Indspark: I skole som børnearbejder

Dokumentaren ”Lyssky Chokolade”, som DR1 viste i går bør få NGO’er til indgå utålmodige og handlekraftige alliancer med såvel politikere som chokoladeindustrien. Og detailhandelen må gøre endnu mere for at fortælle forbrugerne, hvilken chokolade der er produceret ansvarligt, mener ekspert i CSR-kommunikation.

10.12.2012

Claes Amundsen – Humankind CSR & Kommunikation, CSR.dk

Claes Amundsen er kommunikationsrådgiver og journalist. Han stiftede i 2007 "Humankind CSR og Kommunikation", hvor han hjælper virksomheder og organisationer med at kommunikere om samfundsansvar og beslægtede emner..

Den mest groteske scene i Lyssky Chokolade – Miki Mistratis nye dokumentar om børnearbejde i chokoladeindustrien – er nok den, hvor vi besøger en skole på landet.

Verdens største chokoladefirmaer bygger skoler for at give børnene et alternativ til livet som billig arbejdskraft i farlige job. Det gør virksomhederne i samarbejde med velrenommerede NGO’er som Rainforest Alliance, men det er en mildt sagt særpræget undervisning, vi er vidner til: Med macheter i hænderne lærer børnene, hvornår det er tid til at høste kakao-frugterne, og hvordan det skal gøres. Tilbage står det uhyggelige billede af en dreng, som holder om kakaoens frugt med den ene hånd og svinger den tunge, skarpe machete gennem skallen med den anden. Det må gå galt.

Og det går da også galt allerede i en af filmens første scener, hvor fotografen er nødt til at køre en dreng med et dybt machete-sår på hospitalet. Ulykken er godt nok ikke sket under arbejdet i plantagen, men hvad skal børn overhovedet med så farligt et våben, spørger filmens fortæller.

Lyssky chokolade efterlader beskueren med i hvert fald tre konklusioner:

1) En stor del af kakao-arbejderne i Elfenbenskysten er stadig børn, og mange af dem er fragtet ind fra nabolande som Burkina Faso.

2) Flere af de igangsatte udviklingsprojekter er ganske enkelt elendige.

3) Der findes mere bæredygtige alternativer, især i Ghana. Men bestræbelserne på at etablere sporbarhed – og dermed garanti for ansvarlighed – går langsomt.

Hvad kan vi gøre som forbrugere? Det er næppe sandsynligt, at vi holder op med at spise chokolade. Faktisk er danskerne et af verdens mest chokoladefortærende folkeslag.

Miki Mistratis bud er, at vi skal skrive til industrien. På filmens hjemmeside

www.shady-chocolate.com er der mulighed for at sende et brev til ICI, som er brancheorganisation for den internationale chokoladeindustri.

Ret beset er det næppe det, der får sat det fornødne skub i udviklingen. Hvis der skal ske noget, bør filmen give anledning til en fornyet diskussion i medierne, og interesseorganisationer som Red Barnet, Dansk Initiativ for Etisk Handel og Amnesty International må indgå utålmodige og handlekraftige alliancer med såvel politikere som industrien. Alle må de rejse sagen i deres respektive internationale fora. Og detailhandelen må gøre endnu mere for at fortælle forbrugerne, hvilken chokolade der er produceret med mindst risiko for børneslaveri. Efter at have set filmen er det svært at tro, at der kan udstedes helt håndfaste garantier.

Hvis jeg var Rainforest Alliance eller Caritas ville jeg sætte sagen højt på dagsordenen – for filmen sætter alvorlige spørgsmålstegn ved deres troværdighed og effektivitet. Og hvis jeg var Toms ville jeg bruge en hel del energi på at fortælle omverden, at alle de afrikanske kakaobønner, som den danske fabrik anvender, kommer fra sandsynligvis ansvarlige farme i Ghana – og ikke fra Elfenbenskystens chokoladeplantager, som vitterligt ikke tåler dagens lys.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.06.2025CSR.dk

Haag forbyder reklamer for klimabelastende rejser

23.06.2025CSR.dk

Horisont Gruppen søger ESG-kompetencer til videreudvikling af CSR.dk

18.06.2025CSR.dk

Forslag til at tæmme reklamens magt

17.06.2025CSR.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

11.06.2025CSR.dk

Folkemødet 2025: 33 på tre dage

23.05.2025CSR.dk

International opfordring til flybranchen om at gennemgå grøn markedsføring

21.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Offgrid strømstation til sommerhus og strømafbrydelser

05.05.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Her bor den gode ESG-historie – og derfor skal du turde fortælle den

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom