En god idé + designtænkning = stor donation

Da Huset Venture på workshoppen Bæredygtig Fremgang blev introduceret for designtænkning, drømte de ikke om, hvad det ville føre med sig. I dag står de med et helt nyt forretningsområde, som kan skabe arbejdspladser til ufaglærte.

Design thinking betyder innovation, i fællesmængden mellem det, der kan lade sig gøre, det nogle vil have, og det der kan betale sig..

30.09.2018

Baseret på indhold fra partner, redigeret af CSR.dk, CSR.dk

Huset Venture er Danmarks største socialøkonomiske virksomhed, som arbejder for at skabe jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Selvom bæredygtigheden allerede er et naturligt og vigtigt afsæt for det daglige virke, valgte virksomheden at melde sig til workshoppen Bæredygtig Fremgang, som udbydes af Designskolen i Kolding.

”Markedet har for alvor fået øjnene op for vigtigheden af bæredygtighed. Derfor ønskede vi at få endnu flere redskaber til at tænke bæredygtighed hele vejen rundt,” siger afdelingsleder fra Huset Venture i Aarhus, Lars Holstein.

Designtænkning – i fire(ethalvt) trin

Designtænkning er en uhyre populær innovationsmetode, som ultrakort kan beskrives som mødet mellem teknologi og mennesker. Eller som Tim Brown fra californiske Ideo, som var nogle af de første til at udvikle og benytte designtænkning forklarer det:

"Designtænkning er en tilgang til innovation med udgangspunkt i mennesker. Den bruger redskaber fra designerens værktøjskasse, til at integrere de behov mennesker har, de muligheder ny teknologi tilbyder, og kravene fra markedet og virksomhederne.”

Ultrakort fortalt handler det om:

1. Find frem til det problem du vil løse – noget der ofte kræver nogen, der har været i kontakt med de mennesker der har problemet.
2. Find på og overvej mange mulige løsninger – uanset hvor åbenlys en bestemt løsning synes at være.
3. Giv løsningerne tid til at vokse og udvikle sig – selv de bedste ideer kan nemt slås ihjel i starten, så de skal passes og plejes i den tidlige fase.
3.5. Gentag – man kan skulle gennem punkt to og tre flere gange for at lande den bedste idé.
4. Udfør – tag din løsning med ud i virkeligheden og brug den.

Kilde: Ideo og Fast Company

En helt ny måde at tænke på
For Huset Venture var målet at få inspiration til at udvikle nye forretningsområder i bæredygtighedens navn. Undervejs blev de introduceret for en lang række forskellige værktøjer, som efterfølgende har fundet plads i virksomhedens interne værktøjskasse, som f.eks. designtænkning og at være bevidst om, hvorvidt man tænker åbent eller lukket.

”Det allervigtigste, vi har taget med os, er måden at tænke på. I dag tør vi kigge på en idé og arbejde i dybden med den, inden vi begynder at forholde os kritisk til den. Det giver nogle helt andre resultater,” siger Lars Holstein, der fortæller, at man førhen ofte fik aflivet idéerne, inden de for alvor fik en chance.

Fra skrot til arbejdspladser 
At designtænkningen virker, blev helt konkret for Huset Venture, da en medarbejder foreslog at arbejde med it-skrot.

”Før ville vi nok have skudt idéen ned, men i stedet valgte vi at gå i dybden med den ved at bruge de teknikker, vi havde lært. Vi tillod os kort sagt at turde tænke ind i alle mulighederne.” siger Lars Holstein.

Den proces har gjort, at Huset Venture i dag står med et helt nyt produktområde, der rammer ned i ét af deres vigtige fokusområder: At skabe nye beskæftigelsesmuligheder for ufaglærte. Projektet var så gennemtænkt og attraktivt, at Salling Fondene har valgt at støtte Huset Venture med en donation på 4,5 mio. kroner til projektet, der giver mulighed for at gøre it-skrot til en del af en cirkulær økonomi og for at give de tekniske komponenter en højere anvendelsesgrad.

Kultur af samhørighed og løsninger
Men også på et mere organisatorisk plan har workshoppen rykket ved arbejdsgangene i Huset Venture, fortæller Lars Holstein:

”Ved hjælp af de værktøjer, vi fik med os, har vi formået at inddrage medarbejderne i langt højere grad, så vi får tænkt deres bidrag ind i vore processer. Ofte er det jo personalet, der sidder med de helt rigtige løsninger. Vi har etableret en ny medarbejdergruppe, hvor alle husets afdelinger er repræsenteret, som fungerer som et anneks til samarbejdsudvalget. Dermed har vi fået skabt en kultur af samhørighed, hvor mange byder ind med løsninger.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: innovation og bæredygtighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)