Folkemøde: Er greenwashing med til at undergrave den bæredygtige omstilling?

Nej til brug af ordet ”bæredygtigt” i kommunikation er sagkundskabens bedste råd – men på den anden side er der stærkt brug for godt og klogt kommunikationsarbejde for at mobilisere for mere bæredygtighed.

14.06.2022

Benjamin Brinch og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kommunikations- og marketing branchen har svært ved at finde sine ben i den bæredygtige kommunikation. Fristelsen til at overdrive er stor, når reglerne virker uklare, og mængden af eksperter, der lige pludselig mener en masse om greenwashing, er overvældende.

På Folkemødets første dag, torsdag, tager Hansen & Ersbøll Agenda derfor snakken med Danmarks stærkeste kapacitet på området, Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen. Ombord på Handlingsskibet vil hun tale om gode råd om og faldgruber i greenwashing i selskab med H’et i Hansen og Ersbøll Agenda, Lotte Hansen, som i dag primært arbejder med grøn omstilling, ESG og mobilisering i den bæredygtige omstilling. Panelet styres af Jesper Sloth Møller fra K1 Kommunikationsforening som er medarrangør.

Lagt i ovnen til markant debat
”Jeg vil anbefale ikke at kalde sit produkt bæredygtigt. Det forudsætter, at ens produkt opfylder den nuværende generations behov uden at bringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres i fare,” siger Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen.

Med dette markante udgangspunkt er der lagt op til en stærk debat mellem Christina Toftegaard Nielsen og Lotte Hansen, der er professionel rådgiver i krydsfeltet mellem greenwashing, ESG og impact.

”Vores branche står med nøglen til, om vi vil forføre den vestlige verden ind i overforbrug og manglende rettidig omlægning af vores liv, krav og vaner, eller om vi vil deltage i en tarvelig opportunistisk pynteproces af alt, der har en bæredygtig puls – siger Lotte Hansen, direktør i Hansen & Ersbøll Agenda.

Transparens frem for blændværk
Folkemødet er en ideel platform til at bygge bro mellem virkelighedsnær kommunikation og markedsføring, og de reelle behov i den bæredygtige omstilling. Når forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen og direktør og bæredygtig kommentator Lotte Hansen åbner Handlingsskibet, en eventplads midt i Allinge Havn, bliver det netop for at blive klogere på kommunikationsetik, bæredygtigt forfør, klare rammer og regulering.

”Kommunikation er nøglen til forandring og gode forandringsprocesser – også i den bæredygtige omstilling. Men kommunikation kan også være ødelæggende, hvis kompasnålen ikke peger rigtigt – når fortællingerne skarpvinkler på grønne budskaber, der ikke holder vand. Som kommunikatører spiller vi en vigtig rolle i meningsskabelsen, og vi skal være med til at skabe et sprog og fortællinger, der fremmer transformationen og skaber transparens fremfor blændværk. Derfor glæder jeg mig til at sætte spot på greenwashing, kommunikation og etik på Folkemødet,” siger Jesper Sloth Møller, ordstyrer og kommunikationsekspert, K1 Kommunikationsforening.

Fem temaer skal hjælpe borgerne 
Derfor er K1 Kommunikationsforening og Hansen & Ersbøll Agenda gået sammen forud for debatten, for at vurdere en en række fiktive reklamer med fem gennemgående tematikker, som tilsammen skal hjælpe med at kortlægge de problemer, der er med vor tids kommunikation – hvordan sikrer man at den er mere retvisende,, og hvordan bidrager kommunikatører meningsfuldt og konstruktivt til transformationen og den bæredygtige omstilling.

Samtalen mellem Christina Toftegaard Nielsen og Lotte Hansen kommer til at foregå ombord på Handlingsskibet i Allinge Inderhavn d. 16/6 kl. 12.30. Handlingsskibet er et resultat af et bredt samarbejde, hvor parterne bag på tværs af sektor og industri vil forsøge at sætte en ny og bæredygtig kurs med krav om handling.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

13.05.2024CSR.dk

Greenwash-lovens lange arm i praksis

30.04.2024CSR.dk

NGO indtager ny rolle som leverandør af konferenceydelser

29.04.2024CSR.dk

Ny undersøgelse afslører rejsebranchens fortsatte udfordringer inden for bæredygtige rejser

25.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

19.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Farverig fremtid: Streetart som innovativt brandingværktøj i regenerativ økonomi

09.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus