Divestmentbølgen når nye højder

Bevægelsen af investeringer væk fra fossile brændstoffer har nået 35 billioner kroner. Det er en fordobling siden september sidste år og spredningen er samtidig vokset markant.

Stadig flere investeringer bliver dirigeret væk fra de fossile energiformer..

14.12.2016

CSR.dk

Siden den formelle start i USA for fem år siden, er mængden og størrelsen af investeringer fra virksomheder, organisationer og private, der undgår fossile brændstoffer, vokset støt. Det viser den seneste opgørelse fra analysefirmaet Arabella Advisors, der har indsamlet data fra en lang række investorer verden over.

Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

Sammenlagt når de frem til, at den samlede værdi af de aktiver, der er blevet dirigeret væk – divestet – fra primært olie, kul og gas således nået op på 5 billioner (trillion) dollars, svarende til godt 35.200 mia. kr. Det er en fordobling i forhold til september 2015, hvorfra bevægelsen for alvor rykkede frem mod COP21 i Paris.

Spredningen af virksomheder, investeringsfonde, institutioner og ikke mindst private borgere, der divester sine midler, er vokset i samme takt. Ved rapportens offentliggørelse have 688 organisationer og 58.399 personer fra 76 lande bundet sine investeringer væk fra de fossile energiformer.

Divestmentbølgen i tal. Illustration: 350.org.

Blandt de seneste tilføjelser nævner ngo’en 350.org Trinity College i Dublin, 16 universiteter i Storbritannien, Islamic Society of North America og Naturhistorisk Museum i New York. Byer som Stockholm, Paris, København, Washington og Berlin er allerede ombord, og for nylig opfordrede 17 Nobelprismodtagere, bl.a. Desmond Tutu, Nobelfonden til at følge trop.

Rent geografisk kommer under halvdelen af investorerne nu fra USA, og nye sektorer repræsenteret via fx forsikringsselskaber, banker og pensionskasser er kommet med på kortet. Ingen enkelt sektor repræsenterer i dag mere end en fjerdedel af investeringerne.

Usikkerhed omkring fremtiden
Omkring fremtidsudsigterne anfører Arabella, at den globale divestment-bevægelse bliver en stadig større trussel for den fossile industri, i takt med at sektoren bliver presset af både lovgivning og den offentlige opinion. Bølgen af konkurser i branchen, mener Arabella kan føre til yderligere divestment, og modsætningsforholdet til de internationalt vedtagne CO2-standarder koblet med stadigt dårligere resultater fra fossile selskaber som eksempelvis ExxonMobil, vil i Arabellas øjne kun øge tempoet i det finansielle ryk i retning af vedvarende energi.

Et stort spørgsmålstegn, som rapporten kun overfladisk berør, er de nye politiske strømninger i USA, hvor den kommende præsident Donald Trump er ved at sammensætte et særdeles klimaskeptisk ministerkabinet, der vil styrke bl.a. kulindustrien og trække landet ud ad Parisaftalen.

Arabella noterer sig således, at valget at Trump ”sår tvivl om USA’s fortsatte vilje til at reducere sine udledninger”, men samtidig at ”eventuelle setbacks i den officielle amerikanske klimapolitik kun højner vigtigheden af divestments”, og at manglen på lovgivning gør, at ”investorer kan bruge deres midler og stemme til at fortsætte med at skubbe energisektoren væk fra fossile brændstoffer”.

Læs også: Pensionskasser kræver klimahandling fra olieselskaber

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Arabella ikke har kunnet få præcise tal fra 20 procent af de institutioner, der offentligt har meldt ud omkring divestments, ligesom ”et stort flertal” af de personlige investorer har valgt ikke at dele sine oplysninger på området. Begge grupper er medregnet i antallet af investorer, men deres konkrete investeringer er ikke med i de 35 billioner, hvorfor det reelle tal er ”signifikant” højere.

Læs hele rapporten The Global Fossil Fuel Divestment and Clean Energy Investment Movement her.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: Master AI Governance with ISO 42001

As artificial intelligence becomes a key driver of innovation, organizations must ensure their AI systems are responsible, trustworthy, and compliant.

Dato

17.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

17.06.2025

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

PwC Danmark
Webinar
Transition Plan for Climate Change Mitigation

- How to Go About it?

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Træning i: Ansvarlig indkøbspraksis – fra indkøb til impact (2025)

Fra indkøb til indflydelse: Træning i ansvarlig indkøbspraksis

Dato

17.06.2025

Tid

10:00

Sted

Etisk Handel Danmark - Overgaden Oven Vandet 10, st - København

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

18.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia