Fødevareaffald kan blive en guldgrube

Ny rapport peger på stort potentiale for upcycling af spild i fødevaresektoren. Det kan give nye måder at få protein og mineraler i kosten, skabe nye virksomheder og gøre fødevareproduktionen mindre klimatung. Men det kræver samarbejde på flere fronter.

Skallerne fra æg i den danske fødevareproduktion kunne alene dække to millioner menneskers årlige behov for calcium.. Foto: 123rf.com

30.10.2024

CSR.dk

Tænketanken ONE\THIRD kalder upcycling i fødevaresektoren for en potentiel vækstgenerator, en mulig vej til mere bæredygtige fødevareløsninger og en vej til mindre madspild og fødevaretab. 

Det tyder på, at de kunne have ret. En markedsrapport fra 2023 har således vurderet markedet for upcyclede fødevarer til at vokse til 97 milliarder dollar i 2031.

For at få bedre forståelse for potentialet i sidestrømme, som er affald fra fødevareproduktionen, har tænketanken ONE\THIRD fået udarbejdet en rapport om upcycling i Danmark

Om spild af fødevarer

  • Hvis fødevarer var et land, ville det være verdens tredje største udleder af CO2. 
  • En tredjedel af al mad produceret til at blive spist af mennesker går tabt eller spildt. Danmark alene taber 1,2 millioner tons mad årligt. 
  • At omdanne madspild til fødevarer kan hjælpe os til at brødføde alle de10 milliarder mennesker, vi forventes at være 2050.

"Fødevaresidestrømme har potentiale. Upcycling kan ændre rester eller sidestrømme til værdifulde produkter. Upcycling kan mindske omkostninger til affaldshåndtering. Og upcycling kan mindske vores madspild og fødevaretab,” siger Louise Gade, formand for ONE\THIRD.

“Affald fra fødevareindustriens primærproduktion, forarbejdnings- og produktionsfase udgør 27 procent af al madaffald inkl. madspild i EU. Der er ingen tvivl – vi skal i gang, finde relevante sidestrømme og vi skal være innovative. Der kan være et godt forretningspotentiale for ambitiøse virksomheder i at se på sidestrømme,” fortsætter hun.

Fugl, fisk og frasorterede korndele 

Kost Studio, der har udarbejdet rapporten for tænketanken, udpeger 13 danske sidestrømme, og estimerer potentialet for hver af dem. 
 
Ifølge rapporten kunne op til 48 procent af den danske befolkning få dækket deres daglige proteinindtag gennem upcycling af fiskeriets sidestrømme. Upcycling af æggeskaller fra den danske produktion kunne levere calcium til over 2 millioner mennesker årligt, og upcycling af dansk hvedeklid kunne årligt levere fibre til at dække behovet hos 93 procent af befolkningen.

Dertil kan mange sidestrømme upcycles til ingredienser som kollagen eller til produkter med fx antimikrobielle og antioxidative egenskaber.

Det kræver dog en indsats for at få de nye produkter i gang, for der er tydelige barrierer. ONE\THIRD-rapporten peger på seks konkrete barrierer, herunder at upcyclede produkter ofte vil kræve test af fødevaresikkerhed og godkendelse, som er en langvarig og bekostelig proces; at der endnu ikke er forudsigelige forsyning med de enkelte sidestrømme; og at forbrugernes opfattelse af fødevarer, der tidligere har være klassificeret som affald kan komme til at stå i vejen. 

Louise Gade påpeger, at forudsætningen for at udnytte potentialet i sidestrømme er, at myndigheder, producenter og forhandlere samarbejder om dels at fjerne barriererne for at udnytte sidestrømmene og om at skabe større nysgerrighed i befolkningen omkring produkter baseret på sidestrømme. 

Rapporten er publiceret på ONE\THIRD’s hjemmeside under ’Publications’ (link: www.onethird.dk/publications/)

- EHS

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K