Find hjælp til mere bæredygtighed i værdikæden

Hvordan gør man sin værdikæde mere bæredygtig? Et nyt, online, gratis videncenter tilbyder ideer og hjælp fra anerkendte kilder.

Et nyt videncenter skal klæde virksomheder bedre på til at træffe bæredygtige valg i værdikæden. Foto: Etisk Handel Danmark Etisk Handel Danmark.

23.11.2022

CSR.dk

Etisk Handel Danmark har etableret et nyt Videncenter, der skal give danske virksomheder og organisationer nem adgang til ressourcer og redskaber til arbejdet med klima, miljø og menneskerettigheder i global handel.

Meget tyder på, at der kan være god brug for en sådan ressourcebank. Danmarks forbrug og handel har således et stort aftryk uden for landets grænser og det gælder både miljø, klima og mennesker. F.eks. stammer op imod 80% af drivhusgasudledningen fra en gennemsnitlig dansk virksomhed fra værdikæden, mens det meste af vores tøj produceres i lande med kritisable løn-og arbejdsforhold.

Samtidig stiger forventningerne til at  virksomheder har styr på klima, miljø og menneskerettigheder i deres værdikæde. Flere europæiske lande har i de seneste år indført national lovgivning på området, og i EU arbejdes der på fælles regler, der gør det obligatorisk at tage ansvar igennem hele forsyningskæden.

Men som Etisk Handel Danmark skriver i en pressemeddelelse, så kan det være svært at komme i gang med at omsætte internationale retningslinjer til konkret praksis i arbejdet med klima, menneskerettigheder og miljøspørgsmål i egen værdikæde.

Tiltrængt hjælp til danske virksomheder

Platformens 11 emner

Arbejdstagerrettigheder
Menneskerettigheder
Miljø
Klima
Dyrevelfærd
Korruption
Due diligence
Leverandørsamarbejde
Indkøbspraksis
Stakeholder-samarbejde
Verdensmålene

Derfor lancerer Etisk Handel Danmark nu ”Videncenter for bæredygtige værdikæder”. Konkret er det en åben, online platform med viden, ressourcer og redskaber inden for 11 temaer, som er særlige vigtige i globale værdikæder. Der vil også være inspiration i form af best practices og virksomhedscases, som løbende udvides.

Platformens indhold består af allerede eksisterende praksisnære ressourcer og redskaber fra danske og internationalt anerkendte organisationer og institutioner. Denne viden bliver nu for første gang samlet et sted.

”Vi ved at det kan være svært at danne sig et overblik over feltet, finde inspiration og gode redskaber til at komme i gang med det konkrete arbejde, som fx at afdække risici for børnearbejde i egen værdikæde, eller hvordan man kan forbedre vilkårene for arbejderne i produktionen. Jeg håber, at Videncenteret de kommende år vil blive brugt af mange forskellige virksomheder og organisationer, som gerne vil styrke deres arbejde med klima, miljø og menneskerettigheder i globale værdikæder,” siger Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark.

Redskaberne kommer fra f.eks. Institut for Menneskerettigheder, Sex og Samfund, Erhvervsstyrelsen, OECD og FN Global Compact. Målgruppen er virksomheder og organisationer, der til dagligt arbejder med ansvarlig handel og bæredygtige værdikæder.

En del af Danmarks handlingsplan for Verdensmålene
Videncenteret etableres hos Etisk Handel Danmark som opfølgning på anbefalingerne fra klimapartnerskabet for handel, og som led i udmøntningen af Danmarks handlingsplan for Verdensmålene.

”Vi vil gerne være med til at sikre, at relevant viden komme ud at leve og gør en forskel for både erhvervsliv og samfundet. Danmark påvirker verden gennem vores handel, produktion og forbrug, og derfor er bæredygtige værdikæder helt afgørende for en retfærdig, grøn omstilling,” siger Nanna Callisen Bang.

Videnscenter for Bæredygtige Værdikæder er en del af det strategiske partnerskab mellem Etisk Handel Danmark og Udenrigsministeriet, og finansieres af Etisk Handel Danmark, Udenrigsministeriet og Danmarks handlingsplan for Verdensmålene.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige værdikæder

Finanssektoren og myndigheder vil vide, hvordan virksomheder arbejder med CO2-udledninger og menneskerettigheder i deres værdikæder. Og er du underleverandør får du svært ved at holde din forretning i live, hvis du ikke kan dokumentere, at du har styr på co2, miljø og sociale forhold. Vi ser på krav, værktøjer og best practice i det svære arbejde med at holde styr på forhold, man ikke selv bestemmer over.

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

08.10.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus