Hvem skal fylde de mange nye CSR-jobs?

Jobmarkedet for CSR- og bæredygtighedsstillinger gløder rødere end nogensinde før. Og det er kun begyndelsen.

01.10.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En rapport fra Boston Consulting Group fra foråret 2021 viste, at Danmark i værste fald kan komme til at mangle 100.000 ansatte i 2030 til at varetage grønne job. Tænketankene Concito og Mandag Morgen er da også gået sammen om at undersøge, hvordan fremtidens grønne jobmarked vil se ud – et projekt, som ikke bare er det første i Danmark, men i verden.

Hovedparten af de 100.000 jobs vil nok ikke være CSR-/bæredygtighedsjobs, som vi kender dem i dag. Men selv inden for det noget mindre felt kan man allerede nu se, at der pågår en rivende udvikling. Tallene fra en LinkedIn-gruppe dedikeret til jobs inden for CSR og bæredygtighed beskriver det med al ønskelig tydelighed.

Louise Kofod Thomsen har LinkedIn-gruppen Work for the 2030 Agenda som et hobbyprojekt. Foto: Louise Kofod Thomsen.

Opgjort i slutningen af september 2021 var der på blot syv måneder slået 450 jobs op. Ud af disse kom 275 jobopslag fra virksomheder, 92 fra civilsamfundsorganisationer og 86 fra offentlige arbejdspladser. I 403 af jobbene skulle man arbejde fra Danmark, og 379 var rigtige, fuldtidsstillinger med løn, så kun 71 var praktikant- eller studiejobs. Omkring 300 af de ledige stillinger havde klima og miljø som deres hovedfokus, 91 lå inden for den sociale dagsorden, mens 55 jobopslag lå inden for bl.a. start-ups, den bredere CSR/bæredygtighedsdagsorden eller andet.

Bag denne ikke-kommercielle LinkedIn-gruppe, Work for the 2030 Agenda, står Louise Kofod Thomsen, som tidligere har arbejdet med bæredygtighed på CBS og i dag er selvstændig bæredygtighedskonsulent under navnet LT Cambio.

Gap mellem behov og erfaring skal lukkes
Et er dog efterspørgslen på CSR-medarbejdere, et andet er, om udbuddet af kvalificerede kandidater til at fylde dem er tilstrækkeligt? Svaret på det er både ja og et nej. Det kommer an på tidsperspektivet.

”Lige nu er der nok et gap mellem virksomhedernes behov for medarbejdere med en egentlig CSR-faglighed og dokumenteret joberfaring fra feltet. Men det går samtidig stærkt på en række områder. Mulighederne for at tage en uddannelse med bæredygtighed og CSR i fokus er vokset – både på universiteterne/business schools og på erhvervsskoler. Samtidig opruster de store konsulenthuse på området, og de er gode til på kort tid at træne folk i praktisk anvendelse af deres teoretiske faglighed. Så giv det et års tid eller to, så har vi nok reduceret det gap en hel del,” siger Louise Kofod Thomsen.

Læs også: Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed

Udbuddet af ansøgere kommer dog også fra en anden front. Louise Kofod Thomsen fortæller om en stigning i antallet af personer med erfaring fra andre steder i en virksomhed, som gerne vil spores over i retning af bæredygtighed. Det kan dog godt kræve mere, end man umiddelbart skal tro.

”Bæredygtighed er jo ikke blot en megatrend, man som person kan gå op i. Det er en egentlig faglighed, der kræver de rette værktøjer, forståelse for lovgivning, internationale retningslinjer og standarder, metoder og ikke mindst et mindset, som ofte er lidt anderledes end det, man har arbejdet ud fra tidligere. Det skal man være indstillet på,” siger Louise Kofod Thomsen.

Det kan du blive, hvis du vil arbejde med CSR

Sustainable procurement specialist
Global diversity and inclusion expert
Direktør/CEO
Bæredygtighedsspecialist
Fagchef til bæredygtighed
Klimacenterleder
People & Culture Manager
Programleder grøn omstilling
Ansvarlighedskonsulent
Vandspecialist
Biodiversity specialist
Senior ESG Group Controller
Senior bæredygtighedsleder
Udviklingskonsulent
Head of ESG reporting
ESG Manager
Sustainability manager
Projektleder erfaring bæredygtig omstilling
Lead sustainability advisor
Sustainability consultant
Miljøchef
Programme advisor
Head of sustainability
Senior humanitarian advisor

”I gruppen kan jeg tydeligt se, at det er en gruppe med ikke blot mennesker, der ønsker at komme ind i bæredygtighedsfeltet, men også med ledige stillinger, som bliver postet dagligt,” siger Louise Kofod Thomsen. 

Et træk mod specialviden
Samtidig med at antallet af stillinger vokser, så kan man også se en stigende specialisering.

”Tidligere havde jobopslagene ofte titler som ”head of CSR” eller ”bæredygtighedsansvarlig”. I de syv måneder, vi har statistik på fra LinkedIn-gruppen, kan man se, at jobtitlerne er langt mere specialiserede. Virksomheder søger stadig ”bæredygtighedsspecialist”, men også langt mere specialiserede jobtitler og kompetencer. Samtidig kan de specialiserede stillinger inden for bæredygtighed findes i alle typer sektorer”, fortæller Louise Kofod Thomsen. Et udvalg kan ses i tekstboksen til højre.

Som etableret CSR-medarbejder bør man også skrue op for sin opmærksomhed i disse år.

”Et felt i udvikling kræver at man har øje for, hvordan den udvikling foregår, og sørger for at få positioneret sig derhen, hvor man gerne vil lande. Det har man måske ikke været så vant til at skulle, fordi der tidligere ikke var så mange med interesse for feltet, der samtidig havde de rette kompetencer,” siger Louise Kofod Thomsen.

Den situation har ændret sig. Nok for evigt.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online