Danske virksomheders klimaambitioner får baghjul

Den danske stat ligger i den globale top, når det gælder klimapolitiske ambitioner. Det samme kan ikke siges for danske virksomheder, der overhales indenom af ni andre europæiske lande

Carlsberg er blandt de danske virksomheder, som ridder med på en grøn bølge. Men endnu ikke hele C25-indekset er fulgt med. Foto: 123RF.

25.11.2022

CSR.dk

73 af de største danske virksomheder har samlet set kurs mod en temperaturstigning på 2,6 grader i år 2100. Det viser en rapport fra organisationen Carbon Disclosure Project (CDP), en af de mest troværdige aktører på området, der har regnet virksomhedernes klimamål om til et estimat for deres relative bidrag til den globale opvarmning.

De danske virksomheders ambitionsniveau flugter langtfra med Paris-aftalens mål om 1,5 grader. De er samtidig et godt stykke efter lande som Italien, Tyskland og Holland, hvor de største virksomheder har kurs mod 2,2 graders temperaturstigning. For hele Europa er tallet 2,4 grader.

Læs også: Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

”Det flyver lige i fjæset på vores selvforståelse som danskere,” siger investeringsdirektør i AkademikerPension Anders Schelde til FINANS.

”De private virksomheder er tydeligvis ved at misse målet. Vi er på vej mod et katastrofalt niveau, hvis de fortsætter i den nuværende retning, og Danmark ligger skidt i forhold til mange andre europæiske lande” udtaler Maxfield Weiss, der er adm. direktør for CDP i Europa, ligeledes til FINANS.

De store sætter retningen

Det er især de danske virksomheders manglende opmærksom på og ambitioner indenfor scope 3 – udledninger i sine værdikæder – der sætter dem bagefter sine europæiske modparter.

Carbon Disclosure Project

CDP har verdens suverænt største database med detaljerede oplysninger om virksomheders klimaindsats. Det er data, som virksomheder selv indberetter på opfordring fra investorer og samarbejdspartnere. Desuden står CDP sammen med bl.a. FN bag initiativet Science Based Targets (SBTi), der er den største uafhængige aktør, som validerer virksomheders klimamål.

Temperaturstigningerne i den nye rapport bygger på en gennemgang af handlingsplanerne - eller mangel på samme - i ca. 13.000 virksomheder rundt omkring i verden. Heraf er 73 af dem danske.

Kilde: FINANS

Ligeledes er det et problem for dansk erhvervsliv, at der godt nok er grønt momentum blandt nogle virksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk, Ørsted og Lego, mens andre danske giganter endnu ikke har sat mål for deres scope 1 og 2-udledninger.

En opgørelse fra FN’s Global Compact viser, at fem af de danske C25-selskaber endnu ikke har tilsluttet sig til de videnskabelig klimamål via Science Based Targets-initiativet (SBTi).

Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter

”Jeg synes, det er svagt. I C25 burde alle virksomheder have tilsluttet sig SBTi. Det gælder også, selvom man er i en lavemissionssektor, hvor man jo i øvrigt skulle tro, at det var lettere at sætte et mål. Det er de store selskaber, der sætter retningen for hele underskoven af mindre selskaber, og flere af dem glimrer ved deres fravær,” siger Anders Schelde.

Religiøse krav

Bavarian Nordic er blandt de børsnoterede selskaber i C25-indekset, som endnu ikke har et klimamål. Dertil har virksomheden biotekselskabet aktivt fravalgt at rapportere til CDP, selvom virksomheden næster år forventer at præsentere de første reduktionsmål for sin egen drift.

»Det er lidt blevet et religiøst område, og man ikke tør stå udenfor, for så bliver man udskammet. Men i sidste ende skal omstillingen ske hos os på mikroniveau i virksomhederne. Jeg mener bare ikke, at det er journalister eller selvbestaltede organisationer, der skal sætte standarden. Der ville jeg meget hellere have, hvis der sad nogle folk i Miljøministeriet eller i EU, som havde kompetencerne til at udstikke nogle retningslinjer,” kommenterer Rolf Sass Sørensen, der er vice president for investor relations.

I løbet af det seneste år har virksomhederne i Europa sænket deres temperaturpåvirkning fra 2,7 til 2,4 grader. Det er et direkte resultat af, at flere virksomheder har tilsluttet sig SBTi.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k