Fælles europæisk database kan samle klimadata for hele Europa

EU-Kommissionen har netop fremsat forslag om etableringen af en central platform for finansielle og ikke-finansielle virksomhedsdata. Flere aktører bakker op om forslaget, som kan skabe en langt større transparens og tilgængelighed om vigtige grønne data.

30.11.2021

CSR.dk

EU-Kommissionen har for nylig offentliggjort et forslag om etablering af en fælles europæisk digital database for virksomhedsoplysninger, et såkaldt European Single Access Point (ESAP).

Helt konkret skal oplysningerne samles i en fælles digitale database, og den vil blandt andet indeholde kapitalmarkedsoplysninger samt virksomheders finansielle- og bæredygtighedsoplysninger. Og særligt den øgede transparens om bæredygtighedsdata vil komme både den enkelte virksomhed og hele samfundets bæredygtige omstilling til gode.

Læs også: Bæredygtige fonde kan stadig indeholde investeringer, der langt fra vil kunne klassificeres som grønne

Databasen vil nemlig give investorer og långivere et værktøj, der gør det nemmere at træffe beslutninger om, hvilke virksomheder de investerer i og låner ud til – og dermed at sende pengene i en mere bæredygtig retning. Den mulighed ser brancheorganisationen F&P særligt positivt på.

”Der er store perspektiver i et grønt og bæredygtigt internet, hvor alle har nem og fri adgang til data om CO2-emmissioner, vandforbrug, menneskerettigheder, ligestilling mv. Og det er ganske afgørende for, at vores forsikrings- og pensionsmedlemmer effektivt kan bidrage til en bæredygtig omstilling ikke kun herhjemme, men også i resten af EU”, siger Tom Vile Jensen, underdirektør hos F&P.

Bæredygtighed kræver massive investeringer
Også Finans Danmark ser frem til databasen og opfordrer samtidig til at prioritere ESG-data for at understøtte den bæredygtige omstilling yderligere.

Læs også: IMF: Langt flere bæredygtige investeringer er altafgørende

”Den bæredygtige omstilling, som tusindvis af virksomheder i EU i de kommende år står over for, kræver massive investeringer. Etableringen af ESAP bliver et vigtigt værktøj, som skal understøtte virksomhederne i deres rejse ved at præsentere investorer og långivere for nemt sammenlignelige data, så de på et oplyst grundlag kan kanalisere penge i en mere bæredygtig retning. Det vil være til gavn for både virksomhederne og samfundet generelt”, siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing i Finans Danmark.

Ifølge EU-Kommissionens plan skal ESAP være operationel fra og med 2024 med de første typer af data. Databasen skal herefter udvides løbende med yderligere data og være fuldt indfaset i 2026. Virksomhedernes bæredygtighedsdata skal ifølge Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som den finansielle sektor skal bruge i sine bæredygtighedsrapporteringer, først indgå i ESAP fra og med 2025.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle