EU’s klimaforslag klar til vedtagelse

EU-landene skal samlet øge andelen af vedvarende energi med 20 procent, men nogle lande skal gøre mere end andre. Begge dele var helt som ventet. De 20% øges til 30 hvis det lykkes at få en international aftale ved klimatopmødet.

23.01.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

De enkelte landes forpligtelser i henhold til klimaaftalen er nu fastlagt, selvom der endnu kun er tale om et forslag, som til marts skal diskuteres blandt stats- og regeringslederne.

Kravene til Danmark er ikke skyhøje. Således skal vi i 2020 dække 30% af vores energiforbrug med vedvarende energi. Langt de største krav stilles til Sverige, som skal helt op på 49%, Mens Storbritannien kan nøjes med 15%.
Mest direkte vil det påvirke energiselskaber og storindustri, som er omfattet af ETS (kvotehandelssystemet). Hvad angår de øvrige sektorer – fx landbrug, husholdninger og transport skal Danmark nedbringe sit CO2-udslip med 20% - heri er inkluderet, at brændstof til transport i 2020 skal indeholde mindst 10% biobrændsel.

Ifølge kommissionsformanden, José Manuel Barroso havde man i kravene til de enkelte lande taget hensyn til landenes økonomiske formåen og deres potentiale, og endelig fik lande, som allerede havde gjort meget, en slags rabat.

Meningerne om EU-udspillet er delte. Nogle – bla. NGO’er - siger ”for lidt og for sent”, andre – især den energitunge industri, truer med at forlade Europa, fordi de skal købe og betale kvoter (forureningstilladelser).

Også den sociale dimension er blevet nævnt, fordi der ikke er taget stilling til, hvor meget det vil gå ud over de økonomisk svageste. Hvor store bliver omkostningerne, og hvem skal betale? Det er nogle af de spørgsmål, der bliver stillet. Andre kritiserer satsningen på biobrændsel.

Under alle omstændigheder tegner det lovende for de virksomheder, som udvikler, producerer og sælger miljøteknologi.

Med forslaget er atomkraft dømt ude. Mange både i og udenfor EU-systemet har ellers argumenteret for atomkraft som en løsning på klimaproblemerne. Denne diskussion har EU-kommissionen med sit forslag aflivet. Atomkraft tæller ikke som vedvarende energi.

Barroso: Vores pligt
”At reagere på udfordringen fra klimaforandringerne er den ultimative politiske test for vores generation. Vores mission og vores pligt er at tilvejebringe de rigtige politiske rammer for en klimavenlig europæisk økonomi og at fortsætte med at lede de internationale tiltag for at beskytte vores planet,” sagde Barroso blandt andet i sin præsentation. Han kom desuden ind på Europas forsyningssikkerhed, hvor vedvarende energi er den vigtigste brik i større uafhængighed. Han betegnede forslaget som begyndelsen på en tredje industriel revolution.

Såvel han som miljøkommissær Stavros Dimas og energikommissær Andris Piebalgs lagde vægt på, at det ville skabe vækst og masser af jobs inden for clean-tech-industrien, fordi europæiske virksomheder ville få et forspring som ”first movers”.

Hvad angår prisen på initiativet kom Barroso ikke meget nærmere end til at sige, at det ville blive endnu dyrere at vente.

Hvad angår Danmarks omkostninger er der lavet forskellige beregninger. Nogle siger to milliarder kr. årligt andre siger ti.

Mulighed for statsstøtte
På netop dette område vil EU give tilladelse til, at der i nogle tilfælde bevilges statsstøtte. Heller ikke her er reglerne klare, men det ligger fast, at der skal være tale om ny teknologi, som ikke i begyndelsen kan klare sig på almindelige konkurrencevilkår. Der kan dog også gives statsstøtte til virksomheder for at opmuntre dem til at investere i en mere miljøvenlig produktion eller til virksomheder, som belastes urimeligt.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K