Investeringer er ikke i tråd med klimaløfter i Europas topvirksomheder

96 procent af Europas 100 største virksomheder lover Net Zero inden 2050, men kun 32 procent offentliggør klimainvesteringer. Skandinavien halter bagefter med kun syv procent

Foto: 123rf.com.

25.09.2024

CSR.dk

Bæredygtighedsrådgiver Position Green har offentliggjort sin syvende årlige ESG100-gennemgang, som i år viser den første omfattende vurdering af større børsnoterede virksomheders implementering af de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS) under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). 

Med titlen ”ESG-rapportering i ESRS-æraen” vurderer rapporten de 300 største virksomheder i Norge, Danmark og Sverige sammen med yderligere 100 af de største europæiske virksomheder og analyserer deres nuværende ESG-oplysningspraksis i forhold til 32 centrale ESRS-kriterier og 13.000 datapunkter. CSRD påvirker ca. 3700 virksomheder i Skandinavien og 50.000 i hele Europa. 

Position Greens ESG100-gennemgang giver et øjebliksbillede af, hvordan rapporteringspraksis for 2023 stemmer overens med de nye ESRS-krav, som i øjeblikket er ved at blive indfaset i hele Europa. 

Hovedkonklusioner fra dette års ESG100 rapport

Nettonul-løfter vs. grønne investeringer: 96 procent af de 100 største virksomheder i Europa har forpligtet sig til at nå nettonul inden 2050. Det er dog kun 32 procent af de europæiske virksomheder, der indberetter deres niveau af klimainvesteringer, og kun syv procent af de skandinaviske virksomheder offentliggør disse oplysninger 

Omsætning fra grønne aktiviteter: Blandt de 100 største virksomheder i Europa er kun fem procent af omsætningen klassificeret som "grøn" i henhold til EU-taksonomien, mens skandinaviske virksomheder er lidt bedre med otte procent 

Få grønne investeringer: De fleste investeringer er ikke grønne som defineret af EU. I Skandinavien er 91 procent af investeringsbudgetterne ikke tilpasset den grønne taksonomi. I hele Europa er kun 13 procent af investeringerne (capex) afsat til grønne initiativer, hvilket betyder, at 87 procent ikke støtter det, som EU definerer som bæredygtig forretning 

Grønne lønforskelle: Det er stadig sjældent i Skandinavien at knytte ledelseslønninger til drivhusgasmål, hvor kun 24 procent af virksomhederne indfører dette sammenlignet med 84 procent i Europa. Bredere ESG-relateret løn, som inkluderer faktorer som mangfoldighed og ledelse, er også usædvanlig – 36 procent i Skandinavien sammenlignet med 74 procent i Europa. 

"Mens der er gjort fremskridt både med hensyn til omfanget og gennemsigtigheden af rapporteringen, fremhæver ESG100 kritiske udfordringer med at tilpasse sig de nye ESRS-krav. Selv skandinaviske virksomheder, der typisk ses som førende inden for ESG, har et betydeligt arbejde at gøre. Og uden fuld gennemsigtighed i bæredygtighedsindsatsen er det en udfordring for investorer, tilsynsmyndigheder og interessenter at vurdere en virksomheds faktiske indvirkning." siger Julia Staunig, Chief Strategy Officer hos Position Green. 

Der skal handling bag ordene

Position Green fremhæver vigtigheden af at “historien hænger sammen”, så virksomheder investerer i at gøre deres grønne løfter til virkelighed, og er gennemsigtige omkring disse investeringer. 

"Manglende klarhed kan føre til fejlallokerede midler, der styrer investeringer væk fra reelt bæredygtige initiativer. Derudover kan dårlig rapportering om menneskerettigheder, emissioner og biodiversitet udsætte virksomheder for juridiske risici, skade på omdømme og tab af kunders og medarbejderes tillid - hvilket i sidste ende påvirker virksomhedernes bundlinje" siger Julia Staunig, og afslutter med en vis bekymring: 

"Resultaterne i årets undersøgelse rejser spørgsmål om virksomhedernes evne til at opfylde deres bæredygtighedsforpligtelser og potentielt regionens evne til at opfylde klimamålene."

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø