Hvem skal fylde de mange nye CSR-jobs?

Jobmarkedet for CSR- og bæredygtighedsstillinger gløder rødere end nogensinde før. Og det er kun begyndelsen.

01.10.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En rapport fra Boston Consulting Group fra foråret 2021 viste, at Danmark i værste fald kan komme til at mangle 100.000 ansatte i 2030 til at varetage grønne job. Tænketankene Concito og Mandag Morgen er da også gået sammen om at undersøge, hvordan fremtidens grønne jobmarked vil se ud – et projekt, som ikke bare er det første i Danmark, men i verden.

Hovedparten af de 100.000 jobs vil nok ikke være CSR-/bæredygtighedsjobs, som vi kender dem i dag. Men selv inden for det noget mindre felt kan man allerede nu se, at der pågår en rivende udvikling. Tallene fra en LinkedIn-gruppe dedikeret til jobs inden for CSR og bæredygtighed beskriver det med al ønskelig tydelighed.

Louise Kofod Thomsen har LinkedIn-gruppen Work for the 2030 Agenda som et hobbyprojekt. Foto: Louise Kofod Thomsen.

Opgjort i slutningen af september 2021 var der på blot syv måneder slået 450 jobs op. Ud af disse kom 275 jobopslag fra virksomheder, 92 fra civilsamfundsorganisationer og 86 fra offentlige arbejdspladser. I 403 af jobbene skulle man arbejde fra Danmark, og 379 var rigtige, fuldtidsstillinger med løn, så kun 71 var praktikant- eller studiejobs. Omkring 300 af de ledige stillinger havde klima og miljø som deres hovedfokus, 91 lå inden for den sociale dagsorden, mens 55 jobopslag lå inden for bl.a. start-ups, den bredere CSR/bæredygtighedsdagsorden eller andet.

Bag denne ikke-kommercielle LinkedIn-gruppe, Work for the 2030 Agenda, står Louise Kofod Thomsen, som tidligere har arbejdet med bæredygtighed på CBS og i dag er selvstændig bæredygtighedskonsulent under navnet LT Cambio.

Gap mellem behov og erfaring skal lukkes
Et er dog efterspørgslen på CSR-medarbejdere, et andet er, om udbuddet af kvalificerede kandidater til at fylde dem er tilstrækkeligt? Svaret på det er både ja og et nej. Det kommer an på tidsperspektivet.

”Lige nu er der nok et gap mellem virksomhedernes behov for medarbejdere med en egentlig CSR-faglighed og dokumenteret joberfaring fra feltet. Men det går samtidig stærkt på en række områder. Mulighederne for at tage en uddannelse med bæredygtighed og CSR i fokus er vokset – både på universiteterne/business schools og på erhvervsskoler. Samtidig opruster de store konsulenthuse på området, og de er gode til på kort tid at træne folk i praktisk anvendelse af deres teoretiske faglighed. Så giv det et års tid eller to, så har vi nok reduceret det gap en hel del,” siger Louise Kofod Thomsen.

Læs også: Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed

Udbuddet af ansøgere kommer dog også fra en anden front. Louise Kofod Thomsen fortæller om en stigning i antallet af personer med erfaring fra andre steder i en virksomhed, som gerne vil spores over i retning af bæredygtighed. Det kan dog godt kræve mere, end man umiddelbart skal tro.

”Bæredygtighed er jo ikke blot en megatrend, man som person kan gå op i. Det er en egentlig faglighed, der kræver de rette værktøjer, forståelse for lovgivning, internationale retningslinjer og standarder, metoder og ikke mindst et mindset, som ofte er lidt anderledes end det, man har arbejdet ud fra tidligere. Det skal man være indstillet på,” siger Louise Kofod Thomsen.

Det kan du blive, hvis du vil arbejde med CSR

Sustainable procurement specialist
Global diversity and inclusion expert
Direktør/CEO
Bæredygtighedsspecialist
Fagchef til bæredygtighed
Klimacenterleder
People & Culture Manager
Programleder grøn omstilling
Ansvarlighedskonsulent
Vandspecialist
Biodiversity specialist
Senior ESG Group Controller
Senior bæredygtighedsleder
Udviklingskonsulent
Head of ESG reporting
ESG Manager
Sustainability manager
Projektleder erfaring bæredygtig omstilling
Lead sustainability advisor
Sustainability consultant
Miljøchef
Programme advisor
Head of sustainability
Senior humanitarian advisor

”I gruppen kan jeg tydeligt se, at det er en gruppe med ikke blot mennesker, der ønsker at komme ind i bæredygtighedsfeltet, men også med ledige stillinger, som bliver postet dagligt,” siger Louise Kofod Thomsen. 

Et træk mod specialviden
Samtidig med at antallet af stillinger vokser, så kan man også se en stigende specialisering.

”Tidligere havde jobopslagene ofte titler som ”head of CSR” eller ”bæredygtighedsansvarlig”. I de syv måneder, vi har statistik på fra LinkedIn-gruppen, kan man se, at jobtitlerne er langt mere specialiserede. Virksomheder søger stadig ”bæredygtighedsspecialist”, men også langt mere specialiserede jobtitler og kompetencer. Samtidig kan de specialiserede stillinger inden for bæredygtighed findes i alle typer sektorer”, fortæller Louise Kofod Thomsen. Et udvalg kan ses i tekstboksen til højre.

Som etableret CSR-medarbejder bør man også skrue op for sin opmærksomhed i disse år.

”Et felt i udvikling kræver at man har øje for, hvordan den udvikling foregår, og sørger for at få positioneret sig derhen, hvor man gerne vil lande. Det har man måske ikke været så vant til at skulle, fordi der tidligere ikke var så mange med interesse for feltet, der samtidig havde de rette kompetencer,” siger Louise Kofod Thomsen.

Den situation har ændret sig. Nok for evigt.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V