En CSR-certificering giver et solidt ledelsessystem

Dansk Retursystem har valgt at blive CSR-certificeret for at dokumentere og målrette sin samlede CSR-indsats i virksomheden. CSR.dk har interviewet Peter Harpsøe Engel, som er CSR-chef i virksomheden, om hvorfor og hvordan de gør det.

22.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvorfor har I valgt at ville certificeres ift. DS 49001?
Som hele Danmarks pantsystem er vi en miljøvirksomhed med en væsentlig samfundsmæssig opgave. Den mener vi, at vi allerede løfter rigtig godt, men vi er også ambitiøse.

Så vi har sammen med vores bestyrelse besluttet, at som en del af vores 2020 strategi skal vi CSR-certificeres, fordi det kan understøtte og styrke vores samlede forretning både indadtil og udadtil.

Vi arbejder allerede med mange aspekter af CSR som en naturlig del af vores hverdag. (Se boks) Vi vil imidlertid gerne kunne dokumentere, at det sker som en integreret del af vores forretning. Det vil CSR-certificeringen kunne medvirke til.

Den skal imidlertid i lige så høj grad være med til at styrke og synliggøre CSR-arbejdet indadtil og på den måde være med til at udvikle og kvalitetssikre vores forretning, med fokus på interessenter, effektivitet og miljø.

Vi forventer at være klar med CSR-certificeringen i løbet af 2018. Som en del af processen har bestyrelsen for nylig vedtaget vores nye CSR-politik, som meget snart bliver offentliggjort.

DS 49001 – KORT FORTALT

Den danske standard for CSR, DS 49001, bygger på den internationale ledelsessystemstandard ISO 26000. ISO-standarden giver ikke mulighed for certificering, men det gør DS49001. Man arbejder i standarden med:

  • Ledelse
  • Menneskerettigheder
  • Arbejdsforhold
  • Miljøforhold
  • God forretningsskik
  • Forbrugerforhold
  • Lokal samfundsudvikling og -involvering.

Hvordan er arbejdet organiseret og hvilke faser/trin er der i projektet?
CSR-politikkens overordnede målsætninger styrer retningen, mens arbejdet konkret har to ben: styring og dokumentation af praksis samt mål og handlingsplaner for løbende forbedringer.

Arbejdet frem mod certificeringen har været i gang siden 2016, hvor ledelsen prioriterede vores CSR-indsats i forhold til DS 49001's syv områder (se boks), og arbejdede med bedst muligt at integrere vores interessenter i vores CSR-arbejde.

I løbet af 2016 blev grundlaget for CSR-politikken også skabt ved at involvere både medarbejdere og ledelse. I 2017 arbejder vi med implementering, hvor samtlige afdelinger bliver involveret.

Lige nu er vi i gang med et workshopforløb, hvor vi sammen med hver enkelt afdelinger afdækker, hvilke CSR-elementer, der er relevante i deres hverdag, og i hvilken grad der allerede er styring og dokumentation for de væsentligste områder.

Vi har langt det meste på plads allerede, men næste skridt er at supplere med f.eks. retningslinjer, arbejdsinstrukser og tjeklister. Det skal hjælpe os med at drive CSR-arbejdet så målrettet og effektivt som muligt. Det er dog vigtigt, at dokumentationenikke bliver ”dokumentation for dokumentationens skyld”.

Det skal være arbejdsredskaber, som er lette at anvende og opleves som en hjælp i det daglige – de skal give mening! I løbet af efteråret skal vi til at bruge tingene i praksis, vi skal have uddannet en række medarbejdere til at udføre intern audit og vi skal arbejde på nye mål for CSR-arbejdet.

Hvad er den mest krævende del af arbejdet?
Det er nok, at gøre det abstrakte konkret. At få de store overordnede begreber som god forretningsskik, due diligence, menneskerettigheder og bæredygtighed omsat til det, som den enkelte kender fra sin hverdag.

Her er standarden en rigtig god værktøjskasse, med masser af eksempler, som vi lader os inspirere af, når vi skal konkretisere begreberne med afsæt i Dansk Retursystem. Men det tager tid, og det er vigtigt at afsætte den nødvendige tid, for at få alle med ombord.

Vi har en fornuftig tidsplan for projektet, men har også en fleksibilitet, så vi kan tage højde for, at de forskellige afdelinger ikke kan gå frem i det samme tempo.

Om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem er en non-profit virksomhed med eneretten til at drive det danske pantsystem. De er ejet af bryggerierne, men detailhandlen er – som de væsentlige interessenter – ligeligt repræsenteret i bestyrelsen.

Myndighedsansvaret ligger hos Miljøstyrelsen og udover en fortløbende dialog gennemføres omfattende ekstern evaluering i faste intervaller for at sikre, at opgaven udføres som forventet.

Med eneret følger en særlig forpligtelse til at drive en på alle måder ansvarlig forretning:

  • Det skal være nemt for forbrugeren at komme af med emballage.
  • Der skal holdes styr på pengestrømmene i systemet.
  • Der skal holdes styr på de materialer vi håndterer, dvs. aluminiumsdåser, plastflasker (PET) og glasflasker. De gode materialer skal samles ind på den mest effektive måde, og genanvendes til nye dåser og flasker (eller andre fødevareemballager).
  • Der skal være gode arbejdsforhold, uddannelse og udviklingsmuligheder for alle de knap 500 medarbejdere, som omfatter mange forskellige etniske oprindelser og ansættelsesforhold.
  • Der skal være styr på affaldssortering, køb af miljømærkede produkter, brug af hybridbiler og effektiv planlægning af indsamling af dåser og flasker i hele landet. I 2016 blev der afleveret 1,15 mia. dåser og flasker, som bliver til nye, hvilket sparer omkring 109.000 tons CO2. Det svarer til svarer til alle danske mobiltelefoners strømforbrug i næsten tre år.

Hvordan sikrer I, at medarbejdere og ledelse ser arbejdet mod certificering som værdiskabende?
Vi har involveret afdelingscheferne i planlægningen af, hvordan vi skal drive arbejdet i hver deres afdeling for på den måde at gøre det så målrettet som muligt.

Derved bliver afdelingscheferne i endnu højere grad ambassadører for CSR-arbejdet og kan hjælpe med at omsætte det til praksis i forhold til deres ansvarsområder.

På samme måde prøver vi at gøre CSR nærværende for medarbejderne, så vi tager afsæt i deres arbejdsopgaver og -processer. Dem drøfter vi i forhold til de syv CSR-områder i standarden.

Når vi f.eks. taler med vores chauffører eller medarbejdere i produktionen, er det oplagt at tale om arbejdsforhold og miljø, men i forhold til de opgaver den enkelte udfører, viser f.eks. god forretningsskik og dialog med interessenter sig også at være relevant.

Vi er stadig kun lige startet, men det er tydeligt, at når vi først har skabt en forståelse hos den enkelte af, hvad CSR er for en fisk, så bliver det også nemmere i fællesskab at finde frem til, hvordan denne her strukturerede tilgang kan skabe værdi.

Noget af det vigtige, vi får skabt gennem ledelsessystemet, vil nemlig være den fælles styring af vores CSR-indsats, hvor det bliver synligt for den enkelte, at det man selv bidrager med, er en del af den samlede CSR-indsats.

Hvilke gode råd ville I give andre, som gerne vil i gang?

  • Få CSR ned på jorden og ind i hverdagen, det er den bedste måde at skabe forståelse og opbakning – gør det konkret, nærværende og i øjenhøjde. 
  • Vær åben omkring, at det er tidskrævende, men tydeliggør også, at det ikke er nødvendigt at tage alting med. Tværtimod er det nødvendigt at prioritere – at starte med det væsentlige.
  • Husk at tage afsæt i det I allerede har – I skal ikke starte forfra. Stort set alle virksomheder arbejder allerede med CSR – i større eller mindre grad og mere eller mindre struktureret.
  • Brug standarden DS 49001 som en åben inspiration og vejledning, ikke som en kogebog, hvor I skal gå frem skridt for skridt. Standardens krav skal indpasses i jeres hverdag – ikke omvendt.
  • Hvis I går efter en certificering, så skal certifikatet ikke være målet i sig selv. Det egentlige mål er den værdi og kvalitet som den systematiske tilgang giver samtidig med synlighed og fælles forståelse af CSR-arbejdet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: certificering og uddannelse

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus