Danmark halter efter Sverige i lyskilde-genanvendelse

I Danmark sender vi kun halvdelen af vores lyskilder til genanvendelse. Dermed er vi langt efter vores svenske naboer, som genanvender 75 procent af deres lyskilder.

Svenskerne er noget bedre til at genbruge lyskilder end det er tilfældet her til lands. Foto: Flickr/Vanessa C.

03.11.2014

CSR.dk

Sidste år blev der, ifølge Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF), indsamlet 682 tons brugte sparepærer, lysstofrør og andre lyskilder til genanvendelse i Danmark. Det svarer til 50 procent af de i alt 1374 tons lyskilder, der blev sendt på markedet. Det betyder, at de danske husholdninger halter markant efter de svenske, der indsamlede 75 procent af deres lyskilder i 2013.

Læs også: Nespresso vil genanvende kaffekapsler

Derfor opfordrer belysningsfabrikanten Osram de danske forbrugere til at begrænse spild og forurening af jordens ressourcer og i stedet genanvende flere lyskilder.

”"Danmark er helt klart langt bagefter Sverige i indsatsen for at genanvende lyskilder. Mange virksomheder har sat genanvendelsen i system. Nu er vi meget opsatte på, at forbrugerne også skruer op for indsatsen, så vi kan indhente svenskernes forspring. LWF (Lyskildebranchens WEEE Forening red.) og genbrugsstationerne har sørget for, at indsamlingsmodellen er på plads, så der er i dag ikke er nogen forhindringer for, at forbrugerne kan genanvende materialerne og undgå at forurene"”, siger Henrik Worsøe fra Osram.

Selv om genanvendelse generelt har fået stor opmærksomhed i samfundsbevidstheden, har mængden af genanvendte lyskilder ligget uforandret på 50 procent siden 2011.

Det er til trods for, at genanvendelse af lyskilder er blevet nemmere for hr. og fru Jensen. LWF, som siden september 2013 har stået for indsamlingen af brugte sparepærer og lysstofrør, modtager i dag brugte lyskilder fra i alt 193 kommunale genbrugspladser, og forbrugere kan, ved at indtaste deres postnummer på LWF’s hjemmeside, finde det nærmeste indsamlingssted.

Derfor håber Jan Bielefeldt, der er administrerende direktør i Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF), at de danske husholdninger begynder at vise, at de godt kan genvende lyskilder.

Læs også: TerraCycle genanvender varmdrikskapsler

"”Genanvendelse er ikke kun for virksomheder. Tiltag som eksempelvis postnummer-søgefunktionen har virkelig åbnet nye døre og gjort det meget nemmere for os alle at sikre, at både værdifulde ressourcer og skadelige stoffer, såsom kviksølv i sparepærer og lysstofrør, bliver genanvendt i stedet for at havne i dagrenovationen", siger Jan Bielefeldt. 

-SSM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V