Fire stjerner til bog om socialt iværksætteri

Anmeldelse: Bogen er rørende i sin beskrivelse af ildsjælene bag projekterne, og det faktuelle om at skaffe finansiering er direkte brugbart, hvis man selv skal skaffe økonomiske midler til socialt iværksætteri.

16.12.2012

CSR.dk

Om at gøre en forskel er udgivet på Gyldendal Business..

Danskerne vil gøre en forskel og engagerer sig ivrigt i socialt iværksætteri. Fem forskellige projekter beskrives grundigt og giver læseren god indsigt i, hvad der driver de sociale iværksættere.
En fødselslæge tager til Ethiopien for at hjælpe fødende kvinder og deres børn med at overleve. Derefter beslutter hun at blive social iværksætter for at hjælpe endnu flere og starter ”Maternity Worldwide”.

Lektiehjælp i Vejle
En gruppe unge mænd starter lektiehjælp for nydanskere i Vejle. Nu er deres ide ”Team Succes” i fuld gang med at blive rullet ud i hele landet. To brødre vil hjælpe en flygtning i Danmark med at finde sin familie. De skaber ”Refuges United” og får udviklet en database, som nu benyttes i store dele af verden af mennesker, som er blevet skilt fra deres familie under flugten.

Fakta om forfatterne

Caroline Boserup: Journalist og tidligere studievært på TV2. Hun har i en årrække arbejdet med Danmarks Indsamling på DR.

Illa Westrup Stephensen: Arbejder i dag professionelt med socialt iværksættere. Er tidligere advokat og har arbejdet i Dansk Erhverv og i EU-kommissionen.

Fakta om bogen

”Om at gøre en forskel – sociale iværksættere fra Vejle til Vestetiopien”

  • Forfattere: Caroline Boserup og Illa Westrup Stephensen
  • Foto: Anne Prytz Schaldemose
  • Gyldendal Business
  • 300 kroner

****** (fire ud af seks stjerner)

Den gode sag
Velgørende projekter eller socialt iværksætteri får initiativrige danskere til at skabe store resultater til gavn for andre. Danskere engagerer sig i den gode sag, og et stigende antal virksomheder tænker den gode sag ind i deres forretning.

Journalist Caroline Boserup og advokat Illa Westrup Stephensensen har skrevet en læseværdig bog om socialt iværksætteri. De fem succesfulde sociale iværksætter-projekter, som omtales i bogen, er:

Maternity Worldwide, som blev stiftet i 2005 af seks danske kvinder på frivillig basis. Formålet er at nedbringe mødredødeligheden i Afrika. Maternity Worldwides vision er, at det ikke må koste liv at give liv.

Team Succes blev startet på initiativ af en ung gymnasieelev med palæstinensiske rødder i Vejle. Han ville have de unge nydanskere til at tage deres skæbne og liv i egen hånd.

Refuges United, der står bag en søgemaskine på nettet, som kan genforene verdens 43 millioner flygtninge, som har mistet kontakten med deres familie og pårørende under flugten. Rufuges United er skabt af brødrene Christiopher og David Mikkelsen fra Brønshøj. De har på få år fundraised for mere end 50 mio. kr. Foreløbig er 175. 000 flygtninge fra 87 forskellige lande registreret i deres database.  I september 2012 var Bill Clinton på forsiden af Time Magazine med overskriften ’5 ideas that are changing the world better’. Refuges United var en af dem.

Baglandet er stiftet i København i 1997 og er et kontaktsted for tidligere anbragte børn og unde, der har svært ved at finde sig til rette i livet.

Natteravnene er en frivillig, landsdækkende organisation, der arbejder med at skabe tryghed i det offentlige rum. Natteravnene går rundt i nattelivet i deres karakteristiske gule jakker og skaber tryghed.

De fem projekter er illustreret af flotte billeder fotograferet af Anne Prytz Schaldemose. Alle projekter er succesfulde, og initiativtagerne har haft held til at skaffe finansiering via offentlige midler og private fonde.

Mange projekter strander på manglende midler. Ideen og viljen er der, men det er svært for iværksætterne at overbevise andre om, at netop deres projekt er støtteværdigt. Forfatterne har fundet frem til, at der ofte er to tidspunkter i processen, hvor det er særlig svært:

Den første finansiering
Første store udfordring er den allerførste finansiering. Endnu er projektet ukendt, og ildsjælen kan ikke påvise et eneste resultat. Her kan den sociale iværksætter med fordel søge et mindre beløb hos en mindre fond med færre krav til dokumentation for resultater. Den taktik havde Maternity Worldwide succes med. Det lykkedes at få støtte til en afgrænset del af deres store projekt. Så kunne de vise nogle resultater, inden næste ansøgning skulle skrives.

Anden store udfordring kommer, når projektet skal løftes videre og professionaliseres. Ønsket er typisk at gøre projektet større, mere bæredygtigt og frigøre det fra at være helt baseret på frivillige kræfter. Der er mange finansieringsmuligheder, og det gælder om at tænke kreativt og i mange tilfælde kan de forskellige former supplere hinanden. Man kan enten søge offentlige midler, fonde eller man kan indgå et CSR-samarbejde med en virksomhed, som går ind og støtter projektet direkte med penge eller for eksempel ved at stille arbejdstimer til rådighed. I den forbindelse er det vigtigt at finde en virksomhed, hvis kerneforretning passer til sagen, så virksomheden også kan bruge projektet til at få et godt omdømme både internt og eksternt.

Attraktiv CSR-case
I takt med at projektet bliver større, bliver det også en mere attraktiv CSR-case for virksomheder, og man kan gå efter større og mere varige partnerskaber. Det er for eksempel tilfældet med Natteravnene, der for længst er blevet en landsdækkende organisation. Derfor giver det mening for DSB og Carlsberg at indgå større partnerskaber med Natteravnene, hvis kerneforretning passer rigtig godt sammen med dét projekt.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

23.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomhederne, der rammes af gigantiske økonomiske konsekvenser fra CSRD, har brug for mere hjælp

20.02.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Modtag en gratis prøve på fremtidens blomster

20.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på Optimeet Messen

19.02.2024SustainBusiness

Sponseret

Rundrejse i Danmark skal gøre klimajournalistikken bedre

16.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny analyse: Bæredygtighed accelererer bredt i dansk erhvervsliv

16.02.2024CSR.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)