Elbilens fremtid fortsat usikker i Danmark

Salget af elbiler i Danmark er gået totalt i stå, men trods luft i budgettet vil regeringen ikke fastfryse eller sænke afgiften, hvilket ærgrer Dansk Elbil Alliance. I Norge er den danske model blevet et skræmmeeksempel.

Der er flere spørgsmålstegn ved elbilens fremtid i Danmark. Brancheorganisationer og opposition kræver handling, mens regeringen vil afvente udviklingen..

17.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Fem stk. Så mange elbiler blev der solgt i Danmark i januar 2017, ifølge friske tal fra De Danske Bilimportører og Dansk Elbil Alliance. Og det er til trods for, at personbilsalget både i hele 2016 og den spæde start på 2017 går historisk godt.

Læs også: Hydrogen i den tunge trafik

På den baggrund råber adskillige politikere nu vagt i gevær og kalder på handling fra regeringen. Årsagen til det svigtende salg skal nemlig findes i den stigende prislap på elbiler, som er en konsekvens af den aftale, den daværende Venstre-regering indgik i efteråret 2015 om at normalisere registreringsafgiften på el- og brændselscellebiler.

”Det er en helt uholdbar situation. Elbil-markedet i Danmark er lagt på dybfrost, og der sker ingenting”, siger De Radikales skatteordfører, Martin Lidegaard, til DR.

Som følge af aftalen er registreringsafgiften pr. 1. januar 2017 steget til 40 procent, og det har altså haft sine konsekvenser i forhold til salget af elbiler. Men allerede sidste år, hvor afgiften blev sat op til 20 procent, gik det udover salgstallene. I alt blev der således solgt omkring 1.300 elbiler i hele 2016 (mod 4.500 i 2015), noget mindre end de 1.800 stk. (inkl. brændselscellebiler), regeringen regnede med.

På den baggrund kræver både Radikale Venstre og Socialdemokratiet at aftalen bliver taget op til revision, da forudsætningerne har ændret sig.

”Jeg synes, det er helt tydeligt, at man er langt fra det, der var Skatteministeriets forudsætning, da vi lavede aftalen - og det var ikke den besked, vi aftalepartier fik. Og derfor må vi have aktiveret den formulering i aftalen, der fastslår, at vi kan justere i aftalen, hvis der ikke bliver solgt det antal biler, som der blev forudsagt”, siger Jesper Petersen (S), til DR.

Regeringen vil afvente udviklingen
Selvom der også i den brede befolkning er stemning for at fjerne afgiften på elbiler, så er der fra regeringens side imidlertid forholdsvis begrænset opbakning til den socialdemokratiske udmelding. Det er der både økonomiske og tidsmæssige årsager til.

”Jeg vil godt understrege, at jeg ikke har en milliard til at forbedre vilkårene for elbiler. Nu er vi kun gået ind i februar måned. Vi skal se på tallet over en længere periode. Og årsagen til, at der ikke blev solgt ret mange i januar, kunne jo være de politikere, der går og snakker om, at nu skal vilkårene forbedres. Og så er der jo ingen, der vil købe lige nu”, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V), og bliver bakket op af sin ellers optimistiske kollega og partifælle i Energi- og klimaministeriet, Lars Christian Lilleholt.

”Løsningen her er ikke at give nye tilskud – i hvert fald ikke på den korte bane. Vi bliver nødt til at afvente, at der sker noget teknologiudvikling, og at priserne bliver noget lavere på elbiler”, siger han til Information.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

Den indstilling ærgrer man sig over hos Dansk Elbil Alliance (DEA), hvor man med udgangspunkt i det svigtende salg af elbiler har beregnet, at der er 68 millioner kroner fra aftalen, som ikke blev brugt i 2016

”Med afgiftsaftalen var der lagt et måltal ind for salget af elbiler for netop at understøtte elbilmarkedet. Vi er langt fra målet, og den udfordring har regeringen tilsyneladende endnu ikke noget bud på, hvordan vi løser, på trods af at der er penge i aftalen til at lette elbilafgifterne. Det er brandærgerligt”, siger branchechef i DEA, Lærke Flader.

At elbilens skæbne i Danmark – og efter Donald Trumps indtog i Det Hvide Hus også på verdensplan – er usikker, er også gået op for flere forskellige aktører i udlandet. I starten af januar kunne Ingeniøren eksempelvis berette, at Opels Ampera-e fra årsskiftet er blevet sat til salg i Norge (pris: ca. 240.000 danske kroner og på papiret en rækkevidde på 500 km per opladning), hvor over 3.700 nordmænd allerede har bestilt bilen. Danmark er derimod ikke er inde i overvejelserne pt.

Det skyldes, ifølge Group Vice President Sales & Aftersales hos Opel, Peter Christian Küspert, at man har valgt de første lande efter, om de har vist ambitioner til at gå foran på elbil-området. De næste lande på listen er Tyskland, Holland, Frankrig og Schweiz.

Norsk Elbilforening markerede de 100.000 elbiler på landets veje ved en event foran Munchmuseet i Oslo i december 2016. Nissan Leaf udgør omkring en fjerdedel af de elektriske biler. Foto: Ståle Frydenlund/elbil.no.

Norge i førersædet
Netop Norge er blevet lidt af et foregangsland, når det kommer til rammevilkår og opbakning til elbiler, hvilket har gjort vores fjeldrige nabo mod nord til en verdensleder på området. Ifølge Norsk Elbilforening rundede man i december ’16 100.000 elbiler i Norge (plus ca. 25.000 hybrider), og sammenlagt udgør de nu tre procent af markedet.

I januar i år satte man ny rekord, da 37 procent af nysalget var elbiler, og forsætter udviklingen regner man med, at den norske bilpark kan være udslipsfri allerede i 2025. På mellemdistancen har man et mål om 400.000 elbiler på vejene i 2020.

De lokale og regionale forskelle står i kø for de norske elbilejere. Gratis adgang til betalingsveje, gratis parkering, gratis brug af en lang række færger, lavere vejskat og adgang til busbaner i byerne. Men det er de store politiske linjer, der gør forskellen, fortalte generalsekretær for Norsk Elbilforening, Christina Bu, da hun i november sidste år gæstede Dansk Elbil Alliances årsmøde.

Elbiler i Norge er således fritaget for både skat og moms (i hvert fald indtil 2020), og derudover satser man stort på opbygningen af et fintmasket net af hurtigladere over hele landet. Det burde Danmark også gøre, mener hun.

Generalsekretær for Norsk Elbilforening, Christina Bu, har over 40.000 medlemmer i sin organisation. Til sammenligning er der ca. 350 medlemmer i Dansk Elbil Alliance. Foto: elbil.no.

”Selvfølgelig er der noget usikkerhed omkring opladning og rækkevidde, der skal overvindes, men det er et spørgsmål om politisk vilje. Det har vi udvist, og derfor er Norge blevet en test bed på det her område, hvor vi er 5-10 år foran resten af verden. Og Danmark har de samme instrumenter, men har alligevel gjort det modsatte og er i vores øjne blevet til et skræmmeeksempel på, hvordan man ikke skal gøre”, sagde Christina Bu.

Med henvisning til digitalkameraets indtog på verdensmarkedet, der mere eller mindre tog livet af den nu tidligere storaktør Kodak, pegede hun videre på, at bilmarkedet i hendes øje også vil blive ’kodakket’, hvor ikke kun elbiler, men også autonomi (selvom udsigten måske er relativt lang) og delebiler vil vende op og ned på, hvordan hele personbilsektoren fungerer i dag.

Læs også: Bilgiganter planlægger ladenetværk til elbiler i Europa

At dømme ud fra en nylig debat i Folketinget mellem Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), så er der ikke umiddelbart udsigt til, at regeringen vil ændre standpunkt i forhold til indfasningen af registreringsafgiften på elbiler i Danmark. Derimod vil man afvente den teknologiske udvikling på bl.a. batteriområdet, hvor ministeren peger på eksempelvis Teslas gigafabrik som en faktor, der formentlig vil få batteripriserne til at falde.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online