Fremtidsønskerne for dansk økologi er høje

Den økologiske produktion skal femdobles inden 2040, og bæredygtigheden i produktionen skal op, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

07.01.2015

CSR.dk

Det røde økologimærke fylder i år 25 år, men inden det kan fejre sin 50 års fødselsdag, skal økologieksporten være femdoblet, og bæredygtigheden i produktionen skal forhøjes. Det er meldingen fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F).

”Lige nu har vi i L&F en ambition om ti procent eksportvækst om året frem til 2020. I 2013 havde vi en øget eksport på 31 procent, så ti procent er ikke urealistisk. Og der vil fortsat være stort potentiale for vækst også efter 2020. Vi mener, at en femdobling af den økologiske eksport de næste 25 år er en realistisk ambition at arbejde efter”, siger økologichef i L&F, Kirsten Lund Jensen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Coop satser milliarder: Økologi skal være billigere

Samtidig er målet for det danske hjemmemarked, at det holder en gennemsnitlig vækstrate på tre procent. Hvis det sker, vil omsætningen i Danmark runde otte milliarder kroner i 2020 og 15 milliarder kroner i 2040.

”Nogen vil måske mene, at det er dybt urealistisk at salget af økologiske produkter samlet set nærmer sig 25 milliarder kroner i 2040, men for 25 år siden havde ingen heller troet, at Ø-mærket skulle blive Danmarks mest kendte fødevarebrand. Mulighederne er der - specielt på eksportsiden, vi skal bare forstå at udnytte dem”, siger Kirsten Lund Jensen.

Hun understreger dog, at målet kun kan nås, hvis man formår at holde konkurrencekraften i den danske råvareproduktion og øge den i takt med, at efterspørgslen øges.

Endnu mere bæredygtighed
Formanden for Økologisektionen i L&F, Hans Erik Jørgensen, forudser endnu mere innovation og bæredygtighed i den økologiske produktion de næste 25 år.

Læs også: Forskere præsenterer ny metoder til udvikling af dansk økologi

”Økologer vil - og skal - hele tiden gerne gøre det bedre. Det gælder også den økologiske produktions bæredygtighed. Her skal vi fortsat arbejde med den helhedstankegang, der har været grundlaget for hele økologiens tilblivelse som produktionsmetode - nemlig at naturlighed, miljø, klima og dyrevelfærd tænkes ind i alle forhold”, siger Hans Erik Jørgensen i en pressemeddelelse.

Tal viser, at 98 procent af befolkningen kender Ø-mærket og ved, hvad det betyder, mens otte procent af de varer, der kommer i danskernes indkøbskurve, i dag er økologiske produkter.

-KLZ

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle