Flere virksomheder har fået øjnene op for energioptimering

Særligt større danske virksomheder ser energioptimering som et afgørende led i at styrke konkurrenceevnen. Scanenergis direktør glæder sig over stigende efterspørgsel på energirådgivning.

Der er stadig lavthængende frugter at plukke i mange virksomheder, når det gælder energioptimering og reduktion af CO2-udslippet..

25.02.2014

Jesper With, CSR.dk

Michael Mikkelsen er administrerende direktør i energirådgivningsfirmaet Scanenergi. Ud over direktørjobbet er han også formand for Danske Energiselskabers Lederforum og for Dansk Elhandel. Foto: Scanenergi..

Energioptimering er blevet et strategisk parameter af dimensioner. Mange større virksomheder har fået øjnene op for, at de skal fokusere langt mere på energi og ressourcer.

Det er simpelthen blevet afgørende for at hente eller fastholde markedsandele, vurderer administrerende direktør Michael Mikkelsen fra rådgivningsvirksomheden Scanenergi. Han peger på tre hovedområder, der står øverst på dagordenen hos Scanenergi i 2014:

1. Vækst
”Vi kommer til at vokse meget i 2014. Der er enorme muligheder for at skabe energioptimering på virksomheder både i Danmark og internationalt. Og en lang række virksomheder har fået øje på, hvad det faktisk kan betyde for deres bundlinje, at de får professionel hjælp til at energieffektivisere. De har også forstået, at det betyder højere kvalitet og bedre resultater, når de arbejder tæt sammen med energirådgivere.

Læs også: Virksomheder får et skub i retning af vedvarende energi

Vores vækst medfører udover reduceret elforbrug og CO2-udledning, at der opstår nye arbejdspladser, for vi aktiverer jo underleverandører inden for områder som ventilation, trykluft, klimaskal, automatisering og styring. På alle de områder kommer der flere arbejdspladser. Det er en stor tilfredsstillelse for os”.

2. Udfordringer
”Energistyrelsen har indført nyt regelsæt, der indebærer, at energibesparelser skal gøres op inden for kalenderåret. Det giver en kæmpe udfordring, der står i skærende kontrast til det, vi alle sammen ønsker, nemlig at skabe så store energibesparelser som muligt. Tiltag, der fører til energibesparelser, har som regel et tidsperspektiv på to - fire år og ikke 6 - 8 måneder. Derfor er det nye regelsæt faktisk ødelæggende for flere af vores projekter, da kunderne oplever vores tilskud til de opnåede energibesparelser som et værdifuldt tilskud til realiseringen af det enkelte energispareprojekt. Når projektet skal afvikles inden for samme år, som det er sat i gang, betyder det, at kunderne ikke tør gå i gang, fordi likviditetsforskydningen bliver for stor”.

3. Rekruttering
”Vi har konstant behov for flere nye medarbejdere, men det er ikke muligt at finde det nødvendige antal projektledere og energispecialister. Derfor er vi hele tiden på jagt og opfordrer uddannelsesinstitutioner til at etablere en specialuddannelse inden for energioptimering. Vores branche har brug for, at der kommer flere ingeniører med praktisk kendskab til varmeforsyning, klimaskal, trykluft og ventilation. Scanenergi arbejder også internationalt, så der søger vi også efter specialister, men vi foretrækker danske ingeniører til arbejdet i Danmark”.

<p>”En del virksomheder er først nu begyndt at indse, at det handler om meget mere end bare at skifte elpærer”.</p>

- Michael Mikkelsen, administrerende direktør, Scanenergi

Kigger på virksomhedernes flow
Michael Mikkelsen mener ikke, at alle de lavthængende frugter er plukket med hensyn til energioptimering.

”Der er stadig mange tilbage. Det skyldes blandt andet, at vi rådgivere er blevet dygtigere, og at teknologien hele tiden udvikler sig, så en investering, der ikke betalte sig for få år siden, fint kan betale sig i dag. En del virksomheder er først nu begyndt at indse, at det handler om meget mere end bare at skifte elpærer”, siger han.

Læs også: Dong og KPMG samarbejder om CSR-rådgivning

Via Business Process Reengineering får Scanenergi mulighed for at kigge på de forskellige flow i virksomhederne og her henter energirådgiveren store gevinster hjem for virksomheden. For eksempel kan det i bryggeri- og fødevarebranchen lade sig gøre at reducere vandforbruget betragteligt bare ved at rense flasker på en anden måde.

”Når firmaet selv har udviklet en metode, skal andre jo ikke lave om på dét, men ved at skabe et fortroligt samarbejde har vi fjernet store energiomkostninger ved at ændre på nogle processer. Det kan betyde enormt meget for virksomhedens økonomi”, siger Michael Mikkelsen.

Uden for EU kan der stadig være høje subsidier til energiforbrug. Her er det primært CSR i sig selv, der driver området fremad, og ikke energibesparelsen, da energi fortsat er billig. Sådan er det for eksempel i Rusland, hvor en af Scanenergis kunder – et stort bryggeri – udtaler, at ”det godt nok koster os penge, men vi kan ikke have, at vi sviner med ressourcerne”. Det giver nemlig en grim profil i stedet for en grøn profil.

”Derfor vælger de, at energirenovere produktionsanlæg så de kan dokumentere i deres CSR-rapportering, at de har et grønt brand. Den type lande og virksomheder arbejder vi en del sammen med”.

Håb om et samlet Energy Footprint
Hvordan ser jeres kunder på eget CO2-fodaftryk og klimapåvirkning?
”Deres primære fokus ligger på, hvor mange energibesparelser de kan opnå. At der følger store CO2-reduktioner med, når de laver energioptimering, er for de fleste en positiv sideeffekt og absolut noget, de værdsætter. En del virksomheder er samtidig nødt til at have udregnet deres CO2-fodaftryk og lavet klimaregnskab for at kunne levere til specifikke markeder eller storkunder” (krav til dokumentation og kvalitetsstyring, red.).

Læs også: Kun få virksomheder investerer store beløb i energioptimering

Om Scanenergi

  • Scanenergi samarbejder med sine kunder som et partnerskab og tilpasser produkter og services efter den enkelte virksomheds behov.
  • Målet for partnerskabet er at øge virksomhedens konkurrenceevne og reducere CO2-udslippet.
  • Kunderne skærer op til 32 procent af energiregningen og sparer klimaet for tonsvis af CO2.

Gælder det samme for Water Footprint?
”Der er langt mere interesse for Water Footprint end for få år siden. Jeg håber selv på, at vi når frem til et samlet Energy Footprint på et tidspunkt, der så både vil rumme CO2-fodaftryk og Water Footprint. Men det vil nok tage op til ti år, før vi når helt derhen. Der skal mere modenhed til, før virksomheder og politikere ser visionen og værdien i det. Når den amerikanske supermarkedsgigant Walmart stiller krav om CO2-fodaftryk til produkter, for at de kan få lov at blive solgt fra deres hylder, ja så rykker det. Hvis de en dag begynder at kræve et Energy Footprint vil det rykke på samme måde. Bare det at halvere energiforbruget til produktionen af en øl er jo et fantastisk resultat. Her indregner jeg vand som en ressource til at producere øl, for vand er i bund og grund en energibærer i produktionen på linje med el. Bevidstheden er vokset og mange har fundet ud af, at energisparetiltag gavner bundlinjen afgørende. Når man så gør noget godt for klima og vandressourcer samtidig, kan ingen jo være imod det. Det er sund fornuft”. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)