Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

Verden er fuld af kriser og de globale governance-strukturer og mindset er under voldsom forandring. Derfor skal virksomheder have trænet deres etik-muskel, så de kan navigerer i de mange dilemmaer.

31.05.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Er det geopolitiske rod, vi ser i øjeblikket, virkelig relevant for virksomheder og deres ESG-indsats? Det var temaet for en minikonference i dag organiseret af Tania Ellis – The Social Business Club. 

Ikke overraskende er svaret ja. Mere overraskende er det måske, at det ikke blot handler om forsyningskæder og sikkerhed i dem. 

Globalisering sidder på bagsædet nu

Geopolitik, som handler om magtbalancer og krige – som kan være både militære og handelsbaserede – gør forsyningskæder sårbare på måder, vi for blot 10 år siden ikke kunne forestille os. 

”Globalisering som styrende princip for verdensordenen falder nu,” sagde Ulrik Vestergaard Knudsen, Vicegeneralsekretær for OECD, til Mandag Morgen i 2023. 

Ulrik Vestergaard Knudsen fremhæver i interviewet, at man f.eks. skal gøre sig flere overvejelser ift. f.eks. eksporttilladelser. Fordi det har vist sig, at forestillingen om at øget samhandel med især den vestlige verden ville føre til en politisk udvikling, i den retning den vestlige verden ønskede sig, ikke holdt stik.

Ifølge Tania Ellis, som står bag The Social Business Company, handler dette skift om meget mere end eksporttilladelser. 

”Der er brug for at arbejde meget mere med risikoscenarier og risikomitigering for at imødekomme udfordringer med f.eks. forsyningssikkerhed i komplekse forsyningskæder, pres fra geopolitiske forbrugere og medarbejdere og investeringsforbud,” sagde hun. 

Hvordan vælger virksomheder leverandører i dag?

Forsyningskæderne er den første flanke geopolitik og konflikter rammer, som kan ses i omkalfatringen af leverandørkæder som mange virksomheder enten overvejer eller er i gang med. 

Det er reflekteret i resultaterne af Etisk Handel Danmarks medlemsundersøgelse fra 2024. I den fortæller godt 80 procent af virksomhederne, at de allerede har, eller overvejer, at fravælge leverandører i risiko-lande. Samtidig overvejer 19 procent at udvide værdikæden til nye lande i det globale syd, mens 5 procent overvejer at flytte hele eller dele af produktionen til Europa og 19 procent overvejer at vælge færre leverandører globalt; sidste år var det tal 30 procent.  

Foto: Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark opfordrer dog til, at man ikke over en bred kam skærer leverandører fra det globale syd fra, men i stedet træner sin evne til at analysere og håndtere sådanne samarbejder. Det kan man finde inspiration til i en ny udgivelse fra organisationen, om ansvarlig adfærd i handel med usikre lande.

Forskellen på politisk konsensus eller ej

Men det er ikke kun leverandørkæder, der kommer i spil i den nye geopolitiske situation. 

”Den giver også nye og mange flere etiske dilemmaer, som virksomheder skal tage stilling til. En af grundene til dette er, at det er langt mindre sikkert, at der er politisk konsensus om et emne eller konflikt, hvilket normalt gør det lettere for virksomheder at orientere sig i globale issues,” sagde Tania Ellis.

Forskellen på virksomhedernes position ift. krige eller lignende ved politisk konsensus eller ej, illustreres godt af de to aktuelle væbnede konflikter: Rusland-Ukraine og Israel-Palæstina.

Ruslands invasion af Ukraine førte hurtigt til sanktioner mod Rusland og forsøg på isolering af landet i global politik. Det gjorde det let for virksomheder at orientere sig i: en del handelsmuligheder forsvandt og hvis virksomheder ikke trak sig ud af Rusland, blev de ”named & shamed”. Det reducerede det etiske dilemma betragteligt. 

Situationen omkring Israel og Palæstina er modsat: der er på ingen måde politisk konsensus, og det efterlader virksomhederne et helt andet sted. Hvis der ikke er forbud og sanktioner, er det så acceptabelt stadig at drive forretning og handle med Israel? Det spørgsmål skal virksomhederne selv tage stilling til. 

Konkrete eksempler viser kompleksiteten

Hvor mudret det kan blive viser situationen omkring NGO’en Copenhagen Pride, som af deres medlemmer og andre NGO’er blev kritiseret for ikke at tage stilling til situationen i Palæstina. Hvilket Copenhagen Pride gjorde i en erklæring fra maj 2023. Det har ført til, at efterhånden mange virksomhedssponsorer har trukket deres støtte til Copenhagen Pride, idet de mente, at Copenhagen Prides udtalelser om en kompleks international konflikt kunne risikere at splitte deres støttegrupper og ikke nødvendigvis repræsenterede synspunkterne hos alle deres medlemmer eller støtter. Flere andre sponsorer har dog valgt at forblive partnere og Demant har meldt sig som ny partner midt i konflikten.

Kort sagt: mudret og fuld at etiske dilemmaer, som virksomheder selv må tage stilling til.  

Og det kan være dyrt ikke at tage klart stilling. F.eks. har Starbucks det sidste år tabt næsten 20 procent af deres markedsværdi efter faldende salg. Virksomheden forklarer den negative udvikling i salget med stigende leveomkostninger, men flere kommentatorer hæfter sig ved udbredt boykot af kæden pga. deres tilsyneladende støtte til Israel. Denne sag er også et eksempel på, hvordan et etisk spørgsmål kan bruges som løftestang af stakeholdere med interesse i andre ESG-spørgsmål. For opfordringen til boykot kom fra den fagforening, som i forvejen er i kamp med Starbucks over deres personales muligheder for at faglig organisering. Starbucks har reelt aldrig erklæret, at de støtter Israel, men i stedet udtalt at de ”fordømmer al vold i regionen” og at de ”står for fred”. 

Menneskerettigheder og jura er værktøjer til håndtering af etik

Samspillet mellem geopolitik og ESG giver altså øget pres på virksomhederne til at taget stilling til etiske spørgsmål. Og kernen i de fleste af disser handler hovedsageligt om menneskerettigheder. 

Netop menneskerettigheder er et område, som virksomheder skubbes til at håndtere langt mere stringent af diverse due diligence-lovgivninger – ny og eksisterende – med EU’s CSDDD som det lokalt mest gennemgribende eksempel. 

”Virksomheder er ikke som sådan forpligtet på menneskerettighedskonventionen. At overholde disse er staters ansvar. Men især EU har en del direktiver, som juridisk forpligter virksomheder på at beskytte menneskerettigheder: GDPR, anti-diskriminationsdirektivet, CSRD og CSDDD – for at nævne blot nogle eksempler,” sagde Birgitte Kofod Olsen fra Carve Consulting på konferencen d. 31. maj. 

Konflikter øger behovet for menneskerettigheds-due diligence, hvor man analyserer sin virksomheds forbindelse til situationen, som en måde at skabe transparens og få overblik. Men juraen kan være et mindst lige så stærkt værktøj. 

”Et overblik over hvilke internationale juridiske beslutninger, der ligger på en given konflikt, er yderligere et værktøj til at guide ens beslutninger. Hvis alle de internationale retsinstanser peger på ét resultat, hvor skal virksomheden så stille sig,” sagde Birgitte Kofod Olsen. 

Det er ikke nu, man tier

I betragtning af at vi er i en tilstand the Economist kalder ”perma-krise”, kommer spørgsmål i krydsfeltet mellem geopolitik og virksomhedsetik næppe til at forsvinde. Tania Ellis opfordrede til at øge samtalen om, hvordan virksomheder analyserer, beslutter og bedømmer de etiske dilemmaer i en ny verdensorden: 

”Fortsæt samtalen. Hold den kørende. Det er ikke nu, man trykker på ”mute”. Det er nu man skruer op,” afsluttede hun konferencen. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)