H&M Foundation forlænger samarbejde om at finde model for CO2-positiv modebranche

Et nyt fem-årigt samarbejde imellem H&M Foundation og The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel har ambitioner om en CO2-positiv modeindustri.

07.01.2021

CSR.dk

H&M Foundation og The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) har netop indgået et nyt fem årigt partnerskab, der har til formål at finde en helt igennem bæredygtig løsning til modeindustrien. 

Det nye samarbejde, der går under navnet ’The Planet First Program’ kommer til at arbejde med en holistisk tilgang til bæredygtighed, hvor alting afhænger af hinanden. Områder som vand, land, verdenshavene, klima og biodiversitet er på dagsordenen i projektet. Målet er ikke blot at skabe en CO2-neutral industri, men at gøre den positiv, så den i stedet bidrager til optimerede klimaforhold. 

Læs også: Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

Projektet er støttet af både H&M Foundation og Hong Kong Government’s Innovation & Technology Fund og har et samlet budget på mere end 600 millioner danske kroner over fem år. Det gør projektet til det hidtil mest ambitiøse af sin slags indenfor modeindustrien.

Planet First vil bl.a. oprette et åbent værksted i Hong Kong, hvor innovationsfolk, forskere, leverandører og tøjmærker kan mødes og teste nye ideer, så de kan udvikles til skala på kortere tid. Det kan være en del af løsningen på et centralt problem for tekstilinnovationsfolk, nemlig at de mangler adgang til udstyr og virksomheder i branchen. 

Hvad gamle fibre kan bruges til
De to parter har tidligere arbejdet sammen i projektet ’Recycling Revolution’, der fokuserede på genanvendelse af blandede fibre (som ellers hidtil ikke havde været muligt) og mundede ud i en ny teknologi kaldet ’Green Machine’. Teknologien kan håndtere polyester/bomuldsblandinger, der ved hjælp af varme-teknologi skilles ad. Polyesteren kan derefter laves til nye tekstiler, men bomuldsdelen bliver til et pulver, der ikke umiddelbart kan blive tekstil igen.

I forbindelse med lancering af den nye teknologi meldte H&M Foundation ud, at netop udfordringen med bomulden, var noget de ville arbejde videre med .

Læs også: Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug

Det nye projekt ’The Planet First Program’ kommer blandt andet til at arbejde konkret med netop denne problemstilling. Man arbejder allerede med en japansk fiberproducent om at lave nye tekstiler ud af et polyesterpulver fra'Green Machine', og der er også et pilotprogram i gang i Indien, i samarbejde med en af landets største producenter af tøj, hvor bomuldspulveret bliver brugt i jorden under dyrkelse af ny bomuld. Grundet pulverets høje absorberingsevne, ser det ud til at have en særdeles positiv effekt på jordens evne til at optage vand. De første resultater af pilotprojektet viser 20 procent bedre udbytte og bomuldsfibrene var også både længere og stærkere. Planet First arbejder også 

Et andet projekt i Planet First-porteføljen handler om at udvikle teknologier, som kan fange og lagre CO2 i tøj. 

- MTN

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online