Er der et liv efter compliance?

Det kræver mod, nyt mindset og samarbejde at komme derhen, hvor man bruger reguleringsarbejdet til at definere virksomhedens strategiske fremtid. Men selvfølgelig kan det gøres.

Foto: Andreas Rasche

19.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kritikken har raset i noget tid: CSRD – og anden lovgivning – fører til overfokus på compliance og stjæler tid og energi fra det strategiske udviklingsarbejde, der skaber impact og måske endda fordele for virksomhederne.

På Børsen Bæredygtig Summit 2024 var der flere oplæg, der prøvede at adressere den udfordring. F.eks. Andreas Rasche, som er professor ved CBS. 

”Det hjælper ikke rigtig at skælde ud på compliance. Der er ikke noget galt med at gå op i compliance, og der er store opgaver i det regi, som skal løftes i disse år. Man bør dog være bevidst om, hvilken effekt det har, hvis man organiserer alt sit ESG-arbejde ift. compliance,” sagde han. 

Ifølge Andreas Rasche har compliance-tunnelsyn tre konsekvenser:

  1. Det gør virksomheden reaktiv og skaber barrierer for pro-aktivitet – fordi fokus er på fortidens handlinger 
  2. Compliance motiverer og inspirerer ikke – og bæredygtighedsløsninger kræver fantasi
  3. Det isolerer opgaven og giver kun begrænset integration af bæredygtighed i virksomheden – og bæredygtighed trives kun med samarbejde.

Brug det til mere!

På en anden scene fremlagde rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability deres analyse af, hvor virksomhedernes arbejde med bæredygtighed og ESG står i dag. 

”Der er en overhængende fare for, at den måde, vi arbejder med rapportering på nu, kommer til at underminere udviklingen mod bæredygtighed, fordi vi ikke fokuserer på at reducere impacts, men på at oplyse og være gennemsigtige,” sagde Sven Beyersdorff, som er managing partner i Nordic Sustainability. 

Sven Beyersdorff er bestemt ikke modstander af CSRD og andre compliancekrav. Men han ville gerne have, at virksomhederne bruger arbejdet mod compliance til noget mere. 

”Hvis man kun bruger sin dobbelte væsentlighedsanalyse til at definere, hvad man skal rapportere på, så skaber det ikke fremdrift for virksomheden. Brug den til at stille de rigtige spørgsmål om virksomhedens fremtid. I stedet for at bruge to år mere på at få data på, hvor meget der er galt i en forsyningskæde, så gå i gang med at lave den om,” sagde han. 

Vi er nødt til at diskutere forretningsmodeller

Den vigtigste diskussion at få taget fat på er ifølge Nordic Sustainability den om forretningsmodeller. CSRD kræver sådan set, at virksomheder de redegør for sammenhængen mellem bæredygtighed og forretningsmodellen. Men det er svære spørgsmål at svare på, for de fleste. 

”Der er nødt til at komme en åben diskussion om at stort set alle virksomheders forretningsmodel er udfordret. Det er et fælles problem fordi vi kommer fra en ”take, make, waste”-økonomi. Så lad os da være åbne om udfordringerne, så vi kan løse og ikke undgå dem,” sagde Sven Beyersdorff.

Den diskussion opfordrer Andreas Rasche også til, at man får i gang og peger på, at det kræver en udvikling i de fleste virksomhedsledelsers mindset.

”Skal man forbi compliance kræver det at man er åben for læring og klar til at løbe en vis risiko. Det kræver højere niveau af psykologisk tryghed – og den er det en ledelsesopgave at skabe,” sagde Andrea Rasche fra scenen i Øksnehallen. 

Hvad er psykologisk tryghed

Der er psykologisk tryghed, når mennesker føler sig trygge ved at udfordre hinanden, tale frit, fortælle hvad de ser og ved, og klar til at være åbent uenige uden frygt for negative konsekvenser.

Mindset, samarbejde og alliancer

Nordic Sustainability leverede også et overblik over barriererne for at løse udfordringer med at have samtaler, der går videre end at leve op til lovgivningen. De kan ses på billedet neden for. 

Kigger man på de både eksterne og interne barrierer ledes tankerne igen over på mindset – og ikke mindst på samarbejde. 

”Ansvaret for at skabe forandring lægges i bæredygtighedsteamet, men dem, der har adgang til de håndtag, der skal drejes på for at skabe den forandring, hører til andre steder virksomheden,” sagde Frederikke Aasted, senior manager hos Nordic Sustainability fra scenen. 

De eksterne barrierer kræver samarbejde uden for virksomheden. Man kan ikke ændre på lovgivning eller marked eller finansieringsmuligheder alene. 

”Der skal skabes alliancer med andre virksomheder, organisationer, NGO’er etc., for at påvirke ydre forhold. Der skal laves meget mere af det, man på engelsk kalder advocacy. Hvis der er barrierer, der er fælles for alle, så vær også fælles om at få dem ændret,” sagde Sven Beyersdorff. 

Håndtag til beyond compliance

Det kræver noget at komme videre end compliance. Andreas Rasches forskning har ført ham til at pege på tre områder: 

  • Design governance for udvikling og ikke compliance. Udvikling kræver fantasi, innovation og samarbejde. Det har compliance-strukturer tendens til at slukke for.
  • Skab forbindelse mellem bæredygtighedsindsats og det, der skaber værdi for virksomheden i form af vækst, produktivitet og risikostyring.
  • Udvikling af et fremtidsorienteret mindset

Kommer man i den retning, har man til gengæld mulighed for at bruge reguleringen til at få forbundet de ESG-risici, muligheder og påvirkninger man får øje på gennem compliancearbejdet til at tage bedre strategiske beslutninger. 

”I skal gøre det for jeres egen skyld. Ikke angribe det som en administrativ byrde. Man kan få meget ud af det, hvis man anlægger et muligheds-mindset her,” afsluttede Andreas Rasche. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)