Danske pensionskroner investeret i kontroversielt brasiliansk olieprojekt
Imens Equinor udvider produktionen af olie i Brasilien, modtager de investeringer fra flere danske pensionskasser. Forbindelsen rejser spørgsmål om oprigtigheden ved pensionsselskabernes erklærede grønne hensigter.
Flere danske pensionsselskaber har investeringer i det norske energiselskab Equinor, der i samarbejde med internationale partnere udvikler olieprojektet Bacalhau i Brasilien. Projektet finder sted 185 kilometer ud for øen Ilhabela i et marint område med høj biodiversitet.
Med et produktionsmål på over 1.000 millioner tønder olie vil Bacalhau stå for et betydeligt bidrag til den samlede olieproduktion i regionen. Ifølge brasilianske myndigheder og miljøorganisationer foregår projektet i nærheden af naturområder med beskyttede arter og følsomme økosystemer.
Danske pensionskasser, herunder Danica Pension, Sampension og PensionDanmark, har investeringer i Equinor. Flere af disse selskaber har samtidig tilsluttet sig internationale klimainitiativer som Net-Zero Asset Owner Alliance og har offentligt erklæret ambitioner om at bidrage aktivt til den grønne omstilling.
Det rejser spørgsmålet, om investeringer i et selskab som Equinor, der udvider sin fossile produktion samtidig med investeringer i vedvarende energi, er forenelige med målsætningen om klimaneutralitet i 2050.
Danica Pension oplyser, at investeringerne i energiselskaber netop nu er under revision som led i en ny politik, og at Equinor er en del af den vurdering. AkademikerPension har på den baggrund valgt at fravælge investeringer i Equinor, da selskabets nuværende strategi ikke anses for at være tilstrækkeligt i tråd med Paris-aftalen.
En mørkegrøn strategi?
Equinor betegner sig selv som en aktør i energiomstillingen og har blandt andet investeret i vind- og solenergi i Brasilien. Samtidig fremgår det af selskabets planer, at der over de kommende år satses yderligere på olieudvinding, blandt andet via projekterne Bacalhau og Raia.
Olieudvinding på ultra-dybt vand, som det er tilfældet med Bacalhau, er teknologisk krævende og indebærer ifølge eksperter særlige miljømæssige hensyn. Equinor oplyser, at der arbejdes målrettet på at begrænse emissionerne under produktionen gennem ny teknologi, og at risikovurderinger er udarbejdet i overensstemmelse med både nationale og internationale standarder.
Energiforskere og miljøorganisationer har udtrykt bekymring for, om selskabets udvidelse af olie- og gasproduktion er forenelig med ambitioner om at understøtte en global grøn omstilling.
Det brasilianske miljøagentur IBAMA har godkendt projektet, men fremhæver samtidig, at det berører områder med truede arter og unikke marine habitater. Olieudslip, støjforurening og ændringer i dyrelivs migrationsmønstre er blandt de risici, der bliver nævnt i vurderingerne.
- lhs