Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten

Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.

Ifølge Birgitte Søgaard Holm vil værktøjet også gøre det muligt for finanssektoren at sende pengene væk fra naturskadelige aktiviteter og i en retning, som hjælper biodiversiteten. Foto: Finans Danmark. .

21.09.2023

CSR.dk

Biodiversitet er en væsentlig faktor for alle de virksomheder, hvis forretning forudsætter råvarer fra naturen, rent vand, ren luft og bestøvning af planter – og for de mange investorer og banker, der har givet lån til eller investeret i virksomhederne.

Og nu får virksomhederne verden over for første gang et redskab til at vurdere, hvordan naturen påvirker deres forretning og dermed deres værdi – nemlig et, som TNFD har udviklet.

Det kommer også finanssektoren til gode. Ifølge Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark, giver redskabet sektoren også bedre muligheder for at sende pengene væk fra naturskadelige aktiviteter og i en retning, som hjælper biodiversiteten.

Læs også: Danica Pension har smidt 48 selskaber på porten for nølen med biodiversitetsarbejde

”Globalt harmoniserede data fra virksomheder er helt afgørende, for at banker og investorer kan sende kapital i en retning, der ikke ødelægger naturen, men som udvikler og skaber mere biodiversitet på verdensplan. Dén viden er vigtig både for de danske investorer, som vil være sikker på, at deres investeringer ikke er med til at skade naturen, og for den danske virksomhed, der skal tiltrække kapital fra udenlandske investorer,” siger hun.

Rapporteringsværktøjet består af generelle retningslinjer for, hvordan virksomhederne skal opgøre deres påvirkning og afhængighed af naturen samt en række oplysningskrav om blandt andet forurening, vandforbrug og geografisk placering.

Desuden indeholder TNFD-rammen specifikke sektorbaserede vejledninger, hvor der er særligt fokus på sektorer med størst påvirkning og afhængighed af naturen.

Den samlede pakke giver nu virksomhederne de nødvendige redskaber til at vurdere naturrelaterede risici og muligheder for forretningen.

Kommende krav
På globalt plan er det indtil videre op til den enkelte virksomhed, hvorvidt de vil opgøre deres aftryk på biodiversitet – og tage det nye rapporteringsværktøj i brug.

Men i Europa skal de største virksomheder allerede fra 2024 rapportere om deres aftryk på biodiversitet, hvis det vurderes væsentligt, som en del af CSRD. Selvom TNFD-værktøjet ikke nødvendigvis kan bruges direkte i CSRD-rapporteringen, er der et relativt stort overlap over kravene.

Læs også: Nyt partnerskab: Der er brug for en biodiversitetslov

Derfor vil den nordiske TNFD konsultationsgruppe i den kommende tid fokusere på dels at udbrede kendskabet til værktøjet, dels at hjælpe de nordiske finansielle og ikke-finansielle virksomheder med at komme i gang med at opgøre deres aftryk.

”Virksomhederne har nu fået et værktøj, som kan hjælpe dem med at reducere deres negative indvirkninger på natur og biodiversitet samt identificere de vigtigste kort- og langsigtede risici. Det er samtidig et værktøj, der understøtter EU’s nye direktiv for bæredygtighedsrapportering, som alle større virksomheder skal forholde sig til i disse dage. Med TNFD får de redskaberne til at gå i gang,” siger Sara Krüger Falk, direktør i UN Global Compact Network Denmark.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V