H&M får sin første kvindelige CEO – endda med CSR-baggrund

Helena Helmersson er ny topchef for modegiganten H&M. Ikke alene er hun den første kvinde på posten, hun har også fem år i spidsen for selskabets bæredygtighedsarbejde med i bagagen, hvilket også vil påvirke hendes arbejde fremover.

H&M har nye topchef på hovedkontoret i Stockholm, hvor man naturligvis har solpaneler på taget. Foto: H&M.

05.02.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Den svenske modemastodont H&M rokerer i topledelsen, hvor den nu tidligere CEO Karl-Johan Persson inden længe overtager rollen som bestyrelsesformand fra sin far, Stefan Persson, der forlader posten efter over 20 år på formandsstolen. Inden da var han selv adm. direktør i godt 16 år.

Læs også: “Du er nødt til at finde en måde, der faktisk ændrer systemet”

Karl-Johan Persson, der er tredje generation i familien efter Erling Persson, som startede forretningen i 1947, nåede dermed omkring 10 år som topchef. Han overlader nu positionen til 47-årige Helena Helmersson, der har været i koncernen siden 1997 og bliver selskabets første kvindelige CEO, med effekt fra 30. januar.

”Jeg er meget tryg ved at overdrage CEO-rollen til Helena, som er en dygtig og erfaren leder, som indkapsler vores værdier. Helena vil fortsætte arbejdet med den plan, vi har lagt for 2020 og videre frem”, siger Karl-Johan Persson.

Helena Helmersson indtog direktørstolen d. 30. januar 2020. Foto: H&M.

Helena Helmersson, som CSR.dk mødte under Copenhagen Fashion Summit i maj 2019, startede som økonom i H&M’s indkøbsafdeling og har siden været vidt omkring i forretningen, senest som driftschef (COO), og før det ansvarlig for produktionen med base i Hong Kong.

Vil være med til at transformere industrien
Og så var hun – ikke mindst – i fem år fra 2010 til 2015 chef for bæredygtighedsprogrammet, hvilket er noget hun kommer til at trække på i sin nye rolle.

”Jeg er meget forsigtig, når jeg træffer mine valg baseret på min vision, og tænker altid på, hvad det egentlig er, jeg gerne vil bidrage med, og det er helt sikkert at transformere industrien. Så eksempelvis da jeg blev spurgt om at flytte til Hong Kong, så jeg det som en fantastisk mulighed for at gå fra at arbejde med strategiske mål og integrere bæredygtighed i forretningen – hvilket jeg er meget passioneret omkring – til at komme ud og være med til at gøre de ting i praksis. Det holdt jeg rigtig meget af; at kunne skabe forandring”, har hun tidligere sagt til CSR.dk.

I de senere år har H&M kæmpet lidt med forretningen og tabt penge på bl.a. opkøbet af Cheap Monday, som man måtte lukke ved udgangen af 2018, ligesom satsningen på brugskunst og småmøbler til hjemmet viste sig ganske svær, på samme måde som det i starten var tilfældet for onlinesalget, skriver Fortune.

Timingen i ledelsesrokeringen kunne imidlertid antyde, spekulerer mediet, at det værste er overstået for selskabet, der i dag har omkring 171.000 ansatte og cirka 4.745 butikker i 69 lande, heraf godt 200 i Danmark.

Læs også: H&M på vej mod udelukkende brug af bæredygtige materialer

I løbet af 2019 førte færre prisreduktioner til en forbedring i indtjeningen, både for året og for fjerde kvartal, hvor indtjeningen før skat landede på 5,4 mia. svenske kroner, hvilket overgik analytikernes forventninger, der lød på 4,8 mia. I løbet af det seneste år er H&M’s aktie på børsen i Stockholm desuden steget 35 procent, næsten dobbelt så meget som gennemsnittet på børsens OMX-indeks.

-AK

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online