CSR-certificering giver positiv omtale

Forretningsmæssigt er det i første omgang øget positiv opmærksomhed, blandt andet via presseomtale, som Berendsen Textil Service har fået ud af sin CSR-certificering.

Berendsen Textil Service er certificeret efter DS49001. Mange af Berendsens vaskerier havde inden certificeringen igangsat lokale initiativer, der dækkede dele af DS49001. Foto: Berendsen Textil Service..

16.10.2014

CSR.dk

Om Berendsen Textil Service

Berendsen Textil Service har hovedkontor i Søborg og 16 vaskerier fordelt i hele landet.

Virksomheden har cirka 1.200 medarbejdere og er markedsledende i Danmark inden for vask af tøj, tekstiludlejning og måtte-ordninger med videre til private og offentlige virksomheder.

Berendsen Textil Service er en af de virksomheder, der er certificeret efter DS49001, den ”danske” CSR-certificering.

Servicevirksomheden, der har 16 vaskerier i Danmark, fik det første certifikat, ISO 14001, i slutningen af 90’erne og er i dag fuldt ud certificeret inden for kvalitet, miljø, arbejdsmiljø, Svanemærket med mere. Mantraet hos Berendsen er, at man bliver certificeret, når det giver mening rent forretningsmæssigt.

”Så der skal for os være mere i at blive certificeret end, at det er oppe i tiden”, siger Anne-Sophie Stokbro, kvalitets-, miljø- og arbejdsmiljøchef i Berendsen. I og med DS49001-certificeringen handler meget om kvalitet, miljø og arbejdsmiljø, var Berendsen allerede godt dækket ind på flere parametre.

”I forvejen gjorde vi mange af de ting, som ligger i standarden, så derfor handlede det meget om, at vi gerne ville have stemplet. Så vi kiggede på, hvad vi manglede i forhold til at opnå CSR-certificeringen og foretog derefter en gap-analyse for at afdække, hvad det ville kræve af ressourcer”.

Lokale initiativer
I processen fandt Anne-Sophie Stokbro ud af, at mange af vaskerierne havde igangsat lokale initiativer, der dækkede dele af DS49001.

”Vi kunne se, at vi ikke skulle bruge forfærdelig meget energi på det, det lå til højrebenet, så vi besluttede at starte certificeringsprocessen op. Men hvis det havde krævet en større omvæltning, havde vi ventet og set tiden an”, fortæller Anne-Sophie Stokbro.

Læs også: Det giver mening at certificere

Der skulle især arbejdes med involveringen af interessenter, som fylder en betydelig del i DS49001. Og så blev der desuden stillet skarpt på risikobaseret ledelse som en del af væsentlighedsanalysen i certifikatet. Risikobaseret ledelse, som virksomheden allerede var i gang med at ændre ledelsessystemet til, betyder i Berendsen, at der er procedurebeskrivelser for eksempelvis produkter, produktionsflow og kundehåndtering.

Desuden vurderes processer ud fra en risikobaseret tilgang, hvor man afdækker, hvad der er vigtigt for kunderne, Berendsens ejere, medarbejdere og miljøet. Det skal sikre, at kunderne får det rigtige tøj retur, ejerne får et fornuftigt afkast, respekt for miljøet og en samfundsansvarlig forretningstilgang.

En luftig standard
Der har ifølge Anne-Sophie Stokbro været mange gode interne diskussioner vedrørende fortolkningen af DS49001.

”Den er mere luftig end andre standarder, og der er heller ikke megen præcedens endnu. Men selv om CSR-certificeringen er åben for fortolkning, er der ikke frit spil, da certificeringsorganerne stiller krav til det, vi gør. For os handler det også om, at vi får eksterne auditorer til at kigge på vores systemer og processer. De ser på, hvad vi kan gøre bedre og giver os nogle idéer med på vejen. Det holder os på tæerne”, siger Anne-Sophie Stokbro.

<p>”… selv om CSR-certificeringen er åben for fortolkning, er der ikke frit spil, da certificeringsorganerne stiller krav til det, vi gør”. </p>

Anne-Sophie Stokbro, kvalitets-, miljø- og arbejdsmiljøchef i Berendsen

Arbejdet med at implementere DS49001 sker trinvist, og man har valgt at fokusere indsatsen hos driftsafdelingerne i første omgang, da det er her, effekten ifølge Anne-Sophie Stokbro er størst. Hver afdeling har afsat to hele dage i ledelsesgruppen til at gennemgå certificeringen, hvor de bliver samlet til en workshop, hvor der arbejdes med risikobaseret ledelse. Dernæst foretages en interessentanalyse, certificeringen bliver sat i relation til kommunikationsstrategien, der tilpasses den enkelte afdeling og kundesortimentet.

Alle vaskerier skal efter planen være certificeret i slutningen af 2015, hvilket er to år efter den oprindelige tidsplan. Årsagen til forsinkelsen har været mangel på ressourcer, oplyser Anne-Sophie Stokbro.

Certificering og forretning
Når talen falder på, hvad Berendsen indtil videre har fået ud af at være certificeret rent forretningsmæssigt, fremhæver Anne-Sophie Stokbro den øgede positive opmærksomhed, blandt andet via medieomtale af virksomheden.

”Vi har valgt at lægge alle certificeringer på vores hjemmeside. Det har tvunget os til at have en mere udadvendt strategi med hensyn til, hvordan vi kommunikerer det ud, i stedet for at beholde det inden for vores egne fire vægge. Så det har givet presseomtale, at vi er blevet CSR-certificeret”, siger hun.

Læs også: CSR er vores omdrejningspunkt

Ifølge Anne-Sophie Stokbro har Berendsen ikke fået et væld af nye kunder qua CSR-certificeringen. 
”Men for vores store strategiske kunder har det betydning, at vi udvikler os, og CSR-certificeringen er derfor medvirkende til, at disse kunder bestyrkes i, at de har den rigtige leverandør”.

Ud over medieomtalen bruger Berendsen CSR-certificeringen i forbindelse med udbud og tilbud. Og i præsentationer ved eksempelvis foredrag.   

Gode råd til certificering
Har du nogle gode råd til andre virksomheder, der vil DS49001-certificeres? 
”Det har fungeret godt for os, at driften er blevet inddraget rigtig meget. Mange, jeg taler med i andre virksomheder, oplever, at deres ledelsessystemer og dermed også certificeringer befinder sig ude på sidesporet, men den udfordring synes jeg ikke, at vi har. For os er det nemt at involvere driften, fordi de er vant til det. Jeg vil mene, at det er den eneste rigtige måde at gøre det på”.

I Berendsen bliver medarbejdere og ledere inddraget via workshops, hvor lederne selv definerer deres CSR-ledelsessystem. De vedligeholder det selv og arbejder videre med det. Anne-Sophie Stokbro har konsulentrollen, hvor hun hjælper de forskellige afdelinger i gang og efterfølgende sikrer sig, at de lever op til kravene, inden det certificerende organ kommer ud.

”Hvis ikke du inddrager, bringer det ikke nogen værdi internt i organisationen. Dermed bliver det også tomt over for kunderne. Så mit hovedbudskab er: Facilitér processen, og lad derefter driften tage ejerskab”. Anne-Sophie Stokbro råder desuden til, at man udviser fleksibilitet, når certificeringen skal implementeres. ”Hvis en afdeling for eksempel har en stor udfordring med en kunde, er det nok ikke lige på det tidspunkt, du skal sætte en certificeringsproces i gang”.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Virksomheder øger fokus på bæredygtighed i møder og events

27.02.2024Red Barnet

Sponseret

Toms Gruppen fylder 100 år og forlænger værdifuldt partnerskab med Red Barnet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online