CSR – fra politisk korrekt branding til tørre tal i revisionsrapporten

Danmarks Naturfredningsforening forventer at blive certificeret efter CSR-standarden, DS 26001, allerede næste år. Projektets succes afhænger af, om foreningen formår at gøre CSR-indsatsen til en integreret del af de eksisterende procedurer.

31.03.2011

CSR.dk

Maden i kantinen er økologisk. Medarbejdersammensætningen skal afspejle samfundet i forhold til etnicitet og køn. Og en ekstraregning på flere hundrede tusinde kroner er til at leve med, hvis den kan sikre de rigtige stempler på foreningens tryksager.

Det var derfor ikke uden grund, at en god ven af René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, for tre år siden greb knoglen og tastede vennens nummer. En chefkollega med et større hjørnekontor end hans eget havde udpeget ham til at stå i spidsen for virksomhedens CSR-arbejde, og han havde hårdt brug for en sparringspartner med forstand på ”de bløde værdier”.
Men han blev skuffet.

”Jeg kunne konstatere, at vi syntes, vi gjorde alt det rigtige, men at vi faktisk ikke havde en nedskrevet CSR-politik. Vi havde ikke et samlet overblik over vores indsats, og vi var derfor heller ikke i stand til at dokumentere vores arbejde,” siger René la Cour Sell og uddyber:

”Og det var selvfølgelig slet ikke godt nok.”

Den samtale blev startskuddet til Danmarks Naturfredningsforenings målrettede CSR-indsats, der inden for et par år skal gøre foreningen til den første herhjemme, som kan bryste sig af CSR-certificeringen DS26001.

Lang vej igen
Danmarks Naturfredningsforening har netop afsluttet årsregnskabet for 2010, og ambitionen er, at det bliver det sidste uden en målbar CSR-indsats. Men René la Cour Sell lægger ikke skjul på, at der stadig er lang vej igen – og at det bestemt ikke er nogen let opgave.

”Grundlæggende handler det om at gå systematisk til værks og beskrive, hvad man gør, og hvad man ikke gør. Dermed kortlægger man de områder, der kræver en ekstra indsats, og hvor der er brug for nye procedurer. Men alene den indledende gennemgang er enormt ressourcekrævende,” siger han.

Processen har derfor allerede taget længere tid, end René la Cour Sell havde regnet med, da han for tre år siden sad med telefonrøret for øret og lovede sig selv, at spørgsmål til Danmarks NaturfredningsforeningsCSR-arbejde aldrig skulle give ham røde ører igen.

”Selvom vi har arbejdet målrettet med området i en årrække, så er der stadig lang vej igen. Indtil sidste år (da DS 26001 blev vedtaget, red.), var det ikke muligt at arbejde med CSR ud fra et certificeret system. Det betød, at man som virksomhed selv skulle finde formen, og den slags tager tid,” siger han.

René la Cour Sell håber derfor, at etableringen af DS 26001 samt Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med ordningen vil danne skole og dermed bidrage til at gøre det mere attraktivt for andre danske virksomheder og foreninger at kaste sig over CSR-arbejdet.

Interne og eksterne fordele
Arbejdet med DS 26001 har bekræftet Danmarks Naturfredningsforening i, at foreningen på mange områder er på rette vej, men René la Cour Sell er også blevet negativt overrasket undervejs.

”For eksempel har vi længe haft et ønske om, at vores arbejdsplads skal være en rummelig arbejdsplads. Men ved at gå den målsætning efter i sømmene har vi kunnet konstatere, at det langt fra er tilfældet – vi har for eksempel sjældent ansat personer med særlige behov. Det kan der være flere årsager til, men nu er vi i hvert fald opmærksomme på problemstillingen,” forklarer René la Cour Sell.

Han peger på, at det blot er et eksempel ud af mange.

”Generelt har kortlægningen af målsætninger og procedurer været med til at sætte fokus på, om vi er på rette vej. Dermed er det et stærkt ledelsesredskab, der kan sikre, at vi så faktisk også arbejder os hen imod og i sidste ende lever op til de mål, vi har sat os,” siger René la Cour Sell.

Og det er ikke kun internt, at CSR-indsatsen har en positiv effekt, vurderer han.

”Vores medlemmer stiller krav til os og vores måde at køre foreningen på. Og de ser gerne, at vi kan dokumentere vores indsats i forhold til bæredygtighed på alle niveauer,” siger René la Cour Sell.

Han understreger, at det er en generel tendens i tiden, at befolkningen stiller større og større krav til foreninger og virksomheders arbejde med bæredygtighed.

”Det er klart, at en DS 26001-certificering for nogle virksomheder også vil være noget, de kan bruge aktivt i forhold til både leverandører, kunder og medarbejdere – det kan altså blive et vigtigt konkurrenceparameter,” siger han.

CSR-indsatsen skal integreres
Til trods for at arbejdet med at opnå en DS 26001-certificering er ressourcekrævende, skal man ikke fare ud for at ansætte en håndfuld nye medarbejdere med smarte CSR-titler på skjorten, lyder advarslen fra René la Cour Sell. Han understreger, at det er afgørende for certificeringsordningens succes, at CSR-indsatsen bliver en integreret del af virksomheden – og ikke blot ”en app” til virksomheden.

”Det skal kunne lade sig gøre med de ressourcer, virksomheden i forvejen har til rådighed. Ellers har det ingen gang på jord,” siger han.

Og netop ambitionen om at gøre CSR-indsatsen til en integreret del af de eksisterende forretningsgange har betydet, at området i Danmarks Naturfredningsforening fra starten har været et fast punkt på chefmøder samt på særmøder i for eksempel samarbejdsudvalget og sikkerhedsudvalget.

”Dermed sikrer vi os, at hele organisationen er med, og at CSR-indsatsen bliver en naturlig del af det daglige arbejde og et vigtigt parameter i enhver beslutningsproces,” lyder det fra René la Cour Sell.

En naturlig del af revisionsrapporten
CSR-indsatsen har indtil etableringen af DS 26001 for mange foreninger og virksomheder været et lidt flyvsk begreb, og det har fået en del til at gå famlende til værks. Men med certificeringsordningen bør det ifølge René la Cour Sell blive markant lettere og mere håndgribeligt at give sig i kast med CSR-arbejdet.

”Det er blevet meget lettere at måle og evaluere indsatsen, og på sigt vil indsatsen indgå som en naturlig del af den samlede revisionsrapport,” siger han.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder allerede i dag med at etablere ekstern kontrol af foreningens CSR-indsats. René la Cour Sell forventer, at et stort antal danske foreninger og virksomheder de kommende år vil blive CSR-certificeret.

”De første, der vil gå i gang, er de store virksomheder, der allerede er nået langt på området, samt en række foreninger og virksomheder, der er ideologisk båret. Derefter vil også de mindre og mellemstore virksomheder følge trop, men det kommer til at tage længere tid,” vurderer René la Cour Sell.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

06.06.2024CSR.dk

Avocadoer er ’slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi at spise for meget kød

27.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads indgår partnerskab med Danmarks Cykle Union

24.05.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan får du CSR ind i hjertet af salgsindsatsen

23.05.2024P+, Pensionskassen for Akademikere

Sponseret

Nye risikoprofiler i P+ Bæredygtig

22.05.2024Valified

Sponseret

Årets SMV 2024: Valified som Guld Partner

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København