Danske pengetanke i grønt angreb på Shell: ”Handler imod aktionærers interesser”

11 Shell-bestyrelsesmedlemmer bliver sagsøgt af aktionær ClientEarth. En række danske investorer bakker NGO’en op. Årsagen bag er en klimaindsats, der er trukket i langdrag – til risiko for både planeten og aktionærerne, lyder argumentet.

16.02.2023

CSR.dk

60 aktionærer mod 11 bestyrelsesmedlemmer. Det er udgangspunktet i et historisk søgsmål mod Shell, som involverer en række danske pengetanke og pensionsselskaber, alle aktionærer i Shell.

Det skriver Berlingske. 

Målet er at tvinge oliegiganten til at sætte tempo på sine klimatiltag og fremtidssikre forretningen i takt den grønne omstilling. For bestyrelsen forhaler den grønne udvikling, vurderer den engelske NGO ClientEarth, der er aktionær i Shell, og som nu hiver 11 bestyrelsesmedlemmer i retten. Det på trods af historiske overskud i lys af energikrisen.

Bag ClientEarth står 60 aktionærer, der ligeledes mener, at ”det sætter virksomhedens langsigtede kommercielle levedygtighed i fare og truer indsatsen for at beskytte planeten, hvilket yderligere øger risikoen for virksomheden”.

Investorgruppen bag søgsmålet ejer omkring 12 millioner af de samlede syv milliarder Shell-aktier, og ud af en række af også danske investorer er AP Pension, Danske Bank og AkademikerPension blot tre eksempler.

Faktisk solgte AkademikerPension for nylig sine aktier i Shell på grund af strategien, men investeringsdirektør Anders Schelde understreger i en pressemeddelelse, at man er villig til at geninvestere, hvis der rettes op på den.

Læs også: DSV indfører intern CO2-afgift

”Hvis vi skal nå Paris-aftalens mål, har vi brug for, at de største fossile selskaber omstiller sig. Og det er i stigende grad gået op for folk, at når man forvalter andre folks penge, følger der også et ansvar med,” udtaler han.

Nu skal det britiske retssystem vurdere, om man vil tage sagen op. Ifølge de sagsøgte selv er der ikke noget at komme efter. Selskabets kurs flugter stadig med Paris-aftalens mål om at begrænse temperaturstigningerne, vurderer de, som derfor heller ikke mener, at de har handlet imod aktionærernes interesse.

I 2021 tabte Shell dog en klimasag i Holland anlagt af organisationen Milieudefensie, hvor selskabet blev beordret til at reducere sine emissioner med 45 procent inden 2030 sammenlignet med 2019-niveauerne.

- KCP

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K