaget.  

I perioden fra 2010 til 2014 steg genanvendelsen af husholdningsaffald med fem procentpoint i København, så tallet i 2014 var på 32 procent. Det skete blandt andet ved at forbedre mulighederne for at sortere plast, elektronik og metal.

-SSM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V