Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

De seneste år har møbelkæden som en del af deres bæredygtighedsstrategi satset stort på togtransport og el-lastbiler. Der er ”ingen simpel løsning”, men Jysk’ erfaringer er et godt eksempel på de centrale problemer, der må løses for at sikre grøn transport i fremtiden.

Foto: Getty Images

02.04.2025

CSR.dk

Omstillingen til bæredygtige transportformer er et centralt indsatsområde i mange virksomheders logistikafdelinger, og hos Jysk har man i flere år arbejdet med at nedbringe klimabelastningen fra forsyningskæden. 

Indsatsen har særligt været gennem et øget brug af el-lastbiler og elektrisk togtransport. I Danmark anvender Jysk el-lastbiler til transport mellem havne og distributionscentre, blandt andet på ruten mellem Aarhus Havn og Jysks center i Uldum. 

Ifølge logistikdirektør Ole Thomsen forventer Jysk at reducere CO2-udledningen med 37 procent på denne strækning. El-lastbilerne giver samtidig værdifulde erfaringer, som skal danne grundlag for at udrulle teknologien på flere ruter.

På længere strækninger, hvor el-lastbiler endnu ikke er et realistisk alternativ, benytter Jysk i stedet elektriske tog. Eksempelvis transporteres containere fra Göteborg til Jysks distributionscenter i Nässjö med el-tog, og i flere lande som Tyskland, Polen og Bulgarien anvendes samme model med såkaldte dryports, godsterminaler langt fra kysten.

Udfordringer og erfaringer

Det er med indsatsen nu lykkedes Jysk at transportere hele 60 procent af deres containere med tog, men på trods af dette understreger Ole Thomsen, at der ikke findes en enkel løsning. 

Særligt el-lastbilernes rækkevidde og behovet for ladestationer begrænser mulighederne, så før el-lastbilen bliver et reelt alternativ til den konventionelle lastbil er det afgørende at få så pakket hver enkelte bil så tæt som muligt.

Derfor vil Jysk på strækninger, hvor den konventionelle lastbil stadig er den eneste mulighed, satse på modulvogntog, hvor to hængere sættes på én lastbil, i takt med løsningen bliver tilladt på flere strækninger i Europa.

For togtransporten er det en anden type udfordring, der kan sætte en stopper for udvidelsen. 

”Et tog har en fast kapacitet, og det kan være svært at tilpasse sig hurtigt til ændringer i efterspørgslen,” siger Ole Thomsen til Wood Supply og tilføjer, at omlastning før og efter togtransport kræver grundig planlægning.

På hver sin måde præsenterer omstillingen af logistikken forskellige problemer, der understreger kompleksiteten af opgaven. Overfor Wood Supply understreger Ole Thomsen imidlertid, at Jysk vil fortsætte til trods for udfordringerne, og at bæredygtighedsarbejdet er en naturlig udvikling af forretningen.

- lhs 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø