CSR-profilen: Positionen som rollemodel forpligter

Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed i Novo Nordisk, har arbejdet systematisk med bæredygtighed i 20 år. En vigtig opgave for det globale team ”Corporate Sustainability” er hele tiden udfordre vanetænkning, fortæller hun.

08.01.2013

Ulla Bechsgaard, ub@horisontgruppen.dk, CSR.dk

Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed i Novo Nordisk.

Susanne Stormer, der i dag er global chef for bæredygtighed i Novo Nordisk, fandt tidligt ud af, at hun var god til at lytte til forskellige interessenter og finde ind til kernen af problemstillingerne og derefter orkestrere løsninger. Som kommunikationsrådgiver havde hun ikke nødvendigvis en dyb faglig viden; men hun kunne lytte til sine kunders synspunkter og argumenter og formidle omverdenens bekymringer og forventninger til dem; og hun kunne hjælpe kunderne – private og offentlige virksomheder – til at se på sig selv udefra med omverdenens øjne. Den evne er fortsat en af hendes spidskompetencer.

Hvordan kom du i gang med at arbejde med bæredygtighed?
Jeg husker en af mine første opgaver som rådgiver. Vi udgav et kundemagasin for Vølund Miljøteknik om affaldsenergi, og jeg besøgte en virksomhed i Vegger i Nordjylland, der havde udviklet et nyt biogasanlæg. Det havde jeg bestemt ingen forstand på; men jeg forstår forskellige ’sprog’ og kunne bidrage med at skabe en større omverdensforståelse og etablere en dialog. Nogle af de dilemmaer, jeg tidligt arbejdede med, var: information til forældre og beboere om forurenet jord i kolonihaver og på legepladser i København; effektive vaskemidler og deres miljøbelastning; og naboklager over forurenende virksomheder.

Læs også: Novo og Dong bliver fremhævet i international rapport

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med bæredygtighed?
Jeg kan især godt lide rollen som forandringsagent. Jeg har den overbevisning, at økologisk balance, social retfærdighed og en rimelig fordeling af økonomiske ressourcer er en forudsætning for udvikling og vækst; og jeg mener, at vi alle har en rolle at spille i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund. I mit job har jeg det privilegium at være med til at træffe beslutninger, der kan bringe os i den retning. Jeg arbejder for eksempel med: UN Global Compact og Global Business Initiative on Human Rights; investor-dialoger og integreret rapportering. Denne sommer var vi med til FNs globale konference Rio +20 og bidrog med vores erfaringer på de agendaer, hvor vi har noget at byde ind med.

Blå bog: Susanne Stormer

Nuværende job: Vice President, Corporate Sustainability, Novo Nordisk

Tidligere job: Projektchef, Cohn & Wolfe; egen kommunikationsrådgivningsvirksomhed, Substans; ekstern lektor, CBS

Uddannelse: Cand. mag. i engelsk sprog og litteratur

Fritidsinteresser: Sejlsport (træsejler)

Civilstatus: Gift med Lars, der er vinhandler.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Først og fremmest motiverer det mig at arbejde sammen med dygtige og engagerede kolleger og samarbejdspartnere om en fælles ’sag’. Jeg har et topprofessionelt team, som kan måle sig med de bedste i verden inden for vores felt. Jeg bliver også motiveret af udfordringer – jeg er ikke bange for at gå i clinch med tilsyneladende uoverstigelige barrierer, og jeg arbejder i en virksomhed, der sætter ambitiøse mål og støtter innovative initiativer. Vi arbejder blandt andet med integreret rapportering som et udtryk for ’mainstreaming’ af samfundsansvars-forståelse.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Min primære opgave at forankre princippet om den tredobbelte bundlinje i hele virksomheden. Det kræver, at vi kan dokumentere, hvordan denne tilgang skaber værdi, og at vi kan tale i et sprog, vores kolleger i forretningen forstår. Vi har masser af stærke eksempler på, at vores tredobbelte bundlinje giver større værdi både for Novo Nordisk og for samfundet. I takt med at begrebet samfundsansvar er ved at være mainstream, er det også i stigende grad blevet et konkurrenceparameter. Vi har gennem årene opnået en position som rollemodel, og den skal vi kunne blive ved at med at leve op til. Vi lærer nyt og udvikler os hele tiden i takt med, at vores omverden forandrer sig og stiller nye forventninger.

Læs også: CSR-profilen: Transparens er Bestsellers største CSR-udfordring

Tager alle medarbejdere i Novo Nordisk og alle samarbejdspartnere bæredygtighed alvorligt?
Novo Nordisk har taget samfundsansvar alvorligt længe før, jeg overhovedet kom ind i virksomheden. Det er et stærkt udgangspunkt. Men internt og i dialog med samarbejdspartnere møder vi selvfølgelig stadig nogle udfordringer. Vi har for eksempel diskussioner om kort sigt versus langt sigt, om finansiel værdi versus ikke-finansiel værdi osv. Det bedste kort, vi har på hånden, er dokumentation– tal og fakta, der viser, at vores tredobbelte bundlinje giver værdi, også for forretningen. For mange er samfundsansvar stadig et tros-spørgsmål, og det behøver det ikke være.

Har du nogle udfordringer i forhold til direktion og bestyrelse?
Beslutningen om at arbejde med den tredobbelte bundlinje, økonomi, miljø, socialt ansvar, går tilbage til 1990’erne og bygger på den internationalt kendte John Elkington’s tanker. I 2004 blev det skrevet ind i selskabsvedtægterne, og dermed er bestyrelsens ansvar også præciseret. Ansvaret for bæredygtighed er forankret i koncerndirektionen med Lise Kingo som overordnet ansvarlig, herunder det område, jeg hører til, Global Stakeholder Engagement ledet af Charlotte Ersbøll.

Læs også: CSR-profilen: 50 år gamle værdier er topaktuelle i dag

Hvad er din virksomheds største udfordring i forhold til bæredygtighed lige nu?
At blive ved med at gøre os fortjent til vores omdømme som værende blandt de bedste i verden. Vores virksomhed er en global spiller, og med størrelsen følger både indflydelse og forpligtelser. Diabetes er en global epidemi, som koster store summer og har en høj pris for de mennesker, der må leve med denne sygdom. Sundhedssystemer verden over er grundlæggende ikke-bæredygtige og har svært ved at leve op til deres opgave. Vi kan gøre meget – og gør det – for at fremme forebyggelse og bedre behandling, men møder daglige dilemmaer.  Min væsentligste agenda er integrering – at få bæredygtighed helt ind i maskinrummet. Det må aldrig blive noget påklistret.

Hvordan synes du, CSR har ændret sig i den periode, du har arbejdet med det?
Det har været bekræftende at se, at samfundsansvar i den grad er kommet på dagsordenen. Der er også flere, som arbejder mere systematisk og strategisk inden for feltet, og det er blevet langt mere forretningsorienteret. Samtidig har det undret mig, at vi herhjemme har været så længe om at komme ud af starthullerne. Jeg synes, vi i Danmark har rigtig meget at byde på via vores kultur, historie og samfundsform, og det er vi først ved at bringe i spil nu.

Læs også: CSR-profilen: CSR er et stærkt konkurrenceparameter

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?
Der er en reel risiko for, at CSR-branchen kommer til at lukke sig om sig selv og bliver hængende i en opfattelse som en slags modkultur inden for de organisationer, vi arbejder i. Vi SKAL udfordre konventionel tænkning, og det skal vi blive ved med at gøre, men den helt store udfordring ligger i at opnå fuld integration. Og for at komme dertil, er vi som profession nødt til at give slip på nogle af de bastioner, vi har bygget. For eksempel er CSR-ansvarlige glade for bæredygtighedsrapporter, fordi det synliggør vores arbejde; men vi ved også, at færre og færre læser dem, så måske er det en af de konventioner, vi skal have gjort op med.

Du er engageret i netværket CSR Europe. Hvad betyder det for dit arbejde?
Jeg er valgt ind i bestyrelsen i CSR Europe. Jeg er også medlem af styregrupper for andre internationale samarbejder (UN Global Compact LEAD, GBI) og har aktive samarbejder med business skoler over hele verden. I mit arbejde er det altafgørende, at vi konstant lærer og henter inspiration udefra. Det gør os bedre i stand til at forstå og fortolke nye strømninger. Samtidig kan jeg bringe vores erfaring og perspektiver på bordet, når vi arbejder med disse temaer i bredere sammenhænge. Og ikke mindst åbner det op for samarbejder og partnerskaber på tværs af geografi og brancher, som gør os i stand til at løfte større opgaver og skabe større gennemslagskraft.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Allerbedst, når jeg om foråret står på bådpladsen og klargør min elskede gamle træbåd til en ny sæson på vandet. Og så slapper jeg umådeligt af, når jeg er ude på vandet. Der er det vejret, der bestemmer tempo og retning, ikke arbejdsopgaver. For mig er det bæredygtighed i praksis at vedligeholde smukt håndværk, sætte sejl, stryge af sted med vinden i næsen og nyde den stille aftenstemning i havnen sammen med mennesker, for hvem det er fuldstændig lige meget, hvem jeg er, og hvad jeg laver.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.06.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Quick fix på vej til bølge 1- virksomheder: Kan sætte CSRD-indfasningskrav på hold

06.06.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

ESG-rapportering - måske ikke et krav til din virksomhed, men hvad siger kunderne og banken?

04.06.2025CSR.dk

Klage indsendt over Arlas ’vildledende klimatal og greenwashing’

03.06.2025CSR.dk

Groundley henter millioninvestering til grøn regnskabsplatform

03.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Nyt samarbejde gør miljødata let tilgængeligt

30.05.2025CSR.dk

Flertal af Europas virksomheder er tilfredse med CSRD

26.05.2025CSR.dk

Brug af VSME kan stadig give solid rapportering

26.05.2025CSRD+CO

Sponseret

ESG-rapportering: start med de lavthængende frugter!

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Access2innovation
Konference
Strengthening Nordic-Southern African Business Partnerships and Investment

Ahead of the Nordic-Africa Foreign Ministers’ Meeting hosted in Zimbabwe in October 2025, this half-day event, organised by Afrika Consultancy in collaboration with Access2innovation (A2i) and supported by EIFO, will spotlight high-potential business and investment opportunities in Southern & Eastern Africa, focusing on green innovation, tech, agriculture, health, and tourism.

Dato

12.06.2025

Tid

08:30

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Implementer – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Implementer med den internationale certificering fra PECB.

Dato

16.06.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 42001: 2023 Artificial Intelligence Management System Foundation

This two-day course provides an overview of the ISO/IEC 42001 standard and essential knowledge required for the establishment, implementation, maintenance, and continuous improvement of a responsible Artificial Intelligence Management System (AIMS).

Dato

16.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Kvalitetskultur

Et effektivt ledelsessystem er kernen i en effektiv virksomhed og driver virksomheden frem mod sine strategiske mål. Det effektive ledelsessystem bør derfor forholde sig til sine interessenters behov og forventninger, risici og muligheder, lovkrav og ikke mindst organisationens værdier og kultur.

Dato

16.06.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (Dansk)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

16.06.2025

Sted

Odense