Investeringer er ikke i tråd med klimaløfter i Europas topvirksomheder

96 procent af Europas 100 største virksomheder lover Net Zero inden 2050, men kun 32 procent offentliggør klimainvesteringer. Skandinavien halter bagefter med kun syv procent

Foto: 123rf.com.

25.09.2024

CSR.dk

Bæredygtighedsrådgiver Position Green har offentliggjort sin syvende årlige ESG100-gennemgang, som i år viser den første omfattende vurdering af større børsnoterede virksomheders implementering af de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS) under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). 

Med titlen ”ESG-rapportering i ESRS-æraen” vurderer rapporten de 300 største virksomheder i Norge, Danmark og Sverige sammen med yderligere 100 af de største europæiske virksomheder og analyserer deres nuværende ESG-oplysningspraksis i forhold til 32 centrale ESRS-kriterier og 13.000 datapunkter. CSRD påvirker ca. 3700 virksomheder i Skandinavien og 50.000 i hele Europa. 

Position Greens ESG100-gennemgang giver et øjebliksbillede af, hvordan rapporteringspraksis for 2023 stemmer overens med de nye ESRS-krav, som i øjeblikket er ved at blive indfaset i hele Europa. 

Hovedkonklusioner fra dette års ESG100 rapport

Nettonul-løfter vs. grønne investeringer: 96 procent af de 100 største virksomheder i Europa har forpligtet sig til at nå nettonul inden 2050. Det er dog kun 32 procent af de europæiske virksomheder, der indberetter deres niveau af klimainvesteringer, og kun syv procent af de skandinaviske virksomheder offentliggør disse oplysninger 

Omsætning fra grønne aktiviteter: Blandt de 100 største virksomheder i Europa er kun fem procent af omsætningen klassificeret som "grøn" i henhold til EU-taksonomien, mens skandinaviske virksomheder er lidt bedre med otte procent 

Få grønne investeringer: De fleste investeringer er ikke grønne som defineret af EU. I Skandinavien er 91 procent af investeringsbudgetterne ikke tilpasset den grønne taksonomi. I hele Europa er kun 13 procent af investeringerne (capex) afsat til grønne initiativer, hvilket betyder, at 87 procent ikke støtter det, som EU definerer som bæredygtig forretning 

Grønne lønforskelle: Det er stadig sjældent i Skandinavien at knytte ledelseslønninger til drivhusgasmål, hvor kun 24 procent af virksomhederne indfører dette sammenlignet med 84 procent i Europa. Bredere ESG-relateret løn, som inkluderer faktorer som mangfoldighed og ledelse, er også usædvanlig – 36 procent i Skandinavien sammenlignet med 74 procent i Europa. 

"Mens der er gjort fremskridt både med hensyn til omfanget og gennemsigtigheden af rapporteringen, fremhæver ESG100 kritiske udfordringer med at tilpasse sig de nye ESRS-krav. Selv skandinaviske virksomheder, der typisk ses som førende inden for ESG, har et betydeligt arbejde at gøre. Og uden fuld gennemsigtighed i bæredygtighedsindsatsen er det en udfordring for investorer, tilsynsmyndigheder og interessenter at vurdere en virksomheds faktiske indvirkning." siger Julia Staunig, Chief Strategy Officer hos Position Green. 

Der skal handling bag ordene

Position Green fremhæver vigtigheden af at “historien hænger sammen”, så virksomheder investerer i at gøre deres grønne løfter til virkelighed, og er gennemsigtige omkring disse investeringer. 

"Manglende klarhed kan føre til fejlallokerede midler, der styrer investeringer væk fra reelt bæredygtige initiativer. Derudover kan dårlig rapportering om menneskerettigheder, emissioner og biodiversitet udsætte virksomheder for juridiske risici, skade på omdømme og tab af kunders og medarbejderes tillid - hvilket i sidste ende påvirker virksomhedernes bundlinje" siger Julia Staunig, og afslutter med en vis bekymring: 

"Resultaterne i årets undersøgelse rejser spørgsmål om virksomhedernes evne til at opfylde deres bæredygtighedsforpligtelser og potentielt regionens evne til at opfylde klimamålene."

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.07.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Erhvervsministre præsenterer ændringsforslag til omnibus: Se hvad de kan betyde for din virksomhed

03.07.2025BSR

Sponseret

Material, but Not Always Strategic: Why the Difference Matters

01.07.2025Schneider Electric

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

25.06.2025CSR.dk

Flere grønne pensionsinvesteringer trods global usikkerhed

19.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

17.06.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads skærer 29 procent af sit CO₂-aftryk – og er allerede halvvejs mod 2030-mål

10.06.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Quick fix på vej til bølge 1- virksomheder: Kan sætte CSRD-indfasningskrav på hold

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K