CSR megatrends i 2016

Hvad er de vigtigste CSR-emner og dagsordener i 2016? Et vue ud over internationale CSR-folks meldinger og analyser peger på fem stærke trends.

15.03.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

1. Bæredygtighed og mainstream politik nærmer sig hinanden
”I mange år virkede det som om, at vi var nogle, der gik rundt og advokerede for bæredygtighed, mens resten af verden talte om noget andet. Men nu vores emner centrale i den brede offentlige debat.” Sådan siger Rob Cameron, som leder engelske SustainAbility, et af verdens ældste analyse- og rådgivningsfirmaer inden for CSR.

Klimaaftalen i Paris og vedtagelsen af FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed bidrager i høj grad til den bevægelse, fordi det globale samfund har skullet tage stilling til spørgsmål om bæredygtighed. Men det handler også om det globale risikobillede. Ser man på 2015-udgaven af World Economic Forums rapport om de største globale risici, er klimarelaterede trusler stærkt repræsenteret, sammen med svækket samfundsmæssig stabilitet med forbindelse til mangel på jobs og indtægter.

I mange år virkede det som om, at vi var nogle, der gik rundt og advokerede for bæredygtighed, mens resten af verden talte om noget andet.

Rob Cameron, SustainAbility

Ifølge stifter og ejer af amerikanske SustainableBrands, KoAnn Vikoren Skrzyniarz, er der også nye og vigtige deltagere i samtalen om CSR-emner, som trækker mod en bredere debat. F.eks. paven og repræsentanter for andre religiøse samfund, som er begyndt  at udtale sig om både klima og social retfærdighed, hvilket i nogle dele af verden har stor betydning for, hvordan både myndigheder og private aktører tænker og handler.

Samtidig mener hun, at virksomheder, der allerede har arbejdet med CSR i årevis, vil blive efterspurgt og brugt som rollemodeller for de mange nye virksomheder, som nu melder sig under fanerne. Vigtigheden af  de etablerede CSR-virksomheder bakkes op af Rob Cameron, som forklarer at selvom bæredygtighed er blevet noget alle snakker om, så er det langt fra noget alle leverer på.

2. Klimaet
Med Parisaftalen fra december 2015 forstummede samtalen om, hvorfor det globale samfund skal bekymre sig om klimaforandringer. Tilbage står nu diskussionen af, hvordan de nationale forpligtelser skal gøres til virkelighed, og den samtale kommer i høj grad til at handle om virksomheder.

Omverdenen vil forvente, at virksomheder arbejder med både energieffektivisering, valg af energikilder og om udvikling af nye teknologier, til f.eks. udvinding og lagring af CO2 – både hos sig selv og hos leverandører. Finanssektoren vil forvente, at man bevidst og kvalificeret tager stilling til, hvilke risici klimaforandringer skaber for ens virksomhed, om det så handler om afgifter på udledning af CO2, omkostninger ved mere ekstreme vejrforhold eller energiforsyningssikkerhed.

Læs ogsåSkal vil lave forretning eller redde verden?

At det ikke er gratis at udlede CO2, er for nogle virksomheders vedkommende allerede et vilkår. Flere vil få samme skæbne i takt med at systemer til handel med CO2-kvoter vil blive sat i værk. Kina vil lancere sin løsning i 2017, USA er i gang med at koordinere en række staters CO2-handelsinitiativer og på den måde skabe en landsdækkende løsning. Man regner med at se en stigning i antallet af nationale tiltag og stigende koordinering mellem eksisterende løsninger.

En ny alliance, Carbon Pricing Leadership Coalition (CPLC), blev f.eks. lanceret under COP21 i Paris, for at styrke og udvide afgifter på CO2 i hele verden. Alliancen består af 15 lande, fem canadiske delstater og Californien sammen med ca. 90 NGOer og virksomheder, heriblandt Danfoss og Novozymes.

CO2-afgifter dækker i øjeblikket omkring en fjerdedel af verden emissioner.

3. Større gennemsigtighed
I Danmark er årsregnskabsslovens §99a og b om rapportering om samfundsansvar blevet opdateret i løbet af 2015. Det sker som konsekvens af et nyt EU direktiv, som gør den slags rapportering obligatorisk for omkring 6.000 virksomheder på tværs af Europa.

Anden lovgivning og retningslinjer får også indflydelse, f.eks. vil Storbritanniens Modern Slavery Act kræve, at store virksomheder med aktiviteter i landet redegør for, hvordan deres forsyningskæde ser ud i forhold til det emne. Et andet eksempel er nye krav fra EU og OECD om mere detaljeret rapportering på skatteområdet. Eller staten New Yorks nyligt lancerede undersøgelse af om oliefirmaet ExxonMobil har holdt oplysninger tilbage om klimarisici i deres kommunikation til investorer og offentligheden. Kommentatorer i USA sammenligner med sager mod tobaksindustrien om tilbageholdelse af oplysninger om de skadelige effekter ved rygning.

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

Finanssektoren er også ved at påtage sig en ny rolle i forhold til gennemsigtighed med særligt fokus på konsekvenserne af klimaforandringer. F.eks. med oprettelsen af det globale “Task Force on Climate-related Financial Disclosures”, som vil udvikle retningslinjer for oplysninger om klimarelaterede finansielle risici.

Endelig er både forbrugere og interesseorganisationer stadigt mere optaget af muligheden for at spore materialer og garantere rimelige arbejdsforhold i produkters værdikæde. I takt med at nye værktøjer, samarbejder og teknologier på feltet kommer frem, vil muligheden for og dermed kravene til at holde snor i sin forsyningskæde vokse.

4. Bedre mål for CSR-arbejdet
Virksomheders måde at sætte mål for deres CSR-indsats vil nyde større bevågenhed. For det første fordi der med klimaaftalen i Paris og vedtagelsen af FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed i september 2015 nu findes globalt etablerede rammeaftaler, for hvad de fælles mål er. Dem forventes virksomhederne dels at bidrage til opfyldelsen af og dels orientere sig efter i deres interne arbejde med ansvarlig virksomhedsdrift.

Der bliver brugt mange kræfter på at involvere virksomhederne, f.eks. har FN og Unilever for nylig lanceret “the Global Commission on Business and Sustainable Development”, som i 12 måneder skal udbygge business casen for at bidrage til opnåelsen af de 17 verdensmål for bæredygtighed. En anden faktor i skubbet mod bedre mål inden for CSR er de nye krav om obligatorisk CSR-rapportering i Europa. Det indebærer krav om, at de omfattede virksomheder fastsætter og offentliggør både nøglepræstationsindikatorer (KPI) og rapporterer på resultaterne af deres indsats.

Samlet set er tiden måske ved at rinde ud, for, at virksomheder med kun en lille skelen til omverdenens forventninger bestemmer, hvad der er rimelige og realistiske mål for deres egen indsats.

De forventninger lægger sig tæt op ad en voksende debat om nødvendigheden af videnskabeligt baserede mål, hvis fortalere argumenterer for, at alle virksomheders CO2-reduktionsmål skal sættes i forhold til behovet for reduktioner, hvis den globale opvarmning skal holdes under 2 grader. Det gælder f.eks. organisationen ”Science Based Targets Initiative”, som er etableret af FN’s Global Compact, the World Resources Institute, WWF og CDP. De havde en målsætning om, at 100 virksomheder skulle have meldt sig til og sat videnskabeligt baserede CO2-reduktionsmål inden udgangen af 2015, hvilket lykkedes med 114 virksomheders indrullering i initiativet heraf en god del af de globale CSR-stjerner.

Samlet set er tiden måske ved at rinde ud, for, at virksomheder med kun en lille skelen til omverdenens forventninger bestemmer, hvad der er rimelige og realistiske mål for deres egen indsats.

5. Ansvarlige investeringer
Finanssektoren er allerede nævnt som en vigtig aktør i krav til virksomheder om større gennemsigtighed. Men investorer spiller en endnu vigtigere rolle, når de vælger, hvor de vil placere deres penge. De ved godt, at tiderne er skiftet.

Mens en rapport fra september 2015 fortæller om, hvordan mere en 2.600 milliarder dollar er på vej væk fra investeringer i fossile brændstoffer, har London udnævnt 2015 til den grønne finansiering år i et forsøg på at etablere sig som centrum for grønne investeringer. Kinesiske banker er begyndt at udstede grønne obligationer, og finansgiganter opretter grønne investeringsfonde og øger egne investeringer i disse. En anden undersøgelse viser, at 92 procent af investorerne er enige i, at bæredygtighed er vigtigere nu end for tre år siden, og at 44 procent allerede aktivt trækker deres penge ud af virksomheder, som præsterer dårligt inden for bæredygtighed.

Læs også: Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

Ifølge samme undersøgelse overvejer op mod 90 procent af investorerne et eller flere aspekter af bæredygtighed i forbindelse med deres investeringer. Forsikrings- og investeringsfirmaet Allianz falder i kategorien ’flere’, med deres plan om at analysere alle investeringer ud fra 37 kriterier inden for miljø, sociale forhold og ledelse, for at sikre at de foretager mere bæredygtige investeringer. Allianz vil til april i år desuden have trukket sine penge ud af ca. 70 virksomheder, hvor mere end 30 procent af omsætningen er relateret til kul.

Samtidig tegner der sig to positioner i forhold til ansvarlige investeringer. Den ene foretrækker, at man simpelthen trækker pengene ud af ikke-bæredygtige aktiviteter og lader dem sejle sin egen sø. Den anden at man fastholder sine investeringer, men aktivt går ind i virksomhederne og arbejder for at opnår forandringer mod bæredygtighed.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus