BSR: Det er tid til at re-definere bæredygtighed

Organisationen BSR indtager en særlig position i CSR-rådgiverlandskabet, som global, non-profit virksomhed. Danske Peder Michael Pruzan-Jørgensen er en del af organisationens ledelse. CSR.dk har talt med ham om BSR's planer i 2018.

Peder Michael Pruzan-Jørgensen giver gode råd i mange sammenhænge, her til et arrangement under Danish Maritime Days. .

23.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad er jeres top-prioriteter i 2018?
BSR’s globale organisation har to store prioriteter for de kommende år, som er fastsat i den strategi for vores arbejde, som vi etablerede i 2017: at facilitere samarbejder og at redefinere bæredygtighed.

Samarbejder har gennem de seneste 20 år været en tydelig del af vores måde at arbejde, at vi på forskellig vis har bragt virksomheder sammen for at løse problemstillinger, der enten kan være branchespecifikke, i en supply chain eller på tværs af adskillige brancher. I dag har vi omkring 25 af den slags netværk, hvoraf nogle fungerer som egentlige organisationer. Nu tager vi dem skridtet videre og organiserer det, vi kalder co-labs, som er kort for ”collaboration labs”. Tanken er, at vi skal investere aktivt i at identificere problemstillinger, som vi skønner enten bedre kan eller kun kan løses, hvis virksomheder samarbejder. Det kan være emner som antibiotika-resistens, plastik i havene eller noget så konkret som kvartalsvis rapportering.

Vores andet fokus kalder vi ”re-defining sustainability”, fordi vi skønner, at virksomheders arbejde med samfundsudfordringer i dag er et noget andet sted, end hvor vi var, da bæredygtigedsbevægelsen startede for ca. 20 år siden. Det betyder, at der er brug for en anden tilgang og en anden måde at tale og agere bæredygtighed. Det kommer først og fremmest af, at vi har fået verdensmålene og Parisaftalen, som er nogle meget klare roadmaps for verdens udvikling. Det er nogle roadmaps, som virksomhederne kan forholde sig til, og i en vis udstrækning bruge til at udstikke målsætninger for hvordan deres virksomhed skal udvikle sig. Ikke kun inden for deres bæredygtighedsarbejde, men også for hele eller dele af deres forretning.

Samtidig har BSR fortsat seks tematiske områder, som vi prioriterer. Det ene er menneskerettigheder, hvor 70-året for den universelle menneskerettighedsdeklaration betyder, at det bliver noget, som vi kommer til at give opmærksomhed. Det kommer til at handle rigtig meget om teknologi, produkter og supply chains. Klima er et andet vigtigt tema, hvor vores fokus i stigende grad ligger på ”resilience”, at man er i stand til at tilpasse sig til de forandringer der sker. Inclusive economy, som er afledt af den stigende økonomiske ulighed i verden, ligestilling for kvinder, supply chain og bæredygtighedsledelse er de øvrige fire.

Hvorfor har I valgt netop de indsatsområder?
Vi har valgt de to store prioriteter til at drive vores arbejde fremad, så er det fordi vi har denne lange og veldokumenterede tradition og erfaring inden for samarbejde, ligesom vores position som global, non-profit rådgiver er unik. Vi kan forholdsvis hurtigt mobilisere nogle af verdens største virksomheder omkring et emne. Det giver en mulighed for at tage fat i nogle af de problemstillinger, som det i stigende grad er erkendt ikke kan løses af individuelle virksomheder, men kræver et kollektivt svar.

Derudover er der eksterne faktorer som verdensmålene og Parisaftalen, kombineret med det vi oplever som en modenhed i virksomhederne og forandringer i det politiske landskab, som gør at virksomhederne må spille en ny rolle.

Hvilken impact håber I jeres arbejde får?
Vores mission er jo at bidrage til en mere retfærdig og bæredygtig verden, så det er i sidste ende det, det handler om for os. Så vores overordnede målsætning er, at bidrage til at virksomheder bliver endnu mere succesrige og gør det på en måde hvor de minimerer, reducerer eller måske endda eliminerer deres negative impacts og samtidig skaber positiv impact og udvikling i produkter, bedre arbejdspladser, mere ligestilling osv.

Som noget nyt er vi i gang med at etablere nogle impact-målsætninger, som vi kan måle på. Det er kompliceret, fordi vi arbejder med så mange forskellige virksomheder, på tværs af så mange brancher og emner. Så de kommer nok til at være lidt mere mekaniske, f.eks. inden for menneskerettigheder, hvor vi kan måle på om vi har hjulpet virksomheder til at gennemføre en human rights due diligence og fuldt integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Eller hvor mange virksomheder, vi har hjulpet med at lave en bredere ligestillings-due diligence og som har skrevet under på FN’s ligestillingsprincipper. De målepunkter er vi ved at definere.

Hvem skal i arbejde sammen med og/eller have hjælp af, for at nå jeres mål?
Vores samarbejdsrelationer kommer i højere grad til også at favne organisationer og sektorer som ikke er en del af den traditionelle bæredygtighedsverden. Ser man på mødet mellem f.eks. menneskerettigheder, etik og teknologi, så er der nogle helt andre aktører, end dem vi i bæredygtighedsmiljøet har været vant til at tænke på. Det kan være teknologiudviklere, den akademiske verden og regeringer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online