DTU ekspert efter ny IPCC rapport: Danmarks fokus skal være på oversvømmelser

Klimatilpasning skal op i tempo i følge rapporten fra FN's klimapanel, som udkom mandag i denne uge. For Danmark bør det primært handle om oversvømmelser og give anledning til at genoverveje byudvikling nær vandet.

Sønderborg Havn efter usædvanlig høj vandstand i marts 2020. Foto: Arkiv.

02.03.2022

CSR.dk

Den nyeste IPCC-rapport har både fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne og på de muligheder, der er for tilpasning til de kommende ændringer i klimaet. I Danmark er den største klimatrussel oversvømmelser på grund af den øgede vandstand i havene, der vil påvirke mange af vores kyststrækninger.

I forhold til de nuværende tilpasninger til klimaændringerne peger rapporten på et par væsentlige opmærksomhedspunkter. For det første er en del af de eksisterende globale tiltag ikke tilstrækkelige i forhold til de store ændringer, vi kommer til at opleve som følge af klimaforandringerne. Det skyldes blandet andet, at tidshorisonten i mange af løsningernes perspektiv er for kort og ikke har et tilstrækkeligt bredt sigte. Med andre ord betyder det, at vi i øjeblikket i nogle sammenhænge direkte øger menneskers, naturens og samfundets sårbarhed i forhold til de klimaændringer, vi kommer til at skulle leve med i fremtiden.

Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor i klimatilpasning, nedbør og oversvømmelse ved DTU, uddybede ved præsentationen af rapporten disse budskaber i lyset af danske forhold.

Professor Karsten Arnbjerg-Nielsen har siden 2008 arbejdet med ekstremregn og oversvømmelser i Danmark. Foto: DTU.

”I Danmark har vi længe kun været fokuseret på reduktioner af CO2 og andre klimagasser, når vi har talt om klimaændringer. Men vi er nødt til i langt højere grad også at have fokus på at tilpasse samfundet til de ændringer af klimaet, vi har set og er sikre på, vi vil opleve i fremtiden. For det vil påvirke vores dagligdag, vores økonomi, samt vores natur og miljø. Ved at tænke langsigtet kan vi afbøde de værste konsekvenser og faktisk også mindske udledningen af drivhusgasser”.

Gentænk byudvikling og prioriter indsatsen
I Danmark udgør stigende havvand den største trussel på baggrund af klimaændringerne. IPCC påpeger bl.a., at tiltag i forbindelse med havvandsstigninger bør ske med udgangspunkt i så store geografiske områder, at de bliver rationelle. I Danmark har dette arbejde hidtil været forankret i kommunerne, men bør snarere ske på regionalt, nationalt eller internationalt plan.

”Efter min opfattelse er det åbenlyst, at Danmark har områder, hvor vi er nødt til at prioritere beskyttelsen af de mange værdier, der befinder sig der. For eksempel har man igennem de sidste årtier udviklet mange store byområder i lavtliggende områder, tæt på havets overflade. Nogle af disse områder har opnået en status som ’too big to fail’,” siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

”Men i resten af landet bør vi overveje, om eksempelvis de mange forladte havneområder alle skal omdannes til ny by med attraktive boliger og kulturinstitutioner, som det sker i stor udstrækning i øjeblikket. Disse områder vil kræve beskyttelse i form af diger og derved skabes en ond cirkel mellem byudvikling og beskyttelse med diger”.

Ifølge Karsten Arnbjerg-Nielsen vil det i stedet være fornuftigt at diskutere andre muligheder. Det kunne eksempelvis være, at man bevidst vælger at flytte de cen-trale dele af byen til mere sikre områder og udnytter de tidligere havne til aktivite-ter, der er mere kortsigtede eller robuste over for oversvømmelser. Det kunne være områder med bynatur, hvorved områdets biodiversitet øges.

”Sådanne diskussioner bør fremover i højere grad indgå i udviklingen af de kystnære områder af Danmark, men det kræver en langsigtet indsats,” siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

I øjeblikket stiger havvandet globalt med 3,7 mm om året – det lyder måske ikke af så meget, men det betyder, at vandet er steget mere de sidste 15 år, end det gjorde fra vikingetiden og frem til år 1900. Og forventningen er, at stigningen vil fortsætte og måske endda øges de næste 200-400 år.

- EHS

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online