EU’s klimaforslag klar til vedtagelse

EU-landene skal samlet øge andelen af vedvarende energi med 20 procent, men nogle lande skal gøre mere end andre. Begge dele var helt som ventet. De 20% øges til 30 hvis det lykkes at få en international aftale ved klimatopmødet.

23.01.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

De enkelte landes forpligtelser i henhold til klimaaftalen er nu fastlagt, selvom der endnu kun er tale om et forslag, som til marts skal diskuteres blandt stats- og regeringslederne.

Kravene til Danmark er ikke skyhøje. Således skal vi i 2020 dække 30% af vores energiforbrug med vedvarende energi. Langt de største krav stilles til Sverige, som skal helt op på 49%, Mens Storbritannien kan nøjes med 15%.
Mest direkte vil det påvirke energiselskaber og storindustri, som er omfattet af ETS (kvotehandelssystemet). Hvad angår de øvrige sektorer – fx landbrug, husholdninger og transport skal Danmark nedbringe sit CO2-udslip med 20% - heri er inkluderet, at brændstof til transport i 2020 skal indeholde mindst 10% biobrændsel.

Ifølge kommissionsformanden, José Manuel Barroso havde man i kravene til de enkelte lande taget hensyn til landenes økonomiske formåen og deres potentiale, og endelig fik lande, som allerede havde gjort meget, en slags rabat.

Meningerne om EU-udspillet er delte. Nogle – bla. NGO’er - siger ”for lidt og for sent”, andre – især den energitunge industri, truer med at forlade Europa, fordi de skal købe og betale kvoter (forureningstilladelser).

Også den sociale dimension er blevet nævnt, fordi der ikke er taget stilling til, hvor meget det vil gå ud over de økonomisk svageste. Hvor store bliver omkostningerne, og hvem skal betale? Det er nogle af de spørgsmål, der bliver stillet. Andre kritiserer satsningen på biobrændsel.

Under alle omstændigheder tegner det lovende for de virksomheder, som udvikler, producerer og sælger miljøteknologi.

Med forslaget er atomkraft dømt ude. Mange både i og udenfor EU-systemet har ellers argumenteret for atomkraft som en løsning på klimaproblemerne. Denne diskussion har EU-kommissionen med sit forslag aflivet. Atomkraft tæller ikke som vedvarende energi.

Barroso: Vores pligt
”At reagere på udfordringen fra klimaforandringerne er den ultimative politiske test for vores generation. Vores mission og vores pligt er at tilvejebringe de rigtige politiske rammer for en klimavenlig europæisk økonomi og at fortsætte med at lede de internationale tiltag for at beskytte vores planet,” sagde Barroso blandt andet i sin præsentation. Han kom desuden ind på Europas forsyningssikkerhed, hvor vedvarende energi er den vigtigste brik i større uafhængighed. Han betegnede forslaget som begyndelsen på en tredje industriel revolution.

Såvel han som miljøkommissær Stavros Dimas og energikommissær Andris Piebalgs lagde vægt på, at det ville skabe vækst og masser af jobs inden for clean-tech-industrien, fordi europæiske virksomheder ville få et forspring som ”first movers”.

Hvad angår prisen på initiativet kom Barroso ikke meget nærmere end til at sige, at det ville blive endnu dyrere at vente.

Hvad angår Danmarks omkostninger er der lavet forskellige beregninger. Nogle siger to milliarder kr. årligt andre siger ti.

Mulighed for statsstøtte
På netop dette område vil EU give tilladelse til, at der i nogle tilfælde bevilges statsstøtte. Heller ikke her er reglerne klare, men det ligger fast, at der skal være tale om ny teknologi, som ikke i begyndelsen kan klare sig på almindelige konkurrencevilkår. Der kan dog også gives statsstøtte til virksomheder for at opmuntre dem til at investere i en mere miljøvenlig produktion eller til virksomheder, som belastes urimeligt.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V