Det offentlige kan nu nemt vælge miljømærkede varer

Offentlige indkøbere får fremover langt nemmere ved at vælge miljømærkerede varer, når de køber alt fra rengøringsmidler til møbler og papir. Et forslag til en ny udbudslov giver dem nu muligheden.

20.03.2015

CSR.dk

Hvert eneste år bruger den offentlige sektor knap 300 mia. kroner på indkøb af bleer, maling, tekstiler, byggeprodukter og andre varer og ydelser. Men i dag kan det være meget besværligt for indkøberne i kommunerne, regionerne og i staten at stille krav om, at varerne skal være miljømærkede.

Læs også: Nyt værktøj skal fremme ansvarligt indkøb

Det vil der nu blive lavet om på med et nyt lovforslag til en ny udbudslov. Det vil gøre det nemmere at stille krav om miljømærker, når det offentlige køber en række produkter.

”Jeg håber, at rigtig mange offentlige indkøbere vil gøre brug af de nye muligheder i udbudsloven. De kan være med til at sætte skub i efterspørgslen efter miljømærkede varer og samtidig bidrage til en grøn omstilling af den offentlige sektor. Miljømærkede varer indeholder mindre skadelig kemi og skaber mindre affald til fordel for både miljøet og borgere”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

De store mængder varer, den offentlige sektor indkøber hvert år, gør, at det spiller en væsentlig rolle, hvad kommunernes, regionerne og staten køber ind. Dermed kan det offentlige være med til at understøtte markedet for grønne produkter.

Forslaget til en ny udbudslov kan medvirke til, at der bliver stillet mere ensartede grønne krav til leverandørerne, samtidig med at belastningen på miljøet fra det offentlige forbrug mindskes.

”Regeringen ønsker at anvende den offentlige efterspørgsel til at understøtte en grøn omstilling. Det er derfor vigtigt, at der er mulighed for, at det offentlige nemt kan stille miljøkrav i deres indkøb.  Det er også rigtig godt for virksomhederne, der gerne vil udvikle grønne produkter, at de bliver mødt med ensartede miljøkrav. På den måde kan de udvikle løsninger, der favner bredt og rammer et stort og voksende marked”, siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Nu skal al statens træ være bæredygtigt

Produkter som rengøringsmidler, vaskepulver og plejeprodukter ved de fleste, at man kan få med miljømærker på. Men faktisk findes Svanemærket på produkter og serviceydelser inden for 46 forskellige produktgrupper i Danmark.

Og der findes i dag samlet set mere end 10.000 forskelige produkter og serviceydelser, der er miljømærkede enten med Svanen eller EU-mærket Blomsten – lige fra vaskepulver, husholdningspapir, bleer, legetøj, maling, tekstiler, byggeprodukter, TV og batterier til serviceydelser som for eksempel rengøring, trykkerier og hoteller.

- JKK 

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

access2innovation
Morgenmøde
Vitual A2i Talk: Visions for improved trade relations with Africa

Boosting trade relations between Denmark and the African continent with a focus on value chains and sustainable transition.

Dato

06.12.2024

Tid

09:30

Sted

Virtualt