Danskerne haler ind på bælgfrugtsanbefalingerne
Nye tal viser, at danskernes forbrug af linser, bønner og ærter er steget. Der er dog stadig langt op til Fødevarestyrelsens anbefalinger, om end det brede Bælgfrugtspartnerskab vil hjælpe udviklingen på vej.
Foto: 123rf.com
Danskerne har næsten femdoblet deres indtag af bælgfrugter på otte år. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der dokumenterer en stigning fra 2-5 gram om dagen til omkring 10 gram hos de mest engagerede forbrugere. Det er dog stadig langt under Fødevarestyrelsens anbefaling på 100 gram dagligt.
Særligt børnefamilier viser interesse: 64 procent svarer i undersøgelsen, at de gerne vil spise flere bælgfrugter. Sundhed, klima og økonomi er de primære motiver. Men mange mangler inspiration. Kun 14 procent oplever, at butikkerne hjælper med idéer til, hvordan bælgfrugterne kan bruges i madlavningen.
Det er netop den barriere, som Bælgfrugtspartnerskabet vil gøre op med. Partnerskabet, der tæller over 80 aktører og er drevet af Tænketanken Frej med støtte fra Lidl, arbejder for at gøre bælgfrugter til en mere naturlig del af danskernes hverdagsretter.
”Hvis vi for alvor skal få flere bælgfrugter på danskernes tallerkner, så skal vi have dem ind i den mad, som vi allerede spiser, og de retter vi kender,” sagde Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej, til Effektivt Landbrug.
Det handler ikke kun om nye produkter, men også om opskrifter, kommunikation og tilgængelighed. Bælgfrugtspartnerskabet har derfor sat sig for at inspirere både detailhandlen, fødevarebranchen og forbrugerne. Målet er at gøre bælgfrugter til en oplagt og nem hverdagsingrediens og dermed bringe danskerne tættere på de officielle kostråd.
- lhs