Investorer tvinger amerikanske virksomheder til at reagere på #metoo

I USA er sexchikane og ligeløn blevet emner for investorers aktive ejerskab. Citigroup går nu med til at offentliggøre flere data.

17.01.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På det amerikanske erhvervsmedie CNBC, har man et panel af finansdirektører, som ind i mellem bliver spurgt om deres forventninger til fremtiden. I december blev de amerikanske medlemmer af dette panel spurgt, om de forventede, at den verdensomspændende #metoo-bevægelse ville få konsekvenser i deres virksomhed.

Det mente de ikke, der var nogen særlig grund til at tro. I deres virksomheder opførte man sig allerede ordentligt og havde regler og programmer for diversitet osv., for det er jo en gammel nyhed, at man skal gøre plads til kvinder, hvis man vil kunne tiltrække gode medarbejdere og fremme innovation.

Læse mere: Er danske investorer ansvarlige og aktive?

Ovenpå de seneste uges målrettede kampagner fra en gruppe aktive investorer kan de være, at de må genoverveje den udmelding.

Twitter og Facebook: Hvad gør I ved det?
I mellemtiden er der nemlig kommet aktive investorer på banen, som truer med at sende emner som sexchikane og ligeløn på dagsordenen på den årlige generalforsamling. Det kan tvinge virksomheder til at offentliggøre information, som de ikke selv har ønsket at lægge ud til offentligt skue.

D. 11. januar offentliggjorde USA’s tredjestørste pensionsfond, som håndterer opsparing for offentligt ansatte i staten New York, at de planlagde at stille forslag på både Facebook og Twitters generalforsamlinger. Forslagene vil kræve, at de to mastodonter inden for sociale medier fremover offentliggør detaljerede oplysninger om, hvordan deres platforme benyttes til sexchikane (og hate speech og fake news), og hvad virksomhederne gør for at bekæmpe dette problem. Aktionærernes forslag er den første af sin slags og en reaktion på, hvad de kalder virksomhedernes alt for vage udmeldinger og mangel på gennemsigtighed omkring disse emner. Det skulle være første gang, disse emner kan komme til afstemning på en generalforsamling.

Nybrud i finanssektoren
I nogle tilfælde vælger virksomhederne at indgå aftale om at imødekomme krav før de bliver sat til afstemning. Det er f.eks. tilfældet med store amerikanske finansvirksomhed, Citigroup.

En aktiv investor, Arjuna Capital, havde nemlig planlagt at sende et forslag om at offentliggøre information om forskelle i løn for gruppens kvindelige og ikke-hvide ansatte til afstemning på generalforsamlingen. Den trak de tilbage d. 15. januar, fordi man havde indgået en aftale, hvor Citigroup lovede at undersøge og arbejde på at udbedre lønforskelle.

Læs mere: CSR og finans: på vej i den rigtige retning

Citigroup er den første amerikanske bank, der reagerer på aktionærers interesse for det emne, og man taler om aftalen som et vigtigt nybrud. Allerede i 2017 var der forslag på dagsordenen om langt mere vidtrækkende rapportering om ligebehandling hos både Bank of America, MasterCard, American Express, JP Morgan, Wells Fargo og Citigroup. De blev alle afvist af virksomhederne.

Læren fra Exxon
Citigroups bevæggrunde kunne bunde i olievirksomheden Exxons nederlag ved generalforsamlingen i 2017. Her stemte 62 procent af aktionærerne for et forslag, der tvinger til at informere langt mere om virksomhedens klimapåvirkninger. Det var tredje år forslaget var på dagsordenen, men de to første år havde et flertal af aktionærerne stemt sammen med virksomhedens ledelse og bestyrelse.

Vedtagelsen af forslaget gav genlyd verden rundt og er sidenhen blevet fremhævet som et klasseeksempel på hvad aktivt ejerskab kan føre til.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København