Frasorterede grøntsager skal opgraderes til plantebøffer hos Meyers Kantiner

Med lige knap 15 millioner kroner i tilsagn fra Landbrugsstyrelsen vil et nyt projekt give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et klimavenligt måltid. Meyers Kantiner er den første, der skal teste initiativet.

MATR kunne honorere hvert enkelt kg med 1 krone til de landmænd, der afsætter grøntsager til plantekød. Arkivfoto..

07.08.2023

CSR.dk

Skæve gulerødder og knoldede kartofler hører til sjældenhederne i grøntafdelingen. De deforme grøntsager ender nemlig kun i begrænset omfang på danskernes tallerkener. I stedet bruges de som foder hos de mindre kræsne husdyr.

Men det er et problem, når fødevarer går til spilde og nedgraderes til foder. Det mener aktørerne bag det nye projekt Solid-pro, der vil skabe nye fødevarer baseret på sidestrømme fra primærproduktionen.

”Når du spørger forbrugerne i Danmark, så er det næsten 50 procent af befolkningen, der siger, at de gerne vil skære ned på deres kødforbrug. Men når du så ser på, hvor mange der rent faktisk gør det, så er vi nede på omkring 10 procent. Derfor er vores konklusion, at der er behov for at lave nogle mere eftertragtede plantebaserede alternativer," fortæller Randi Wahlsten, administrerende direktør for projektpartneren MATR.

Kan sammenlignes med surdej
Ved at bruge en svampefermenteringsteknik vil projektet give danske frasorterede grøntsager, bælgfrugter og korn en chance for at slå til igen:

Læs også: Nyt samarbejde sætter flere danske bælgfrugter på menuen i landets kantiner

”Jeg plejer at sammenligne det med at bruge gær eller surdej for den sags skyld. Det er en fermenteringsproces de fleste kender til – men måske uden at tænke over det. Hvis du har noget mel, vand og olie, som du blander sammen, og giver en type temperatur og luftfugtighed ved hævning og en anden ved bagning, så sker der lige præcis ingenting med dine ingredienser uden gær i”, siger Randi Wahlsten og fortsætter:

”Men hvis du tilsætter gær, svarer det til at tilføje nogle mikroorganismer, som de svampe vi bruger i Solid-pro. Mikroorganismerne vil så begynde at spise de næringsstoffer, du har blandet dem sammen med, og det er sådan, de skaber en anden smag og tekstur i brødet.”

Det er det samme princip, der sker med de frasorterede grøntsager fra landbrugeren, som takket været svampenes naturlige mikroorganismer og de rette temperatur- og luftfugtighedsforhold, kan fermenteres til plantehakkekød med umamismag og tekstur, der minder om animalsk kød.

Spirende gevinster
Frasorterede grøntsager kan også blive til en god økonomisk gevinst for landbrugeren, hvis de opgraderes fra at gå til foder til at blive til fødevarer.

Læs også: Om tre år er hvert andet måltid i Ikeas kantiner vegetarisk

Typisk frasorteres nemlig 15 procent af afgrøderne i primærproduktionen, hvilket kan blive til en del tons på årsbasis. Her vil MATR kunne honorere hvert enkelt kg med 1 krone, hvilket skal give producenterne en merindtægt, hvis hele sidestrømmen afsættes til produktion af plantehakkekød.

Men det skal også være en gevinst for forbrugeren at spise plantehakkekød fremfor animalsk, og det har det ifølge Randi Wahlsten potentiale til at blive på flere områder.

”Vi har formået at skabe en fungi-bøf med dyb og kompleks umamismag. Ifølge vores beregninger vil du, hver gang du erstatter et kg hakket oksekød med et kg plantekød, spare klimaet for 97 procent af det CO2-aftryk, der ellers ville have været,” siger hun.

For at afprøve om plantehakkekødet rent faktisk kan bidrage til at ændre ved vores spisevaner, har Meyers Kantiner sagt ja til et samarbejde med MATR. Her vil fungi-bøffen stå sin prøve i praksis og blive serveret i forskellige opskrifter.

Dét skal være et springbræt til forhåbentlig at kunne blive fast inventar i danskernes køleskab ved projektets udgang i 2025.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.03.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars reducerer sit forbrug af plastik til emballage med ny simuleringsteknologi

18.03.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 2025

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

17.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: Danica poster millioner i olie og gas

17.03.2025CSR.dk

Ansvarlig rengøring – hvad skal du holde øje med?

17.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

HVAD HAR LØFTEVOGNE AF KOLDT STÅL AT GØRE MED VILD NATUR?

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Preparing for a nature strategy

Webinar 2: Preparing for a nature strategy In this webinar we will take a closer look at tools and frameworks which can be used to structure the work on nature and prioritize topics.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark.

Dato

19.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J